50 g boter
50 g bloem
5 dl koude volle melk
1 Knorr Bouillonketeltje Groenten
60 g Gruyère kaas, geraspt
60 g Emmentaler kaas, geraspt
geraspte nootmuskaat
400 g macaroni
200 g hamblokjes
1.5 el peterselie |
Maak eerst de
saus: laat de boter bruinen in een kookpan, doe er de bloem bij en
roer flink door met de klopper. Voeg de melk toe terwijl je de hele
tijd stevig blijft roeren met de klopper. Voeg hier al roerend het
bouillonketeltje aan toe. Laat kort opkoken en temper het vuur. Laat
nog ± 2 minuten zacht doorkoken, voeg als de saus te dik is nog wat
heet water toe. Meng er van het vuur de kaas door. Breng op smaak
met vers gemalen witte peper, (zee)zout en nootmuskaat.
Kook de macaroni beetgaar in ruim water met zout naar smaak. Giet af
en meng samen met de hamblokjes en de gehakte peterselie onder de
kaassaus. Serveer met versnipperde peterselie of laat nog even
gratineren onder de grill. |