De lekkerste 102  ei-gerechten !

Een speciale selectie van recepten met eieren uit verschillende landen, als voorgerecht, tussengerecht, bijgerecht of als hoofdgerecht, met zorg bij elkaar verzameld !

 

 

Voor alle andere lekkere recepten op de site, klik hieronder op banner !

 Alle recepten worden gewaardeerd door sterren ( van 1 t/m 5 sterren) !

1 = lekker, 2 = erg lekker, 3 = heel lekker, 4 = geweldig lekker, 5 = super lekker !

            

Recepten zijn voor 4 personen, tenzij in recept anders vermeld.

Even dit eerst....

Eieren bestaan uit een schaal, een dooier en eiwit. Een ei heeft gemiddeld een gewicht van 61 tot 73 gram. Het bestaat voor circa 60 % uit eiwit en voor circa 30 % uit dooier. De overige 10 % van het ei bestaat uit de schaal. Grote eieren hebben procentueel minder dooier en meer eiwit.

Weetjes

Hoeveel eieren eet u per jaar ? Het gemiddelde aantal eieren per persoon ligt op 180. Eieren worden verwerkt in brood, koekjes, cake, spaghetti en andere pasta’s, ijs, mayonaise en nog veel meer etenswaren. Ook gaan er nog eieren in shampoo en lijm.
Kippen leggen ongeveer 5 eieren per week, dus bijna elke dag een ei. Een ei weegt gemiddeld 61 gram. Men verdeelt eieren in verschillende gewichtsklassen : S staat voor ‘small’ of een gewicht onder de 53 gram, M betekent Medium, dat is middelgroot, de L staat voor ‘large’ en dat is groot en XL is ‘extra large’, dus extra groot; dat zijn gigantische eieren zwaarder dan 73 gram.

In Barneveld staat het enige echte pluimveemuseum ter wereld.

Een eitje bij het honden- of kattenvoer zorgt voor een mooie glanzende vacht van uw hond of poes.

De “paasei gewoonte” stamt al uit 320 voor Christus. Toen al verfde men eieren. Als kiem van nieuw leven schenkt het ei levenskracht en met Pasen is er sprake van nieuw leven. Om de kracht over te brengen op het te bewerken land, legde men hierop eieren of groef ze in. Het eieren zoeken is een gewoonte die hierop terug te voeren is.

Een witte kip legt meestal witte eieren en een bruine kip bruine eieren. Maar dit hoeft niet. De kleur van het ei ligt aan de ras van het kip! Aan het oorlelletje van de kip kan u zien welke kleur ei zij gaat liggen. Een witte oorlel betekent witte eieren, een rode oorlel bruine eieren. De kleur van het ei heeft géén invloed op de smaak en heeft ook niets te maken met de huisvesting van de kip.

Aankopen:

Vroeger werden eieren per stuk verkocht. Ze werden vaak in een papieren zakje over de toonbank aangereikt. Tegenwoordig worden eieren in veilige, aangepaste doosjes verhandeld. De kleinste verpakking is voor 4 stuks en de grootste is een open kartonnen tray voor 30 eieren. Op de verpakking staat duidelijk zichtbaar en goed leesbaar de volgende informatie :

De naam, de handelsnaam en het adres van diegene die de eieren heeft verpakt of laten verpakken.
Het registratienummer van het pakstation
De kwaliteits- en de gewichtsklasse van de eieren
Het aantal eieren in die verpakking
De datum van minimale houdbaarheid
Verpakkingsdatum

Bewaren:

Eieren zijn bederfelijke levensmiddelen en dienen daarom bij aankoop zo vers mogelijk te zijn. Het is aan te bevelen om bij de aankoop ieder ei afzonderlijk op barsten en vervuiling te controleren. Via een gebarsten of vervuilde schaal kunnen bacteriën en schimmels in het ei dringen. Na aankoop moeten de eieren zo spoedig mogelijk naar huis worden gebracht. Extreme temperatuurschommelingen hebben een nadelige invloed op de houdbaarheid. Om de houdbaarheid te verlengen is het aan te bevelen de eieren koel te bewaren in de koelkast. Eieren verliezen in een dag op kamertemperatuur meer versheid dan in een week in de koelkast. Eieren voelen zich het meest thuis in hun doosje. Zo zijn ze beter beschermd tegen licht en temperatuurschommelingen.
Bewaar eieren nooit in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals knoflook of gerookte vis. Door hun poreuze schaal nemen eieren snel vreemde geuren over.
Eieren mogen nooit in contact komen met vocht. Als er water op de schaal terechtkomt, kunnen zich hier bacteriën ophopen die vervolgens in het ei dringen.
Hardgekookte, ongepelde eieren blijven gekoeld ongeveer 2 weken vers. Gepelde eieren blijven in een glas met licht gezouten water 2 tot 3 dagen goed. Rauw eigeel kan afgedekt worden met een laagje olie 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Diepgevroren zijn rauwe eieren ongeveer een half jaar houdbaar. Het ei wordt zonder schaal in diepvrieszakjes, plastic dozen of bakjes voor ijsblokjes ingevroren.

Goed om weten …

Hoe verser, hoe beter ? Geldt niet voor eieren. Want pas drie dagen na de leg ontwikkelen zij hun volledige smaak.

Bereiding:

Kakelverse eieren zijn geschikt om te verwerken in rauwe gerechten zoals mayonaises en desserts. De gerechten moeten in de koelkast worden bewaard en nog op de dag van bereiding worden geconsumeerd. Kook zeer verse eieren nooit in de schaal. Het schaalvlies ligt dan nog zeer dicht tegen de binnenkant van de schaal, waardoor de schaal na het koken erg moeilijk te pellen is. Gebruik altijd een eierscheider om eiwit een eigeel van elkaar te scheiden.

Gekookte eieren:

Prik met een eierprikker een gaatje in de stompe kant van het ei om te voorkomen dat de schaal barst. Laat het ei in het kokende water glijden. Het moet volledig door water bedekt zijn. Kook de eieren vier tot vijf minuten voor harde eieren. Na het koken het ei kort laten schrikken met koud water. Het ei is dan gemakkelijker te pellen.


Spiegeleieren:

Verhit een klein beetje vet in een koekenpan. Breek het ei en laat het voorzichtig in de pan glijden. De dooier mag daarbij niet kapot gaan. Bak het ei enkele minuten op een matig vuur. Het ei hoeft niet te worden omgekeerd.


Roereieren:

Klop het gewenste aantal eieren los in een kom. Peper en zout toevoegen. Smelt een klein beetje vet in een koekenpan. Voeg de eieren toe en laat ze op een matig vuur stollen. Roer de eieren af en toe even om.


Gepocheerde eieren:

Breng water met een eetlepel azijn aan de kook. Temper het vuur zodra het water kookt. Breek de eieren één voor één in een kopje en laat ze voorzichtig in het kokende water glijden.
Laat de eieren in circa vier minuten gaar worden. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water.


Eieren als hulpmiddel:

Binden:

Als eieren worden verhit, worden eiwit en dooier hard. Vooral de dooier is dan uitermate geschikt voor het binden van grote hoeveelheden vocht. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt bij het binden van sauzen en soepen.

Emulgeren:

Eierdooier bevat lecithine. Met behulp van deze vetstof kunnen vet en water tot een emulsie worden verbonden. Een klassiek voorbeeld is het vervaardigen van mayonaise.

Luchtig maken:

Als eiwit met de garde of handmixer wordt stijfgeslagen, ontstaat een stevig schuim dat bijzonder veel lucht bevat. Dit geslagen eiwit wordt gebruikt om gebaksdeeg of desserts luchtig te maken.

Klaren:

Als eiwit aan een kokende massa wordt toegevoegd, dan stolt het eiwit. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt bij het klaren van vlees, vis- en groentejus.

Gezondheid:

Een ei bevat alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft, behalve Vitamine C. Het grootste deel van de voedingsstoffen, vooral vetten en vitamines, bevindt zich in de dooier. Een ei bevat bijzonder veel vet en biologisch hoogwaardig eiwit. In grotere hoeveelheden bevat het ei de vitamines E, B1, B2 en B6 en A, evenals de mineralen fosfor, calcium, kalium, natrium en ijzer.

 Voedingswaarde van een kippenei van 60 g

 Energie

 356 kJ

 87 kcal

 Eiwitten

 8 g

 Vetten

 6 g

 Vitamine A

 0,12 mg

 Vitamine B6

 0,1 mg

 Vitamine B2

 0,2 mg

 Vitamine B1

 0,1 mg

 Natrium

 90 mg

 Kalium

 90 mg

 Fosfor

 135 mg

 IJzer

 1,2 mg

 Calcium

 36 mg

De Recepten alfabetisch op land:

Recept 1, Albanië: gepocheerde eieren met yoghurt.

Nodig voor 4 personen:
8 eieren - 1 eetlepel azijn - 3 teentjes knoflook - 3 potjes (Bulgaarse) yoghurt - 3 eetlepels olijfolie - scherpe paprikapoeder - zout en peper

Bereiding:
Breng 5 dl gezouten water met de azijn in een pan aan de kook. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Breek 1 ei in een soeplepel. Laat de lepel in het kokende water zakken, haal de pan van het vuur en doe het deksel erop. Laat het ei 3 minuten pocheren. Haal het ei eruit met een schuimspaan. Doe het ei onmiddellijk in koud water om het kookproces te stoppen. Leg het daarna op een stuk keukenpapier. Herhaal dit voor elk ei.
Doe de yoghurt in een schaal. Giet de olijfolie onder voortdurend roerend in een heel dun straaltje bij de yoghurt. Voeg de knoflook al roerend toe, voeg zout en peper toe. Meng goed. Serveer de eieren met daarover de saus. Strooi er een mespuntje paprikapoeder over.
De eieren zijn gepocheerd, zodra de eidooiers bedekt zijn met een dun doorschijnend laagje.Recept 2, Algerije: kip met gevulde eieren.

Nodig voor 4 personen:
1 kip - 300 g gehakt - 9 eieren - 100 g amandelpoeder - 1 ui - 3 eetlepels olie - kaneel - zout en peper

Bereiding:
Snijd de ui heel fijn of rasp haar. Doe de olie en de ui in een pan. Maak de vulling met het gehakt, 1 ei, de amandelpoeder, de kaneel, de peper en het zout. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en gebruik de helft van dit mengsel om de kip te vullen. Naai de kip dicht en braad haar in de pan in enkele minuten aan alle zijden aan. Voeg dan 1 glas water toe en laat de kip op middelmatig vuur ongeveer 40 minuten braden.
Ontdoe de eieren alleen van hun eiwit door een gaatje van ongeveer 1 cm te maken in de bovenkant van de eierschaal en vervang het eiwit door de rest van de vulling. Leg de eieren voorzichtig rondom de kip in de pan en laat het geheel in nog 20 minuten op zacht vuur gaar worden.
Serveer de kip met de eieren eromheen gelegd.

Recept 3, Andorra: in uien gestoofde hardgekookte eieren.

Nodig voor 4 personen:
6 hardgekookte eieren - 4 grote uien - olijfolie - 1 eetlepel bloem - ½ liter melk - zout - 1 takje tijm - 1 laurierblaadje

Bereiding:
Schil de uien en snijd ze fijn. Verwarm olijfolie in een pan, voeg de uien toe en laat die afgedekt zacht worden op een laag vuur zonder dat ze kleur krijgen. Voeg daarna de bloem toe, roer tot een glad mengsel en voeg dan de melk toe met wat zout, de tijm en het laurierblaadje. Laat dit ongeveer 20 minuten op zacht vuur koken. Haal de tijm en het laurierblaadje uit de pan en leg de in 5 of 6 plakjes gesneden hardgekookte eieren in de saus. Niet laten koken, maar warm houden tot op het moment van serveren.

Recept 4, Angola: groene eieren.

Nodig voor 4 personen:
5 eieren - 2 eetlepels olijfolie - 2 eetlepels azijn - 1 klein bosje peterselie - 100 g bloem - frituurvet - slabladeren - zout en peper

Bereiding:
Kook 4 eieren gedurende 10 minuten in gezouten water. Laat ze snel afkoelen onder koud stromend water en pel ze. Snijd de eieren in de lengte doormidden, bewaar de eiwitten en doe de eidooiers in een grote kom. Prak ze fijn met een vork. Voeg de olie in een dun straaltje toe, vervolgens de azijn en meng het geheel goed door zodat u een dikke pasta krijgt. Was de peterselie, verwijder de steeltjes en hak de blaadjes fijn. Voeg tweederde deel toe aan de eierpasta. Voeg zout en peper toe en meng het tot een homogene massa ontstaat. Vul de eiwitten met de eierpasta.
Breek het laatste ei in een bord. Klop het ei en voeg de resterende peterselie toe. Doe de bloem op een ander bord. Haal de gevulde eieren eerst door de bloem, dan door het geklopte ei en vervolgens weer door de bloem.
Verwarm het frituurvet. Laat de eieren voorzichtig in het hete vet glijden en frituur ze 1-2 minuten. Haal de eieren er met de schuimspaan weer uit, leg ze op keukenpapier en laat ze uitlekken.
Leg de slabladeren op een platte schaal. Leg de eieren erop en serveer.

Recept 5, Australië: omelet met Australische kaas.

Nodig voor 2 personen:
3 eieren - 25 g boter - 2 plakken bacon - 150 g (Australische) gemalen cheddar - 1 theelepel worcestersaus - enkele takjes peterselie - zout en peper

Bereiding:
Laat de boter smelten in een koekenpan. Snijd de bacon in kleine stukjes en bak ze in de boter totdat ze knapperig zijn. Voeg de cheddar en de worcestersaus toe en laat de kaas zeer langzaam op een heel zacht vuur smelten.
Klop de eieren zeer goed met een eetlepel water, zout en peper. Laat een klein beetje boter smelten in een andere koekenpan en giet het eiermengsel erin. Als de omelet bijna vast is geworden, giet u de gesmolten kaas met de bacon op de helft van de omelet en vouwt u de omelet dicht.
Laat de omelet voorzichtig op een verwarmde platte schaal glijden en strooi er de gehakte peterselie over.

Recept 6, België: roereieren op zijn Vlaams.

Nodig voor 4 personen:
8 eieren - 2 ansjovisfilets - 1 eetlepel azijn - 125 g garnalen - 1 eetlepel slagroom - 2 eetlepels melk - peterselie - bieslook - 100 g boter - 8 sneetjes witbrood - zout en peper

Bereiding:
Giet de azijn over de ansjovis en laat deze een uur marineren.
Breek de eieren in een kom. Was wat peterselie en bieslook en hak beide fijn. Voeg ze bij de eieren samen met de slagroom en de melk. Wrijf de ansjovisfilets tot puree. Doe deze samen met de garnalen bij de eieren. Meng alles goed en voeg weinig zout en veel peper toe.
Snijd de korsten van de sneetjes brood. Verhit 60 g boter in een pan en laat hierin de sneetjes brood aan beide kanten bruin worden. Leg ze op een voorverwarmde schaal en houd ze warm.
Verhit dan de rest van de boter in een pan en doe er het eiermengsel in. Bereid de roereieren verder als gewone roereieren. Schep de eieren op de broodcroutons en serveer.

Recept 7, België: Gepocheerde Eieren.

Nodig voor 4 personen:
4 eieren - 500 gram witlof - 4 sneden witbrood van 5 cm dik - 100 gram boter - 1,5 dl slagroom - nootmuskaat - zout, peper - 1 suikerklontje

Bereiding:
Maak de witlof schoon en snij hem in stukjes van 2 cm. Verhit 40 gram boter in een pan, voeg er de witlof bij, zet de deksel op de pan en laat het 8 minuten zachtjes stoven. Geef er zout en peper over en het suikerklontje en laat nu de witlof zonder deksel verder koken totdat hij tot puree is gekookt. Haal de sneden witbrood uit, zodat er een bakje ontstaat. Smeer dit aan alle kanten met boter in en laat het bruinbakken onder de grill. Maak de eieren als in Gepocheerde Eieren. Leg in elk bakje wat witlofpuree, leg er dan midden op een ei. Verhit de room goed. Voeg er wat nootmuskaat bij en wat zout en peper. Schenk deze saus over de eieren.

Recept 8, Bosnië-Herzegovina: zwarte cake.

Nodig voor 4 personen:
6 eieren - 6 eetlepels suiker - 6 eetlepels fijngehakte walnoten - 8 eetlepels bloem - 3 eetlepels cacaopoeder - ½ eetlepel bakpoeder - 800 g suiker - 1 liter water - sap van ½ citroen - poedersuiker

Bereiding:
Meng de eerste 6 ingrediënten tot een krachtig deeg. Doe het mengsel in een ingevette cakevorm (voeg water toe als het mengsel te dik is). Bak de cake in een matig warme oven tot die gaar is. Controleer dat met een breinaald: die moet er schoon uitkomen als u ze in de cake steekt.
Meng ondertussen de rest van de ingrediënten voor een siroop. Breng dat aan de kook en laat de siroop zachtjes doorkoken.
Als de cake gaar is, snijdt u hem in plakken. Schenk wat siroop over elke plak. Bestrooi de plakken met poedersuiker en zet ze vervolgens in de koelkast.
Serveer de plakken cake altijd koud.

Recept 9, Bulgarije: eieren van het platteland.

Nodig voor 4 personen:
8 eieren - 2½ theekopje Bulgaarse yoghurt - 100 g boter - 2-3 eetlepels azijn - naar smaak knoflook - zout - paprikapoeder

Bereiding:
Breng ½ liter water in een pan aan de kook met de azijn en zout naar smaak. Breek voorzichtig de eieren op het kokend water en pocheer ze zo lang tot ze de door u gewenste hardheid bereikt hebben.
Klop intussen de yoghurt met de uitgeperste knoflook op en verdeel die over 4 borden. Smelt de boter in een koekenpan en laat even wat paprikapoeder meebakken. Haal de eieren voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over de borden. Lepel er de paprikaboter over.

Recept 10, Canada: eierpunch.

Nodig voor 4-6 personen:
12 eieren - 1 liter rum - 500 g poedersuiker - 2 liter slagroom - nootmuskaat

Bereiding:
Splits de eieren, zet de eiwitten even weg. Klop de eidooiers op tot zij licht van kleur worden. Klop er dan geleidelijk de poedersuiker door. Voeg dan beetje bij beetje 500 ml rum toe. Laat het mengsel afgedekt een uurtje staan. Voeg daarna onder constant roeren de rest van de rum en de slagroom toe. Zet het mengsel dan, afgedekt, 3 uur in de koelkast. Klop de eiwitten bijna stijf. Schep ze licht door het ei-rummengsel.
Serveer de eierpunch, bestrooid met nootmuskaat.

Opmerking:
Deze eierpunch kan van tevoren gemaakt worden en eventueel ingevroren worden.


 

Recept 11, Canarische eilanden: carnavals-omelet.

Nodig voor 4 personen:
6 beschuiten - 10 eieren - ½ liter melk - suiker naar smaak - 250 g bloem - 1 borrelglas anijslikeur - mespunt kaneel - iets geraspte schil van een citroen - een beetje anijszaad - olie om te bakken - poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de melk. Laat de beschuiten in de warme melk weken. Klop de eieren en voeg dan de bloem en de rest van de ingrediënten toe. Voeg de beschuiten, als ze zacht zijn, toe en meng daarna alles goed door elkaar. Verhit olie in een koekenpan, schep er met een eetlepel kleine porties in en bak de omeletjes gaar.
Strooi er op tafel poedersuiker over.Recept 12, China: krab-omelet.

Nodig voor 4 personen:
1 krab - 1 ui - 100 g bamboescheuten - 1 eetlepel maïsbloem - 6 eieren - 2 eetlepels olie - piment - zout en peper

Bereiding:
Vul een grote pan voor ¾ met water. Breng aan de kook. Voeg zout toe. Leg hierin de krab en laat hem, als het water weer aan de kook is gekomen, 15 minuten koken. Haal de krab uit het water en laat hem afkoelen. Breek het schild met een hamer en haal het vlees eruit, evenals uit de scharen en de poten.
Schil de ui en snijd die fijn. Was de bamboescheuten, laat ze uitlekken en snijd ze in kleine stukjes. Maak de maïsbloem aan met 2 eetlepels koud water.
Breek de eieren in een schaal. Klop ze met een vork en roer er de aangemaakte maïsbloem door. Voeg zout en peper toe en roer goed door.
Verwarm de olie op hoog vuur in een koekenpan. Fruit hierin enkele ogenblikken de ui, de bamboescheuten en het krabvlees onder voortdurend roeren. Voeg de piment toe.
Giet de eieren in de koekenpan en laat het geheel ongeveer 3-4 minuten bakken tot de omelet goed droog is. Laat de omelet op een deksel glijden en keer haar in de pan om de andere zijde gedurende 2-3 minuten te bakken.
Leg de omelet op een schaal en serveer.Recept 13, Colombia: eiercake.

Nodig voor 4-6 personen:
500 g boter - 500 g suiker - 400 g maïsbloem - 100 g tarwebloem - 10 eieren - 3 theelepels bakpoeder - 4 scheutjes aquardiente of rum

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter en de suiker tot een gladde massa. Klop er dan een voor een de eieren door. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Voeg tenslotte de aquardiente of rum toe en meng nog eens goed. Schep de massa in een cakevorm en bak ze in 40-50 minuten gaar.Recept 14, Corsica: eieren uit Ajaccio.

Nodig voor 4 personen:
15 g boter - 15 g bloem - ¼ liter melk - 2 eidooiers - snufje nootmuskaat - 100 g gekookte ham - 2 eetlepels geraspte kaas - 4 eieren - scheutje azijn - 1 eetlepel geraspte kaas - enkele klontjes boter

 Bereiding:
Smelt de boter, voeg de bloem toe en schenk er voorzichtig, al roerende, de melk bij. Roer er van het vuur af de losgeklopte eidooiers, nootmuskaat, ham en kaas door.
Pocheer de eieren door ze zonder schaal voorzichtig in kokend water, waaraan een scheut azijn is toegevoegd, te laten glijden. Haal ze na ruim 3 minuten met een schuimspaan uit de pan, dompel ze in koud water, laat ze afkoelen en dep ze met keukenpapier droog. Leg de eieren in de blanke saus, strooi er de geraspte kaas en boter over en laat de schotel in een voorverwarmde hete oven ongeveer 5 minuten gratineren.Recept 15, Cuba: eieren uit Havana.

Nodig voor 4 personen:
Saus: 125 ml (Spaanse) olijfolie - 1 kleine ui, zeer fijngehakt - 1 kleine groene paprika, zeer fijngehakt - 2 teentjes knoflook, zeer fijngehakt - 250 g tomaten uit blik, uitgelekt en fijngehakt - 2 Spaanse pepertjes, zeer fijngehakt - 2 eetlepels droge sherry - zout en zwarte peper
Eieren: 8 grote eieren - 4 eetlepels gesmolten boter - zout en peper
Garnering: 1 eetlepel peterselie, zeer fijngehakt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een koekenpan op laag vuur en bak hierin de ui, de paprika en de knoflook, al roerend, 8-10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten, Spaanse pepertjes en sherry toe en laat nog 15 minuten doorbakken, tot de massa enigszins is ingedikt. Strooi er dan zout en peper over.
Vet 4 ramequins of soufflévormpjes in met olie en verdeel de saus over de potjes. Breek in een kommetje voor elk potje 2 eieren. Schenk de eieren heel voorzichtig op het tomatenmengsel (de eidooiers moeten heel blijven). Lepel er 1 eetlepel gesmolten boter over. Bak de eieren in een voorverwarmde oven 10-12 minuten tot het eiwit gestold is en de eidooiers nog zacht zijn. Strooi er dan zout, peper en peterselie over en serveer onmiddellijk.Recept 16, Denemarken: eier- en baconkoek.

Nodig voor 4 personen:
12 plakjes bacon of spek - 4-6 eieren - 2 theelepels aardappelmeel - 1½ - 2 dl melk - ½ theelepel zout - peper - 3 eetlepels bieslook, fijngesneden

Bereiding:
Braad de bacon of het spek bij matige hitte in een koekenpan, maar laat ze niet te bros worden. Giet al het vet uit de pan, vang het op en droog de pan met keukenpapier. Voeg in een mengbeker het meel en het zout samen met de eieren en de melk. Doe ongeveer 1 eetlepel van het vet terug in de pan en giet daar het eiermengsel bij. Laat de eieren tot een stevige pap opstijven bij matige hitte. Af en toe moet er een beetje in worden geprikt, zodat het nog vloeibare mengsel naar beneden kan lopen. Als de massa bijna stijf is, leg dan de plakjes bacon boven op de koek en strooi er de bieslook over. Dien direct uit de pan op, bijvoorbeeld met roggebrood.Recept 17, Duitsland: Berlijnse lucht.

Nodig voor 4 personen:
4 eieren - 200 g suiker - 5 witte gelatineblaadjes - 2 citroenen, geraspt en daarna uitgeperst - 1 glas witte wijn - 1 glaasje cognac - 1/2 liter slagroom

Bereiding:
Week de gelatine in koud water. Klop de eieren met de suiker, de witte wijn, de geraspte citroenschil en de geweekte gelatine au bain marie schuimig. Haal de pan van het vuur en voeg het uitgeperste citroensap toe. Laat de eiermassa onder voortdurend kloppen afkoelen. Spatel vervolgens voorzichtig de geklopte slagroom en de cognac door het geheel.


 

Recept 18, Duitsland: eierpudding.

Nodig voor 4 personen:
8 eieren - 8 dl melk - zout - boter - 80 g krenten - 4 dl rode wijn - witte basterdsuiker

Bereiding:
Klop de eieren zeer goed met de melk en een heel klein beetje zout. Vet een ovenvaste schaal (met deksel) in met boter. Giet er het eiermengsel in. Was de krenten met warm water. Schenk er vers warm water over zodat ze royaal onder staan en laat ze zacht koken. Roer heel langzaam door het eiermengsel, zodat er nog lucht kan ontwijken en leg de deksel op de schaal. Zet die in een grotere pan met bijna kokend water en houd dat tegen de kook aan, tot het eiermengsel gestold is (45-55 minuten). Steek ter controle een breinaald midden in de massa: ze moet er schoon uitkomen. Giet het kookvocht van de krenten af. Schenk de wijn op de krenten en voeg naar smaak basterdsuiker toe. Haal de schaal uit de pan, droog haar af en leg een serveerschaal omgekeerd op de geopende schaal. Keer beide tegelijkertijd om en neem de ovenschaal weg. Serveer de wijn met krenten apart bij de eierpudding.Recept 19, Egypte: verstopte eieren.

Nodig voor 6 personen:
700 g rundergehakt - 6 eieren - 2 teentjes knoflook - 1 grote mespunt komijn - 60 g paneermeel - 3 eetlepels olijfolie - 1 kg courgettes - 3 eetlepels tomatenpuree - zout en zwarte peper

Bereiding:
Kook 4 eieren hard in 10 minuten. Laat ze afkoelen en pel ze. Klop de overige 2 eieren los in een groot diep bord.
Schil en hak de knoflook. Vermeng het gehakt met de knoflook en de komijn. Voeg zout en peper toe. Rol het vlees uit op een bebloemd werkblad. De lap moet groot genoeg zijn om rond de gekookte eieren gerold te worden. Leg de eieren in het midden van de lap vlees en rol het vlees er omheen in de vorm van een worst. Het is gemakkelijker om 2 worsten te maken. Haal de worsten door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en laat hierin de worsten aan alle kanten, in ongeveer 10 minuten, goudbruin worden.
Was en schil de courgettes en snijd ze in niet al te dunne plakjes. Doe in een soeppan de tomatenpuree en een theelepel peper. Voeg de worsten en de courgettes toe en bedek het geheel met water. Laat 30 minuten op laag vuur koken. Warm serveren.Recept 20, Engeland: cheddarsoufflé.

Nodig voor 2 personen:
2 eieren - 4 dl melk - 60 g cheddar - 6 crackers - nootmuskaat - boter om de vorm in te vetten - zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Breek de eieren in een kom, giet de melk erbij en klop stevig. Rasp de kaas, verkruimel de crackers en doe ze bij het eiermengsel in de schaal. Voeg zout en peper toe en een mespuntje geraspte nootmuskaat en meng alles goed dooreen. Beboter de soufflévorm en giet het mengsel erin. Zet in de oven en laat 45 minuten bakken. Serveer warm.

Opmerking:
In het Engels wordt dit recept never-fall soufflé genoemd, d.w.z. een soufflé die nooit inzakt. U kunt ook kleine vuurvaste schaaltjes gebruiken.


 

Recept 21, Estland: zoutwater-eieren.

Nodig:
eieren - 1 liter water - 200 g zout

Bereiding:
Kook eieren hard. Tik vervolgens rondom op de schaal, zodat ze enigszins gekneusd zijn. Laat ze zo tenminste 24 uur in een pekelbadje van het water en het zout zwemmen.
Eenieder kan naar eigen smaak zijn ei kruiden met ketchup, worcestersaus, zout, peper, paprika of olie en azijn.
Bij zoutwater-eieren eet men harde broodjes en drinkt men bier.Recept 22, Filipijnen: rode eieren.

Nodig voor 4 personen:
6 eieren - 60 g bruine suiker - 125 ml donkere sojasaus - 125 ml kippenbouillon (van tablet mag) - 1 theelepel sesamolie -
dipsaus: hoisinsaus - oestersaus

Bereiding:
Leg de eieren in koud water en kook ze daarna 15 minuten. Koel ze onder koud stromend water en pel ze.
Meng in een pan de bruine suiker met de sojasaus, kippenbouillon en sesamolie. Verhit de inhoud, al roerend, tot de suiker opgelost is. Voeg dan de eieren toe. Laat het geheel, afgedekt, 1 uur sudderen. De eieren moeten onderstaan. Mocht dit niet het geval zijn, bedruipt u ze regelmatig met de vloeistof. Haal de pan van het vuur en laat de eieren nog een uur staan, terwijl u ze af en toe draait.
Serveer de eieren, gehalveerd of in vieren, als borrelhapje met een dipsaus die u maakt door in een kom gelijke delen hoisin- en oestersaus te mengen.Recept 23, Finland: makroncake.

Nodig voor 4-6 personen:
250 g boter - 250 g suiker - 400 g bloem - 1 flinke theelepel bakpoeder - 4 eidooiers
Makronmassa: 4 eiwitten - 2½ kopje paneermeel - 500 g poedersuiker - 4 eetlepels amandelessence

Bereiding:
Meng boter, suiker, bloem en bakpoeder. Voeg de eidooiers toe. Meng alles goed dooreen. Schep het deeg in een kleine ingevette cakevorm.
Meng de eiwitten met het paneermeel, de poedersuiker en de amandelessence. Schep deze massa op het deeg in de cakevorm.
Zet de vorm ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.Recept 24, Frankrijk: Provençaalse omelet.

Nodig voor 6 personen:
8 eieren - 500 g tomaten - 2 uien - 1 teentje knoflook - 2 paprika s - 250 g spinazie - 1 takje peterselie - olijfolie - 1 takje dragon - 1 takje tijm - 1 laurierblad - zout en peper

Bereiding:
Leg de tomaten 1 minuut in kokendheet water, haal ze eruit, laat ze schrikken onder koud stromend water, ontvel ze, verwijder het zaad en prak ze fijn. Doe ze in een koekenpan met een dikke bodem, voeg zout toe en laat ongeveer 15 minuten op middelmatig hoog vuur koken.
Schil en hak de uien en de knoflook. Was de paprika's en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Was de spinazie, de peterselie en de dragon en verwijder de steeltjes. Hak ze.
Fruit de uien, de knoflook en de paprika's 7 minuten in 3 eetlepels olie in een grote koekenpan. Voeg de tomaten toe en laat nog 5 minuten sudderen. Meng alles goed door elkaar. Voeg zout en peper toe. Voeg vervolgens de rest van de groenten en kruiden toe. Laat nog 30 minuten afgedekt op laag vuur sudderen. Haal het laurierblad uit de pan.
Breek intussen de eieren in een kom, voeg zout en peper toe en klop ze. Giet de geklopte eieren op de groenten in de koekenpan.
Laat de omelet in ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur gaar worden. Draai de omelet dan met behulp van een deksel om en laat de andere kant in 5-6 minuten mooi bruin worden.
De omelet kan zowel warm als koud geserveerd worden.Recept 25, Frankrijk: sneeuweieren.

Nodig voor 6 personen:
8 eieren - 1½ liter melk - 1 vanillestokje - 200 g suiker - Karamel - 100 g suiker

Bereiding:
Breek de eieren en scheid de dooiers van de witten. Doe de eiwitten in een kom en klop ze tot stevige sneeuw. Voeg 50 g suiker toe en klop opnieuw.
Giet de melk in een pan, voeg het vanillestokje toe, breng de melk aan de kook, zet het vuur laag en laat de melk zachtjes koken. Verwijder het vanillestokje.
Maak met behulp van een eetlepel mooie ballen van het geklopte eiwit. Leg ze voorzichtig bovenop de melk en laat ze 30 seconden pocheren. Draai de eiwitballen om en laat ze nog 30 seconden pocheren. Haal dan de ballen met een schuimspaan uit de melk en laat ze op een dikke doek uitlekken. Doe dit met alle sneeuwballen.
Klop de eidooiers met de rest van de suiker in een kom totdat ze schuimig zijn en enigszins wit worden. Breng de melk aan de kook. Giet de kokende melk langzaam bij de eidooiers onder voortdurend kloppen met een garde. Breng dit mengsel voorzichtig aan de kook en laat het gedurende 10 minuten zachtjes doorkoken onder voortdurend roeren totdat de crème aan de lepel blijft hangen. Giet de crème in een glazen kom. Laat de crème op het aanrecht afkoelen en zet hem dan 30 minuten in de koelkast. Als de crème koud is, de sneeuwballen erop leggen.
Maak de karamel: Doe de suiker in een pan met 2 eetlepels water. Laat dit op middelhoog vuur lichtbruin worden. Giet de karamel in een dun straaltje over de sneeuwballen en zet het geheel tot het opdienen weer in de koelkast.

Opmerking:
Men haalt de sneeuweieren en het drijvend eiland vaak door elkaar. Het verschil zit hem in het feit dat men, voor het drijvend eiland, de eiwitten in de oven op 140°C. au bain marie gedurende 30 minuten gaar laat worden.


 

Recept 26, Gambia: verstopte eieren.

Nodig voor 4 personen:
1 middelgrote maniok - 4 hardgekookte eieren - fijngemalen pinda's - 1 ei, losgeklopt - zout en peper - olie om te frituren

Bereiding:
Kook de maniok. Pureer ze en kruid ze met peper en zout. Omhul elk hardgekookt ei met de puree. Haal de 'ballen' eerst door het losgeklopt ei en daarna door de fijngemalen pinda's. Frituur ze in het hete vet. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer met een groene salade.Recept 27, Grenada: kerrie-eieren.

Nodig voor 4 personen:
6 hardgekookte eieren - ½ theelepel peper - 1 ui, fijngehakt - 250 ml melk - 3 eetlepels olie - 2 volle theelepels kerrie - 1½ eetlepel bloem - ca. 125 g chayote, in dobbelsteentjes

Bereiding:
Pel de eieren. Verhit de olie en voeg de peper, kerrie, ui en chayote toe. Klop de melk en de bloem goed door elkaar. Roer dit beetje bij beetje door het mengsel totdat dat aan de lepel blijft kleven. Snijd de eieren in vieren en schik die op een platte schaal. Schenk er de saus over.
Serveer de kerrie-eieren met gekookte rijst.Recept 28, Griekenland: omelet met courgette en gehakt.

Nodig voor 4 personen:
8 eieren - 2 uien - 150 g boter - 4 courgettes - 1 takje dille - 1 klein bosje peterselie - 250 g rundergehakt - zout en peper

Bereiding:
Schil en hak de uien. Laat 75 g boter smelten in een koekenpan en bak hierin de uien. Was de courgettes en snijd ze in dunne plakjes. Was de dille en de peterselie, verwijder de steeltjes en hak ze fijn. Doe de groenten en de kruiden in de koekenpan en laat ze al roerend 3-4 minuten meebakken.
Doe het vlees in de koekenpan. Voeg zout en peper toe. Meng alles goed dooreen en maak het vlees met een vork rul. Laat het geheel nog 20 minuten sudderen en roer regelmatig door.
Breek de eieren in een schaal en klop ze goed los. Doe de inhoud van de koekenpan bij de eieren in de schaal en meng goed. Laat de rest van de boter smelten in de koekenpan en doe de inhoud van de schaal erin. Bak de omelet. Draai de omelet halverwege de baktijd om.Recept 29, Groenland: haringcurry.

Nodig voor 6 personen:
6 gemarineerde haringfilets - 6 eieren - sla - 1 bosje waterkers
Saus: 1 eidooier - 1 eetlepel mosterd - 25 cl olie - 1 citroen - 5 cl zure room - kerriepoeder - 1 ui - zout en peper

Bereiding:
Kook de eieren hard en pel ze.
Maak dan een mayonaise. Meng in een kom de eidooier met de mosterd en voeg zout en peper toe. Voeg onder voortdurend roeren de olie in een dun straaltje toe. Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de mayonaise. Meng goed dooreen. Voeg zorgvuldig de zure room en 1 eetlepel kerrie toe aan de mayonaise.
Snijd de haringen schuin in kleine stukjes en leg ze in de saus. Snijd de eieren in vieren.
Hak de ui en voeg hem toe aan de saus.
Was 6 slabladeren en leg die op een schotel. Leg de haringcurry op de sla. Garneer met de eieren en de waterkers.Recept 30, Guadeloupe: omelet met bloedworst.

Nodig voor 4 personen:
8 eieren - 4 kleine bloedworstjes - peterselie - 30 g boter - zout

Bereiding:
Breek de eieren in een schaal en voeg er de helft van de boter, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en zout aan toe. Klop de eieren.
Verwijder het vel van de bloedworstjes en verkruimel het vlees.
Laat de resterende boter smelten in een koekenpan en giet het eiermengsel erbij. Als de onderkant van de omelet stevig is, het vlees van de bloedworstjes op de omelet leggen en gaar laten worden.
De omelet in tweeën vouwen, op een schaal laten glijden en onmiddellijk serveren.Recept 31, Guinee-Bissau: verstopte eieren.

Nodig voor 4 personen:
1 kg rundergehakt - 8 hardgekookte eieren - 1 ei, losgeklopt - bloem - olie om te bakken - 100 g fijngehakte ui - 1 eetlepel tomatenpuree - 2 laurierblaadjes - gekneusde peperkorrels - 1 liter runderbouillon (van tablet mag) - zout en peper - 20 ml azijn

Bereiding:
Meng het gehakt met het losgeklopt ei. Vorm er 8 ballen van. Bestuif ze met bloem. Maak er platte schijven van. Pel de hardgekookte eieren. Leg een ei in het midden van elke schijf gehakt. Vouw het gehakt rond de eieren, zodat er niets meer van het ei te zien is. Bestuif de ballen weer met bloem. Verhit olie in een pan en bak de gehaktballen mooi bruin en gaar. Haal ze uit de pan. Fruit de fijngehakte uien in de achtergebleven bakolie tot ze glazig zijn. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat die even meebakken. Schenk de bouillon in de pan, evenals de laurierblaadjes, peperkorrels en azijn. Breng de inhoud van de pan aan de kook en laat alles ongeveer 10 minuten koken. Verwijder de laurierblaadjes en leg de verstopte eieren weer in de pan. Laat het geheel nu zo lang sudderen tot de saus de door u gewenste dikte heeft.Recept 32, Guyana: eiervla met ananas.

Nodig voor 4 personen:
7½ dl melk - 3 hele eieren en 10 eidooiers - 400 g fijne suiker - 2½ dl ananassap - 2 schijven ananas

Bereiding:
Giet de melk in een pan en breng haar aan de kook. Van het vuur afhalen en laten afkoelen.
Breek de hele eieren in een schaal en voeg de eidooiers toe. Klop ze met een garde. Voeg 300 g suiker toe terwijl u blijft kloppen totdat het mengsel wittig wordt en schuimig is. Voeg beetje bij beetje de melk toe en vervolgens het ananassap onder voortdurend kloppen totdat er een homogene, smeuïge massa ontstaat. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak een karamel klaar. Giet de rest van de suiker en 6 eetlepels water in een pan. Breng aan de kook en laat dit koken totdat er een lichtbruine karamel ontstaat. Giet de karamel in een cakevorm en bedek de bodem en de wanden ermee door de vorm in alle richtingen te wentelen. Giet de eiermassa in de vorm. Zet de vorm in een andere, grotere en hogere vorm. Giet water tussen de twee vormen tot halverwege de hoogte op de manier van een bain marie. Zet het in de oven en laat ongeveer 1 uur koken. Controleer of het gerecht gaar is met de punt van een mes. De mespunt moet schoon en droog blijven. Haal de eiervla uit de oven en laat afkoelen. Keer de vla voorzichtig op een schaal. Indien nodig, maakt u gebruik van een vochtig gemaakt mes dat u voorzichtig langs de wanden van de vorm haalt. Snijd elke schijf ananas in vieren en leg de stukken ter decoratie op de vla.
Dit dessert dient vers gegeten te worden. Het wordt gewaardeerd om zijn smaak en zijn frisheid in dit zonovergoten land. Voor de garnering kunt u gekonfijte kersen, geraspte engelwortel of muntblaadjes gebruiken.Recept 33, Hawaï: engeltjescake.

Nodig voor 4-6 personen:
120 g bloem - 7 g gistpoeder - zout - 300 g suiker - 11 eiwitten - ½ vanillestokje - 60 g boter

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Zeef de suiker en de bloem. Voeg de gist en een mespuntje zout aan de bloem toe en zeef nog een keer. Vermeng de suiker met de bloem.
Klop de eiwitten zeer stevig en spatel ze vervolgens voorzichtig door het suiker-bloemmengsel. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, krab het binnenste los en voeg dat toe aan de massa en roer het geheel zachtjes door met een houten lepel.
Beboter een vorm en doe de massa hierin. Bak de cake 45 minuten. Laat de cake afkoelen voor u hem uit de vorm haalt.Recept 34, Hongarije: omelet met aardappelen en paprika.

Nodig voor 6 personen:
10 eieren - 1 ui - 1 groene paprika - 50 g boter - 2 aardappelen - 3 eetlepels geraspte kaas - zout en peper

Bereiding:
Schil en hak de ui. Was de paprika en snijd hem in tweeën. Verwijder de zaden en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in lange repen. Doe de ui en de paprika in een koekenpan met 25 g boter.
Schil en was de aardappelen. Droog ze met een doek en snijd ze in dunne plakjes. Doe de aardappelplakjes in een andere koekenpan met de rest van de boter. Voeg zout en peper toe en laat de inhoud van beide pannen gedurende 15 minuten op een laag vuur, regelmatig roerend, bakken.
Breek ondertussen de eieren in een schaal, voeg zout en peper toe en klop ze goed los.
Doe de inhoud van de ene koekenpan bij de andere, roer goed door en giet er de losgeklopte eieren over. Laat 5 minuten bakken.
Laat de omelet op een ovenschaal glijden, strooi er de geraspte kaas over en zet de schaal 5 minuten onder de grill.
Dien meteen op.


 

Recept 35, Hongarije: Hongaars eiergerecht.

Nodig voor 4 personen:
150 g reuzel - 1 ui(fijngehakt) - 250 g champignons (in plakjes) - 500 g tomaten (ontveld en in stukjes) - 4 eieren - geraspte emmenthalerkaas - zout - peper - paprikapoeder -peterselie en bieslook

Voorbereiding:
Vet een hoge ovenschaal in.
2 tomaten bewaren ter garnering.
Bereidingswijze:
Verhit de schaal en fruit de gehakte ui goudgeel.
Dan voeg je de champignons erbij.
Voeg de tomaat bij de rest in de schaal.
Kruiden met zout, peper en paprika.
Roer de gehakte peterselie erdoor.
Klop de eieren, eerst de dooiers dan de eiwitten en voeg de eiwitten er voorzichtig bij.
Deze massa over de rest van de schaal laten glijden.
Strooi de geraspte kaas erover.
Plaats de schotel voorzichtig in de voorverwarmde oven in het midden (oppassen voor tocht!).
Baktijd 25 min op 220°C.
Serveertip:
Als alles gaar is en mooi bruin is over strooien met de gehakte bieslook en peterselie en eventueel versieren met de achtergehouden tomaten.
Serveer je dit als lunch, geef er brood of aardappelen bij.

Recept 36, Hongkong: thee-eieren.

Nodig voor 4 personen:
6 eieren - 1 liter water - 3 eetlepels theebladeren - 1 eetlepel zout - 1 eetlepel vijfkruiden poeder

Bereiding:
Leg de eieren in een pan, schenk er koud water op en breng dat langzaam aan de kook, al roerend, dan blijven de dooiers in het centrum van de eieren. Laat ze 7 minuten koken. Laat de eieren afkoelen door ze 5 minuten onder koud stromend water te houden. Kneus de schalen lichtjes door ze over een hard oppervlak te rollen. Zij moeten overal gekneusd zijn, maar de schalen moeten niet loslaten. Breng dan 1 liter water aan de kook en voeg de theebladeren, zout en vijfkruiden poeder toe. Leg de gekneusde eieren in de pan, doe er een deksel op en laat de eieren ongeveer 30 minuten sudderen tot de schalen bruin worden. Haal de pan van het vuur en laat die, afgedekt, 1 uur staan. Haal de eieren uit de pan, laat ze verder afkoelen en pel ze. Snijd ze in vieren en serveer ze met een dipsaus.Recept 37, Ierland: lamsschotel met eieren.

Nodig voor 6 personen:
750 g ontbeend lamsvlees - 250 g droge witte bonen - 200 g uien - 3 teentjes knoflook - 6 tomaten - 6 eetlepels olijfolie - 12 eieren - 200 g geraspte kaas - 1 citroen - zout en peper

Bereiding:
Zet de bonen de avond tevoren in de week. Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Schil en hak de uien en de knoflook. Leg de tomaten 1 minuten in kokend water, laat ze schrikken onder koud water, ontvel ze, verwijder de zaden en prak ze.
Verwarm 2 eetlepels olie in een braadpan. Laat hierin de stukjes vlees goudbruin worden. Voeg de uien, de knoflook, de tomaten en 15 cl water toe. Laat ongeveer 5 minuten koken.
Giet de bonen af en doe ze in de braadpan, voeg zout en peper toe, bedek met water en laat het geheel nog een uur koken. Haal het vlees uit de braadpan. Doe het kooknat door een zeef en hak het vlees en de groenten tezamen grof.
Klop de eieren als voor een omelet. Voeg zout en peper toe en voeg dit samen met de kaas toe aan het vlees-groentemengsel. Meng goed dooreen.
Verwarm de rest van de olie in een koekenpan van 20 cm doorsnede. Giet het mengsel hierin. Dek af en laat gedurende ongeveer 30 minuten op laag vuur bakken. Als de onderkant stevig is, het gerecht omdraaien om de ander kant bruin te laten worden.
Warm of lauw serveren, in plakken gesneden.Recept 38, IJsland: omelet uit de oven.

Nodig voor 4 personen:
6 eieren - zout - ½ liter melk

Bereiding:
Klop de eieren met wat zout schuimig. Roer er de gekookte en daarna wat afgekoelde melk door. Giet de massa meteen in een beboterde ovenschaal. Zet die in een goed verhitte oven en laat de massa goudbruin bakken.Recept 39, India: kruidige eieren.

Nodig voor 4 personen:
8 eieren - ½ ui - 1 chilipeper - ½ theelepel kurkuma - 1 theelepel zout - 1 liter olie - ¼ liter dikke kokosmelk - ½ theelepel chilipoeder - ½ theelepel komijn - 1 theelepel koriander - ¼ theelepel venkelpoeder - 1 stukje kaneel van 2½ cm

Bereiding:
Kook de eieren hard. Snijd de ui en de chilipeper in plakjes. Pel de eieren, bestrooi ze met de kurkuma en zout en prik er met een houten prikker overal gaatjes in zodat de kruiden in de eieren kunnen trekken.
Verhit de olie en frituur de eieren totdat ze bijna goudbruin worden. Haal ze uit de pan.
Schenk de kokosmelk in een andere pan en voeg de ui, chilipeper, chilipoeder, komijn, koriander, venkel en kaneel toe. Laat de inhoud op laag vuur koken tot de ui zacht is. Halveer de eieren, voeg ze toe aan de pan en laat het geheel nog 2 minuten sudderen.
Verwijder het kaneelstokje voordat u serveert.Recept 40, Indonesië: spekkoek.

Nodig voor 4-6 personen:
650 g boter - 18 eidooiers - 9 eiwitten - 600 g suiker - 2 zakjes vanillesuiker - 300 g bloem - 6 theelepels kardemompoeder - 5 theelepels kaneelpoeder - 2 theelepels foeliepoeder - 2 theelepels kruidnagelpoeder - boter om in te vetten - bloem om te bestuiven

Bereiding:
Roer de boter op kamertemperatuur zacht en romig. Klop de eidooiers samen met de eiwitten, suiker en vanillesuiker schuimig. Zeef de bloem boven het eiermengsel en roer het er luchtig door. Voeg de zacht geroerde boter toe en klop alles snel door elkaar. Verdeel het beslag over 2 kommen. Meng de kardemom met kaneel, foelie en kruidnagel. Roer het kruidenmengsel door 1 deel beslag. Schep 2 sauslepels ongekruid beslag in een met boter ingevette en met bloem bestoven springvorm met een doorsnede van 24 cm en laat het over de bodem uitvloeien. Bak dit 10 minuten onder in een voorverwarmde oven van 150°C. Schep er dan 2 sauslepels gekruid beslag op en laat het uitvloeien. Bak dit op dezelfde manier als het andere beslag. Leg er na elke 4 gebakken laagjes een stuk bakpapier op en wrijf er met de bolle kant van de lepel stevig over heen. Verwijder het papier. Bestrijk daarna de bovenste laag met een beetje boter. Schuif ook na elke 4 laagjes de taart 1 richel hoger in de oven. Ga zo door tot alle beslag op is, maar eindig met het gekruide beslag. Verwijder de rand van de vorm en laat de spekkoek afkoelen. Serveer in dunne plakjes of kleine puntjes.


Recept 41, Irak: eieren met yoghurt.

Nodig voor 4 personen:
250 ml yoghurt - 4 eieren - 2 eetlepels boter - 1 eetlepel azijn - 1 theelepel paprikapoeder - 1 fijngehakt teentje knoflook - zout en peper

Bereiding:
Meng de yoghurt met de knoflook en naar smaak zout. Verdeel het mengsel over 4 ovenvaste ramequins en zet die in een matig warme oven. Voeg de azijn toe aan kokend water en pocheer hierin de eieren. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze elk in een ramequin. Strooi er nog naar smaak peper en zout over en zet de ramequins nog even in de oven. Smelt de boter in een kleine pan. Strooi er de paprika in en laat die even fruiten. Haal de ramequins uit de oven en schenk er wat van de paprikaboter over. Serveer direct.Recept 42, Iran: omelet met aardappel en wortel.

Nodig voor 4 personen:
250 g wortelen - 125 g aardappelen - 2 eetlepels maïsolie - 2 middelgrote gehakte uien - ½ theelepel zout - ¼ theelepel peper - 4 geklopte eieren

Bereiding:
Kook de wortelen in water tot ze zacht, maar nog stevig zijn. Kook de aardappels in hun schil tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen en schil ze. Rasp de beide groenten. Verhit de olie (houd 1 theelepel apart) in een pan en roerbak de uien gedurende 3 minuten op een middelhoog vuur. Ze moeten goudbruin zijn en lichtjes bruin aan de randen. Houd ze apart.
Meng wortelen, aardappelen, gebakken uien, zout, peper en eieren. Giet het mengsel in een pan, doe er een deksel op en laat op een laag vuur 5 minuten bakken. Draai de omelet om, doe het theelepeltje olie in de pan, doe het deksel erop en bak nog 3 minuten verder.
Serveer warm, in taartstukken gesneden.Recept 43, Israël: eiersalade.

Nodig voor 6 personen:
6 eieren - 3 middelgrote uien - 1 dl olie - zout en peper

Bereiding:
Leg de eieren in een pan met water, breng ze aan de kook en laat ze 10 minuten koken. Leg ze in koud water totdat ze helemaal afgekoeld zijn. Pel de eieren. Schil de uien en snijd ze fijn. Bak de helft van de uien in de helft van de olie tot ze goudbruin zijn. Snijd de eieren in vieren en prak ze fijn met een vork. Doe ze in een slakom. Voeg de gebakken uien met de olie toe, alsmede de rauwe uien. Giet de resterende olie erbij en meng goed dooreen. Voeg in ruime mate zout en peper toe.
Opmerking:
Deze eenvoudige salade wordt geserveerd als voorgerecht, met Pasen, met ongezuurd brood (matses*). Gedurende de rest van het jaar is het eveneens een gewaardeerd voorgerecht, dat wordt geserveerd met gewoon brood.

*Matses kunt u gemakkelijk zelf maken van:
3 eieren - ½ theelepel zout - ¾ kop bouillon of melk - 1 kop matsesmeel - 1/3 kop tarwebloem - 4 eetlepels gesmolten kippenvet of boter.
Klop de eieren met het zout tot schuim. Voeg bouillon of melk toe en roer er daarna afwisselend matses- en tarwemeel door. Bewerk het deeg goed en meng er tenslotte het kippenvet of de boter door.
Vul met het deeg 12 ingevette taart- of briochevormpjes voor tweederde (het deeg rijst) en bak de matses in een voorverwarmde oven van 200°C in ongeveer 30-40 minuten.Recept 44, Italië: verse eierpasta.

Nodig voor 6 personen:
500 g bloem - 6 eieren - 1 theelepel olie - 1 mespuntje zout

Bereiding:
Meng de bloem met het zout en maak een bergje op uw werkblad. Maak een kuiltje in de bloem en breek daar de eieren in. Voeg de olie en 1 eetlepel lauw water toe. Kneed het deeg met de hand, eerst alleen met de vingers en naarmate het deeg steviger wordt met de gehele hand totdat het deeg elastisch is. Maak van het deeg een bal, leg de bal in een kom en dek af met een in vieren gevouwen doek. Laat 1 uur rusten op het aanrecht.
Rol het deeg met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit. Strooi wat bloem op de bovenkant van het uitgerolde deeg en rol de lap deeg vervolgens voorzichtig met beide handen op zonder het teveel aan te drukken. Snijd deze rol in reepjes van ongeveer 5 mm. Rol de reepjes uit. U heeft nu tagliatelle gemaakt - en laat ze drogen op een doek of hangend over een met bloem bestoven bezemsteel die u op de rugleuningen van twee stoelen laat rusten in afwachting van het koken.

Met dit deeg kunt u ook cannelloni, ravioli of nog andere vormen van pasta maken, geheel volgens uw eigen fantasie.
Om lasagne te maken snijdt u rechthoekige lappen uit het deeg in het formaat van uw ovenschaal.
Gekleurde pasta maakt u op dezelfde manier, maar u dient er gesneden, gekookte groente aan toe te voegen (spinazie voor groene pasta, tomaten voor rode pasta).
Er bestaat ook een recept voor verse pasta met kaas: reken 250 g geraspte Parmezaanse kaas en 250 g bloem voor 5 eieren en ga vervolgens te werk zoals hierboven beschreven is.Recept 45, Jamaica: kokospannenkoeken.

Nodig voor 6 personen:
250 g bloem - 5 eieren - 30 g boter - 2 eetlepels rum - ½ liter melk - 2 dl kokosmelk - piment - bieslook - olie - zout

Bereiding:
Doe de bloem in een kom, maak er een kuiltje in en breek daarin de hele eieren. Voeg de gesmolten boter, de melk, een mespuntje zout, de kokosmelk en de rum toe. Meng het geheel goed door elkaar. Voeg wat fijn gesneden bieslook en piment toe. Verwarm een licht ingevette koekenpan. Giet er een bodempje beslag in en laat het beslag gelijkmatig uitvloeien. Bak de pannenkoek aan beide zijden mooi bruin. Ga zo door tot het beslag op is.Recept 46, Jordanië: bloemkool-omelet.

Nodig voor 4 personen:
4 eieren - 250 ml melk - 1/8 theelepel kaneel - zout en peper - 500 g zeer fijngehakte bloemkool - 75 g zeer fijngehakte gedroogde uien - 3 bosuitjes, fijngehakt, ook het groen - 125 g peterselie - 50 g boter

Bereiding:
Meng de eieren met de melk. Voeg de kaneel, peper en zout, fijngehakte uien, bloemkool en peterselie toe. Meng alles goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een vierkante ovenpan (18-20 cm). Schenk het mengsel in de hete pan en bak het 15-20 minuten, tot de omelet gaar is. Verdeel de omelet in vieren en serveer direct.Recept 47, Kaapverdië: kaaspudding.

Nodig voor 4 personen:
½ kg verse zachte geitenkaas - ½ kg suiker - ½ liter water - 12 eidooiers - 4 eiwitten - gebrande suiker

Bereiding:
Rasp de kaas. Klop de eidooiers en de eiwitten los. Kook de suiker in het water tot een dikke siroop. Voeg de kaas toe en meng goed. Roer er, van het vuur af, de losgeklopte eidooiers en eiwitten door. Strooi een laagje gebrande suiker op de bodem van een pan. Schenk het kaas-eiermengsel erin en laat de massa au bain marie in een voorverwarmde oven gaar worden. Stort de pudding op een schaal en laat hem afkoelen. Verdeel hem in porties en strooi er suiker over.Recept 48, Kazachstan: roereieren met kaviaar.

Nodig voor 4 personen:
2 eetlepels boter - 6 eieren - 1 volle eetlepel dikke room - 4 theelepels kaviaar - zout en peper

Bereiding:
Verwarm 4 ramequins in een matig warme oven. Verhit de boter in een pan met een antiaanbaklaag op zacht vuur. Doe de eieren in een kom en voeg naar smaak peper en zout toe. Niet te veel zout, omdat de kaviaar al zout is. Klop het mengsel schuimig. Schenk het mengsel in de pan en zet het vuur iets hoger. Roer met een houten lepel in het mengsel tot het mengsel begint te stollen. Voeg dan de dikke room toe. Haal de pan van het vuur en blijf roeren tot de massa dik en romig wordt. Verdeel de eiermassa over de ramequins. Schep op elke portie een theelepel kaviaar, vlak voor het serveren. Geef er toast bij.Recept 49, Korea: gezouten eieren.

Nodig voor 4 personen:
5 hardgekookte eieren - 60 ml sojasaus - 1 eetlepel suiker - 150 ml water - 1 theelepel gembersap - slabladeren

Bereiding:
Pel de eieren. Laat ze sudderen in het water met de sojasaus, suiker en gembersap. Als de vloeistof bijna is verdampt, zet u het vuur hoger en laat u ze doorkoken tot ze geglaceerd zijn. Laat de eieren afkoelen en snijd ze in vieren. Serveer de op een bedje van slabladeren.Recept 50, Kroatië: eierstruif.

Nodig voor 4 personen:
4 sneden wittebrood zonder korst - 8 eieren - 60 g suiker - kaneel - zout - 40 g boter - citroensap - witte wijn

Bereiding:
Klop de eidooiers met de helft van de suiker en de kaneel schuimig. Voeg dan het in witte wijn geweekte brood, het citroensap en een beetje zout toe en meng goed. Spatel vervolgens het met de rest van de suiker stijfgeklopte eiwit er voorzichtig door. Giet het mengsel in een royaal beboterde ovenschotel en leg er enkele klontjes boter boven op. Laat het gerecht in een middelmatig hete oven in 35-40 minuten goudgeel bakken.Recept 51, Laos: ei-kipgerecht uit de oven.

Nodig voor 4 personen:
500 g kipgehakt - 1 eetlepel fijngesneden ui - 1 eetlepel gesnipperde prei - 1 eetlepel ontvelde gesnipperde tomaat - zout en peper - ½ theelepel cayennepeper - ½ theelepel paprikapoeder - 1 theelepel gemberpoeder - 4 eieren - 4 eetlepels melk - 3 eetlepels fijngesneden paprika
Garnering: fijngesneden bieslook - plakjes tomaat

Bereiding:
Neem een braadpan of wok en bak hierin zonder boter het kipgehakt. Roer het tijdens het bakken met een vork steeds los. Zet de pan van het vuur en voeg toe: ui, prei, tomaat, zout en peper, cayennepeper, paprikapoeder, en gemberpoeder. Meng alles goed door elkaar. Kluts de eieren met de melk en zout en peper. Roer er de fijngesneden paprika door. Neem een vuurvaste schaal en doe hierin het kipgehakt. Giet er zonder roeren het eiermengsel op. Zet het gerecht in een hete (240°C) oven, tot het eiermengsel geheel is gestold. Voor het opdienen bestrooien met de bieslook en de plakjes tomaat.Recept 52, Lesotho: kokostaart.

Nodig voor 4 personen:
Bladerdeeg - 1 kokosnoot of 120 g gedroogde kokos - 6 eieren - 125 g suiker

Bereiding:
Bedek de bodem en zijkanten van een taartvorm met plakjes bladerdeeg. Rasp het binnenste van de kokosnoot. Klop de eieren met de suiker, voeg de geraspte kokos toe en giet het geheel in de taartvorm. Bak de taart in een hete oven (200°C.) gedurende 10 minuten. Verlaag dan de temperatuur tot 180°C. en bak de taart nog 10 minuten.Recept 53, Letland: Riga-eieren.

Nodig voor 4 personen:
8 hardgekookte eieren - 3 eetlepels mayonaise - zout en peper - ¼ theelepel dragon - ansjovisfilets - kappertjes - waterkers

Bereiding:
Snijd voorzichtig aan de dikke kant van de gekookte eieren een plakje af zodat zij kunnen blijven staan. Snijd ook aan de andere kant een plakje af en haal er de eidooiers voorzichtig uit. Meng 2/3 van de eidooiers met de mayonaise, peper en zout en de dragon. Vul de eiwitten met dit mengsel. Maak op 4 bordjes een bedje van waterkers, plaats op elk bordje 2 eieren, schik ansjovisfilets rondom de eieren en bestrooi de eieren met kappertjes. Druk de overgebleven eidooiers door een zeef en strooi het eigeel over de eieren.Recept 54, Libanon: saffraan-bloemkool.

Nodig voor 6 personen:
1 bloemkool - 3 uien - olie - 6 eieren - draadjes saffraan - zout en peper

Bereiding:
Was de bloemkool en snijd hem in kleine roosjes. Leg de roosjes in het mandje van de stoompan of van de couscouspan. Laat ze tien minuten stomen en spoel ze daarna af onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekken. Schil de uien en snijd ze fijn. Fruit de uien in een koekenpan met 15 cl olie. Breek de eieren in een kom en klop ze los als voor een omelet. Voeg een mespuntje saffraandraadjes toe en zout en peper. Klop het eiermengsel opnieuw. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een gratin-vorm in. Leg hier de bloemkoolroosjes en de gefruite uien in. Bedek de groenten met de geklopte eieren. Zet de vorm in de oven en laat het gerecht in ongeveer 30 minuten gaar worden.

Opmerking:
Als u geen saffraandraadjes kunt krijgen, vervang ze dan door een theelepel saffraanpoeder.Recept 55, Liechtenstein: fijne pasta met gekookte ham.

Nodig voor 6 personen:
250 g fijne pasta - 8 eieren - 300 g gekookte ham - 50 cl vloeibare crème fraîche - boter - paneermeel - zout

Bereiding:
Doe de pasta in ruim kokend gezouten water en laat koken. De pasta is gaar wanneer ze boven komt drijven. Giet de pasta af en houd ze even onder koud stromend water. Verwarm de oven voor op 180°C. Breek de eieren en scheid de dooiers van de witten. Snijd de ham in kleine stukjes. Meng de eidooiers met de crème fraîche en de ham en voeg een royale mespunt zout toe. Klop de eiwitten tot sneeuw en voeg ze vervolgens toe aan het mengsel. Roer alles voorzichtig met een spatel door elkaar. Voeg het mengsel toe aan de pasta. Beboter een ovenschaal en strooi er paneermeel in. Doe het mengsel in de schaal en laat het gerecht in de oven op middelmatige warmte bakken totdat de bovenkant gegratineerd is.
Samen met een groene salade wordt de pasta een hoofdgerecht voor de avondmaaltijd.Recept 56, Litouwen: eieren uit Alytus.

Nodig voor 4 personen:
4 hardgekookte eieren - 3 eetlepels fijngehakte ui - 50 g boter - 1/8 liter slagroom - zout - paprikapoeder - 3 eetlepels paneermeel - 8 klontjes boter

Bereiding:
Halveer de eieren nog in de schaal in de lengte. Haal met een lepel voorzichtig het ei uit de schalen. Bewaar de schalen en prak de eieren fijn. Voeg de in boter gefruite ui en de slagroom toe en breng het geheel met zout en paprikapoeder op smaak. Vul de eierschalen met dit mengsel en strijk de bovenkanten glad. Strooi er paneermeel over en leg een klontje boter op elke eier helft. Laat de bovenkant van de eieren in een hete oven een mooi bruin korstje krijgen.Recept 57, Luxemburg: gegratineerde omelettaart met prei.

Nodig:
8 eieren - ¾ dl melk - 1 eetlepel tomatenpuree - 2½ eetlepel boter - 500 g gesneden prei - 2 theelepels citroensap - 100 g rozijnen - 100 g geraspte kaas - 25 g boter - 25 g bloem - 1-2 eetlepels kerriepoeder - 2½ dl bouillon (van tablet mag) - peper en zout

Bereiding:
Klop 5 eieren los met de melk, de tomatenpuree en zout en peper. Verhit in een koekenpan ½ eetlepel boter en laat ¼ deel van het eiermengsel over de panbodem uitvloeien. Laat zachtjes bakken tot de bovenkant gestold is. Bak hierna nog 3 omeletten. Verhit 2 eetlepels boter. Schep de prei, het citroensap en de rozijnen erdoor en laat dit 10 minuten smoren. Smelt de 25 g boter in een andere pan en voeg de bloem en de kerrie toe. Laat dit al roerend ongeveer 2 minuten pruttelen en schenk dan al roerend beetje bij beetje de bouillon hierbij. Roer tot een gladde saus is verkregen en laat de saus enkele minuten doorpruttelen. Proef of nog peper, zout of kerrie moet worden toegevoegd. Splits de overige 3 eieren. Roer 75 g geraspte kaas door de saus. Haal de pan van het vuur en roer er de eidooiers door. Klop de eiwitten stijf en roer ze door de kaas-kerriesaus. Doe 1/5 deel van de saus in een ingevette springvorm, leg hierop een omelet, dan weer 1/5 deel van de saus, dan 1/3 deel van het preimengsel. Herhaal dit om en om. Strijk als laatste de rest van de saus erover en strooi daarover nog 25 g geraspte kaas. Zet de springvorm 40 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.Recept 58, Macedonië: kaas-omelet.

Nodig voor 4 personen:
150 g feta of kefalotiri - 1 eetlepel versgehakte basilicum - 3 eetlepels boter - peper - 5 losgeklopte eieren

Bereiding:
Snijd de kaas in dikke plakken en bak deze in de hete boter tot ze iets gaan kleuren. Lepel er dan de eieren over en strooi er de basilicum en peper op. Zet het vuur uiterst zacht en wacht tot de eieren gestold zijn.Recept 59, Madeira: oma's eieren.

Nodig voor 4 personen:
5 grote eieren - 200 g gepelde en geroosterde amandelen - schil van ½ citroen - geraspte schil van ½ citroen - 1 kaneelstokje - kaneelpoeder naar smaak - 1½ kopje melk - 6-8 eetlepels suiker - 2 eetlepels bloem - wat boter

Bereiding:
Kook de eieren hard. Pel ze voorzichtig en snijd ze in de lengte door. Haal de harde eidooiers eruit. Doe 6 harde halve eidooiers in een kom, voeg de citroenrasp erbij, samen met 3 eetlepels suiker en naar smaak kaneelpoeder. Hak de geroosterde amandelen fijn en meng ze door het eiermengsel. Roer alles goed door elkaar tot een pasta. Vul het wit van de eieren met die pasta. Maak ze nat met wat melk, haal ze even door de bloem (alléén waar de vulling is). Bak die kant even in wat hete boter. Haal ze uit de pan. Laat 2 eetlepels bloem in het achtergebleven vet bruin worden, voeg de melk, het kaneelstokje, de schil van de halve citroen, de eventuele rest van de eierpasta en de overige 4 harde halve eidooiers (die u fijngeprakt heeft) toe. Leg de gevulde eieren terug in de pan en laat de inhoud ongeveer 10 minuten op laag vuur sudderen, voeg de rest van de suiker naar smaak toe.
Eet dit gerecht koud of warm als toetje.Recept 60, Marokko: pikante roereieren.

Nodig voor 4 personen:
6 eieren - 3 fijngehakte teentjes knoflook - 1 eetlepel tomatenpuree - 1 theelepel karwijzaad - 1 theelepel harissa - zout - ½ theelepel peterselie - 12 zwarte olijven - 2 eetlepels olijfolie - paprikapoeder

Bereiding:
Verwarm de olie in een grote koekenpan en voeg de knoflook toe. Laat die fruiten, maar niet te veel kleur krijgen. Voeg de tomatenpuree toe en kruid met de specerijen. Meng goed en laat 5 minuten zacht stoven. Klop de eieren en giet ze in de koekenpan. Laat ze onder voortdurend roeren bakken totdat het mengsel smeuïg is geworden. Schep alles op een schaal en garneer met de olijven. Bestrooi met paprikapoeder en peterselie en serveer.

Recept 61, Mexico: amandel-eierpunch.

Nodig voor 4-8 glazen:
6 teentjes knoflook - 1 stukje pijpkaneel van 10 cm - ½ liter rum - 1½ liter melk - 625 g suiker - 60 g fijngehakte amandelen - 15 eidooiers - ¼ theelepel nootmuskaat

Bereiding:
Marineer de knoflook en de kaneel 24 uur in de rum. Breng de melk met de suiker aan de kook. Voeg de amandelen toe en laat die op zacht vuur 5 minuten meekoken. Zet de melk even aan de kant. Klop de eidooiers 5-10 minuten tot ze een lint vormen. Meng ¼ liter van de gekookte melk door de eidooiers. Voeg dit mengsel toe aan de rest van de melk en laat op zacht vuur dit mengsel onder voortdurend roeren met een houten lepel koken gedurende 10 minuten totdat het ingedikt is. Verwijder knoflook en kaneel uit de rum en roer de rum door het eiermengsel. Schenk het mengsel in glazen. Serveer de punch koel, besprenkeld met nootmuskaat.Recept 62, Moldavië: eiercrème.

Nodig voor 4 personen:
6 eidooiers - 150 g suiker - ½ theelepel geraspte sinaasappelschil - ½ liter slagroom - 1 dl wodka

Bereiding:
Klop de eidooiers met de suiker en de geraspte sinaasappelschil schuimig. Spatel de stijf geslagen slagroom er voorzichtig door. Zet het mengsel 1 tot 2 uur zeer koud weg. Roer er net voor het opdienen de wodka door. Giet het in kelkvormige glazen en serveer meteen.

Recept 63, Monaco: roereieren met truffel.

Nodig voor 6 personen:
9 eieren - 1 middelmatig grote truffel van 80 g (of twee kleine) - 1 eetlepel crème fraîche - 50 g boter - zout en peper

Bereiding:
Was en schrap de truffel zorgvuldig en snijd haar in kleine blokjes. Vermeng de blokjes met de crème fraîche. Breek de eieren in een kom, voeg 1 mespunt zout en peper toe, haal de dooiers los en meng goed dooreen zonder te kloppen. Smelt de boter in een koekenpan met een dikke bodem op zeer zacht vuur, voeg de eieren en de crème fraîche met de truffelblokjes toe. Blijf 10 minuten lang roeren tot de eieren een dikke crème vormen. Serveer onmiddellijk. Geef er geroosterd brood bij.

Opmerking:
Als u geen verse truffels kunt krijgen, kunt u het recept ook maken met truffels uit blik. Gooi het vocht niet weg, maar voeg 1 theelepel ervan toe aan de crème fraîche. Het vocht geeft smaak aan de roereieren.Recept 64, Namibië: pompoencustard.

Nodig voor 4 personen:
1 mooie, rijpe pompoen - kokosmelk, die verkregen kan worden door geraspte of gedroogde kokos 20 minuten in water te koken en het gezeefde nat te gebruiken - 6 eieren - 2 eetlepels suiker

Bereiding:
Snijd de onderkant van de pompoen recht af, zodat de pompoen goed kan blijven staan. Snijd bij de steel het kapje af, zodat u een deksel heeft. Haal de zaden uit de pompoen en een gedeelte van het vruchtvlees. Klop de eieren met de suiker en voeg geleidelijk de kokosmelk toe. Doe dit mengsel in de pompoen, leg het deksel er weer op en zet de pompoen op een rooster in een grote stoompan met heet water op de bodem. Stoom de pompoen, en vul water bij indien nodig, tot de pompoen zacht is en de vulling gaar. Serveer het gerecht met honing of jam.

Variatie:
U maakt van dit nagerecht een smakelijk voorgerecht door de suiker te vervangen door geraspte kaas.Recept 65, Nederland: Speciaal broodje ei.

Nodig voor 4 personen:
Afbak broodjes (kaiserbroodjes) - 1 ei per broodje - Reepjes kipfilet - Cherry tomaatjes of roma tomaten - Geitenkaas - Verse bieslook

Bereiding:
Begin met het voorverwarmen van de oven op 200ºC. Snijd vervolgens een kapje van de bovenkant van het broodje. Hol met je vingers het broodje uit,maar zorg ervoor dat er geen gaatje ontstaat want dan loopt het ei er misschien uit.

Snijd vervolgens de tomaatjes en de geitenkaas in kleine stukjes. Breek het eitje boven het uitgeholde broodje, maar pas op want is je eitje te groot dan kan het eroverheen gaan. Dus speel een beetje met de grootte van het ei en de hoeveelheid die er in een broodje past. Doe vervolgens de tomatenstukjes erin, de geitenkaas en de reepjes kipfilet. Je kunt ook voordat je het eitje erin breekt wat van de kipreepjes e.d. in het broodje doen.

Bereidingswijze:
Wanneer je de broodjes hebt gevuld met lekkere ingrediënten, kunnen ze de oven in voor circa 25-35 minuten. Je kunt het beste een ovenschaal bekleden met wat bakpapier om daar de broodjes in te bakken, want tussentijds moeten de broodjes met aluminiumfolie worden afgedekt.

Wanneer de broodjes, na ongeveer 12-15 minuten, goudbruin zijn gebakken wordt het tijd dat de ovenschaal wordt afgedekt. Nu verbrand het broodje niet en kunnen de eieren verder gaar worden in nog ongeveer 15 minuten. Daarna zijn de broodjes klaar, wanneer het ei mooi gaar is, en de broodjes mooi goudbruin. Weer een leuke creatie met een broodje ei. Om het helemaal af te maken kun je er nog wat verse peterselie of bieslook overheen doen.

Recept 66, Nederland: Spinazietaart met ei.

Nodig voor 4 personen:

  1 pak filobladerdeeg (diepvries, 225 g) - 6 eieren - 1 pak spinazie (deelblokjes, 450 g) - 2 tomaten - 4 eetlepels vloeibare margarine - 1 pakje roomkaas met kruiden (125 g)
Bereiding:
Filodeeg op kamertemperatuur laten ontdooien. Helft eieren in ca. 7 min. hard koken, pellen en in plakjes snijden. Spinazie in magnetron laten ontdooien en in zeef vocht eruit drukken. Oven voorverwarmen op 200 °C. Tomaten in kleine blokjes snijden. Filodeeg uit verpakking nemen en uitvouwen. Met kwastje 3 vellen bestrijken met margarine, op elkaar in vorm leggen. Dit 2 keer herhalen, telkens iets verspringen.
Bereidingswijze:
Rest van eieren loskloppen met roomkaas, zout en peper. Spinazie met roomkaasmengsel en tomaat mengen. Helft van mengsel in vorm leggen, eiplakjes erover verdelen. Rest van spinaziemengsel in vorm leggen. Laatste vel filodeeg in stukjes scheuren en over taart strooien. Taart in ca. 45 min. goudbruin bakken.
Je kan ook cherrytomaatjes halveren en deze in het spinaziemengsel drukken.Recept 67, Nederlandse Antillen: eierschotel uit Bonaire.

Nodig voor 12 personen:
24 eieren - 1 groene paprika, fijngehakt - 125 g champignons in blik - 750 g gekookte ham, in blokjes - 500 g (cheddar)kaas, in plakjes - zout en peper - paprikapoeder

Bereiding:
Breek 6 eieren in een kom en klop die los met een vork. Sprenkel een beetje daarvan in een grote, beboterde ovenschotel. Strooi er ¼ deel van de ham, paprika en champignons in. Breek 3 of 4 van de hele eieren in de schotel, maar zorg ervoor dat de dooier heel blijft. Leg ze zo ver mogelijk uit elkaar. Strooi er zout en peper over. Bedek nu alles voorzichtig met plakjes kaas. Sprenkel daar weer wat van het losgeklopt ei over en herhaal dit hele proces, laag na laag, tot de eieren op zijn. Eindig met een laag kaas en bestrooi die met paprikapoeder. Bak de schotel 1½ uur in een voorverwarmde oven van 175°C. (als een lepel, erin gestoken, rechtop blijft staan, is het gerecht gaar). Laat de schotel 5 minuten staan en serveer.Recept 68, Nieuw-Zeeland: pavlova (dessert).

Nodig voor 10 personen:
6 eiwitten - 340 g suiker - 1 theelepel vanille-extract - 1 eetlepel maïsbloem - 1 theelepel azijn
Garnering: 5 dl geklopte slagroom (eventueel gesuikerd en geparfumeerd met marasquin) - 3 passievruchten - engelwortel, kersen op marasquin of amandelen

Bereiding:
Klop de eiwitten totdat ze goed stevig zijn. Voeg de suiker toe en blijf kloppen totdat de suiker geheel is opgelost. Het mengsel moet zeer stevig en consistent zijn. Voeg de vanille, de maïsbloem en de azijn toe. Verwarm de oven voor op 120°C. Spuit het mengsel met behulp van een spuitzak met een grove mond in concentrische cirkels op bakpapier zodat een soort schaal ontstaat met een doorsnee van 25 cm waarvan de buitenkant hoger is dan de binnenkant. Leg dit voorzichtig op de ovenplaat en laat het gedurende 60-75 minuten zachtjes bakken. De pavlova moet aan de oppervlakte knapperig zijn, licht gekleurd en zacht blijven in het midden. Laat de pavlova afkoelen en leg haar voorzichtig op een taartschaal. Vul de pavlova met de geklopte slagroom en dobbelsteentjes passievruchten en garneer met de engelwortel, de kersen of de amandelen.

Er bestaan vele variaties. Zoals deze:
Prak 6 bananen fijn en giet er 2 eetlepels cognac bij, meng goed dooreen, dek af en laat 1 uur staan. Voeg deze bananencrème toe aan 5 dl geklopte en gesuikerde slagroom. Voeg ook een dozijn kersen op marasquin toe. Vul met dit mengsel de pavlovaschaal en strooi er rijkelijk geraspte chocola en geraspte en gegrillde kokosnoot over.Recept 69, Noord-Ierland: amandel-kaasomelet.

Nodig voor 4 personen:
250 g ricotta - 8 eetlepels boter - 175 g fijngemalen amandelen - 150 g havervlokken - 4 hardgekookte eieren, fijngehakt - 125 g geweekte rozijnen - 6 rauwe eieren - 2 eetlepels honing - ½ theelepel zout - ½ theelepel venkelzaad, fijngehakt - 2 eetlepels olie

Bereiding:
Doe de ricotta in een grote kom. Smelt de helft van de boter in een grote, stevige koekenpan. Rooster de amandelen en havervlokken goudbruin. Schenk de inhoud van de pan bij de ricotta en meng alles goed door elkaar. Zet de koekenpan met de eventueel achtergebleven boter even apart. Roer de fijngehakte hardgekookte eieren en de rozijnen door het ricottamengsel. Klop de rauwe eieren met de honing, zout en venkelzaad. Roer deze gezoete eieren door de kaas. Verhit de rest van de boter met de olie in de al eerder gebruikte koekenpan. Schenk het mengsel erin en bak dat 5-8 minuten op zeer laag vuur tot het goudbruin is. Keer de omelet als u de voorkeur geeft aan doorgebakken eieren. Snijd de omelet in vieren en serveer heet.Recept 70, Oostenrijk: Salzburger Nockerln (bollen).

Nodig voor 4 personen:
40 g boter - 1/8 liter slagroom - 1 pakje vanillesuiker - 4 eidooiers - 60 g suiker - 2 eetlepels droge witte wijn - 40 g bloem - 1 mespunt zout - 8 eiwitten - poedersuiker
Saus: 5 eetlepels zwarte-bessengelei - 1/8 liter droge rode wijn - 1 eetlepel honing - ½ pakje vanillesuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de boter, de slagroom en vanillesuiker in een pan en laat die, terwijl u met een garde krachtig roert, kort aan de kook komen. Haal de pan van het vuur en zet die apart. Klop de eidooiers met de suiker schuimig. Voeg de witte wijn, de gezeefde bloem en het zout toe. Blijf roeren tot de massa crème-achtig is. Klop de eiwitten stijf (voeg eventueel enkele druppels citroensap toe) en schep ze door de dooiermassa. Doe alles in een ingevette vuurvaste schaal en maak er met een spatel 'heuveltjes' en 'dalen' in (Nockerln). Zet de schaal dan in de oven en laat ongeveer 12-16 minuten bakken. Breng intussen de bessengelei met de rode wijn, honing en vanillesuiker al roerend aan de kook. Verdeel de Nockerln over dessertbordjes en lepel de saus eromheen.

Opmerking:
Het is belangrijk de oven zeer goed voor te verwarmen, zodat dit zeer kwetsbare gebak snel gebakken kan worden. U mag de oven niet tussentijds openen!Recept 71, Paraguay : sopa Paraguaya.

Nodig voor 4 personen:
250 g uien, fijngehakt - 125 g varkensvet - 1 liter melk - 250 g (Paraguayaanse) kaas, geraspt - 500 g maïsmeel - 4 eieren, gesplitst - zout en peper

Bereiding:
Bak de uien 10 minuten in het varkensvet. Haal ze van het vuur en voeg de melk, bloem, kaas, eidooiers en zout en peper toe. Sla de eiwitten stijf en spatel die zorgvuldig door het mengsel. Schep de massa in een ovenschaal (ca. 30 x 20 x 5 cm). Bak het gerecht in 30 minuten in een voorverwarmde oven van 190°C. goudbruin. Verdeel het in vieren en serveer.Recept 72, Polen: gevulde eieren.

Nodig voor 4 personen:
4 hardgekookte eieren - 225 g gekookte ham, fijngesneden - 60 g geraspte zachte kaas - 4 eetlepels zure room - 1 theelepel mosterd - mespunt zout en peper - 2 theelepels gehakte verse dille of basilicum - droog broodkruim - gesmolten boter

Bereiding:
Prik met een eierprikker of speld een klein gaatje in het 'stompe' eind van ieder ei. Laat de eieren zachtjes in kokend water zakken. Wanneer het water weer kookt, de eieren met een lepel 2-3 minuten zachtjes rondrollen. Dit zorgt ervoor dat de dooier in het midden blijft zitten. Kook de eieren 9-10 minuten. Laat de eieren onder de koude kraan schrikken. Laat ze in koud water helemaal afkoelen en laat ze tot het pellen in het water staan. Pel de eieren, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de dooiers. Meng de dooiers met de andere ingrediënten, behalve het broodkruim en de gesmolten boter. Goed mengen. Spuit of schep het mengsel in elk eiwit en maak er een mooi topje op. Strooi er broodkruim over, zodat de vulling en de rand van het eiwit niet meer te zien zijn. Zet de eieren in een ovenschaal en sprenkel er wat gesmolten boter over. Zet ze ongeveer 3 minuten onder een voorverwarmde grill, of tot ze knapperig en goudbruin zijn.Recept 73, Portugal: amandelpudding.

Nodig voor 6 personen:
500 g suiker - 250 g gestampte amandelen - 15 eidooiers

Bereiding:
Maak een dikke siroop. Doe de suiker in een pan, giet er 5 dl water bij en breng langzaam aan de kook. Voeg de amandelen toe, zet het vuur laag en laat nog 10 minuten koken onder voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. Verwarm de oven voor op 160 °C. Voeg de eidooiers toe aan de siroop onder voortdurend roeren, tot een gladde crème ontstaat. Laat het gerecht in de oven au bain marie in ongeveer 30 minuten gaar worden, zonder het water van de bain marie te laten koken. Controleer de gaarheid van het gerecht met een breinaald: de punt van de breinaald, in het midden van een pudding gestoken, moet schoon en droog blijven. Laat afkoelen alvorens te serveren.


 

Recept 74, Portugal: roereieren.

Nodig voor 4 personen:
8 eieren - 4 deegbakjes - 50 gram boter - olie - 500 gram tomaten - 1 paprika - 1 eetlepel room - 1 ui - zout, peper
Bereiding:
Maak de tomaten concassée. Schil de ui en hak die fijn. Leg de paprika in een hete oven totdat zijn vel zwart wordt. Haal ze uit de oven, verwijder het vel, snij ze doormidden en haal er de zaadlijsten uit. Snij dan het vlees in brunoise. Verhit wat olie in een pan en doe hierin de ui en de paprika. Laat ze zachtjes zweten met de deksel op de pan, zonder dat ze kleur krijgen. Voeg wat later de tomaten erbij, geef er zout en peper over en laat zachtjes smoren totdat het vocht is verdampt. Verhit de deegbakjes in een oven van 180ºC. Bereid dan de eieren als in Roereieren. Voeg er van het vuur af de room en de helft van de tomatenpuree bij. Vul de deegbakjes met de eieren, geef op elk bakje een toef tomatenpuree en serveer de rest van de roereieren er apart bij.


 

Recept 75, Rèunion: kokossoufflè.

Nodig voor 4 personen:
100 g gemalen kokos - 125 g rijst - 50 g boter + boter om de soufllèvorm in te vetten - 4 eieren - nootmuskaat

Bereiding:
Doe de gemalen kokos in een pan met ½ dl water. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Doe een fijne doek in een zeef en filter het kokossap boven een pan. Knijp de doek goed uit om al het vocht op te vangen. Zet de pan op het vuur en breng het vocht aan de kook, voeg de rijst toe, zet het vuur laag en laat het geheel gedurende 20 minuten zachtjes koken totdat het vocht geheel verdampt is. Voeg de boter toe aan de rijst en meng goed. Verwarm de oven voor op 200°C. Breek de eieren en scheid de dooiers van de eiwitten. Roer de eidooiers door de rijst, voeg zout toe en een mespuntje nootmuskaat. Meng goed. Klop de eiwitten tot een stevige massa en roer ze voorzichtig door het rijstmengsel. Beboter een soufflèvorm en giet het mengsel hierin. Zet de vorm in de oven en laat gedurende 20 minuten koken zonder de oven te openen. Serveer onmiddellijk.Recept 76, Roemenië: eiertaart.

Nodig voor 8 personen:
10 eieren - 400 g bloem - 60 g zachte boter - 200 g gemalen noten - 100 g suiker  - Karamel: ½ vanillestokje - 200 g suiker

Bereiding:
Breek 9 eieren en scheid de dooiers van de eiwitten. Breek het laatste ei en klop het met een vork los met de eidooiers. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed goed totdat er een vrij stevige bal ontstaat. Rol het deeg uit met de deegroller en laat het 15 minuten rusten. Rol het deeg op in de vorm van een worst en snijd die in zeer fijne plakjes. Laat ongeveer 45 minuten drogen. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm in, leg hier om en om een laag deeg, een laag nootjes en de suiker, tot u al het deeg gebruikt hebt. Maak de karamel klaar: doe de suiker in een pan met het opengesneden vanillestokje en 2 dl water. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken. Haal het vanillestokje eruit en giet de karamel in de bakvorm Laat 30 minuten bakken in de oven. Koud serveren.Recept 77, Rusland: kaastaart uit Sint-Petersburg.

Nodig voor 6 personen:
Deeg: 250 g bloem - 4 eetlepels suiker - 75 g boter - 2 eieren - boter en bloem voor de vorm
Vulling: 75 g krenten - 15 cl wodka - 3 aardappelen - 6 eieren - 125 g suiker - 350 g uitgelekte verse kaas (MonChou) - 30 g gekonfijte sinaasappelschil - 1 zakje vanillesuiker - 50 g poedersuiker

Bereiding:
Doe de bloem in een kom en voeg de suiker toe. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg die aan de bloem toe. Breek de eieren in de kom en kneed alles snel met de vingers door elkaar. Maak een bal van het deeg en laat deze bal 30 minuten koel rusten. Week intussen de krenten in de wodka. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en laat ze 20 minuten koken in gezouten water. Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Prak ze daarna fijn met een vork. Beboter en bebloem een ronde vorm met hoge randen. Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad en leg de deeglap in de vorm. Breek de eieren en scheid de witten van de dooiers. Klop de dooiers met de suiker totdat ze een schuimige massa vormen. Voeg de verse kaas en de geprakte aardappelen toe en meng door elkaar. Snijd de gekonfijte sinaasappelschil in kleine stukjes en voeg die samen met de vanillesuiker, de krenten en de wodka toe aan het eimengsel. Roer stevig door elkaar. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eiwitten stevig en spatel dan het eiwit voorzichtig door het mengsel. Giet het geheel op het deeg in de vorm. Bak 40 minuten. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de taart uit de vorm en bestrooi hem met poedersuiker en dien op.

Opmerking:
Deze taart is heel machtig. Serveer hem na een weinig voedzame maaltijd of in de middag met slappe koffie.Recept 78, San Marino: gevulde appel met sabayon.

Nodig voor 6 personen:
Sabayon: 6 zeer verse eidooiers - 150 g fijne suiker - 2 dl marsala van goede kwaliteit - vanille-essence - geraspte schil van een ½ citroen - een mespuntje kaneel - 2 dl geklopte slagroom
Appels: 6 stevige zoetzure appels met steel - 2½ dl melk - ½ dl slagroom - 1 vanillestokje - 50 g suiker - 2 eieren - 2 eidooiers
Garnering: blaadjes munt - ontpitte druiven

Bereiding:
Meng voor de sabayon de eidooiers in een pan op heel laag vuur of au bain marie goed met de suiker en een eetlepel koud water. Zodra het mengsel glad en vloeiend is, de marsala en de essence, citroenschil en kaneel beetje bij beetje toevoegen. Klop het mengsel grondig totdat het zacht, luchtig en schuimend is en giet het dan in een schaal. Blijf goed roeren terwijl het mengsel afkoelt en werk er tenslotte voorzichtig de geklopte slagroom door. Zet de sabayon tot gebruik in de koelkast.
Snijd de kapjes met de steeltjes van de appels. Hol de appel uit tot ½ cm van de schil. Kook de melk met de room, het vanillestokje en de suiker ongeveer 20 minuten. Roer de eieren met de eidooiers en een beetje warme melk los en bind hiermee de melk. Vul hiermee de appels. Plaats de appels met het kapje ernaast in een voorverwarmde oven van 90°C. gedurende 20 minuten.
Haal de sabayon uit de koelkast en giet een spiegel sabayon op verwarmde borden en plaats hierop een appel. Zet het kapje er tegen aan en garneer met blaadjes munt en ontpitte druiven.Recept 79, Saudi-Arabië: kruidige eieren.

Nodig voor 4 personen:
4 eieren - 4 eetlepels sumak - 4 eetlepels majoraan - 125 ml olijfolie - zout - olijven

Bereiding:
Kook de eieren in 7 minuten hard. Laat ze afkoelen en pel ze. Prak ze fijn met een vork en meng de kruiden en naar smaak zout door de eiermassa. Verdeel de massa over 4 bordjes en garneer met olijven.


 

Recept 80, Schotland: Schotse eieren.

Nodig voor 4 personen:
6 eieren - 3 eetlepels bloem - 500 g braadworst - 3 eieren - 3 eetlepels melk - paneermeel - frituurvet of olie

Bereiding:
Kook de 6 eieren 10 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze. Laat de eieren zover afkoelen dat u ze vast kunt houden. Wentel de eieren door de bloem. Haal het velletje van de braadworst, kneed het vlees even door en verdeel het in 6 porties. Verpak de eieren in het vlees en wrijf voorzichtig alle naadjes dicht. Het ei moet helemaal bedekt zijn. Klop de laatste 3 eieren los met de melk. Wentel de ballen eerst door het eiermengsel, dan door paneermeel, dan weer door het eiermengsel en als laatste weer door paneermeel. Verhit vet of olie tot 180°C. en bak de ballen hierin aan alle kanten bruin. Ze zijn gaar wanneer ze bruin zijn. Laat de ballen op keukenpapier uitlekken. Snijd ze doormidden en eet ze koud of warm met tomatenketchup of mosterd en een groente naar keuze.

Opmerking:
Dit is het originele recept. U kunt hierop uiteraard variëren door in plaats van braadworst gemengd gehakt te nemen en dit aan te maken naar uw smaak. U kunt de Schotse eieren ook in een koekenpan bakken in
plaats van frituren.Recept 81, Singapore: sujeecake.

Nodig voor 4-6 personen:
500 g sujee (griesmeel) - 500 g poedersuiker - 375 g boter - 125 g bloem - 225 g fijngehakte amandelen - 125 ml koffiemelk - 12 eieren - ½ theelepel bakpoeder - 2 theelepel vanille-essence - 1 flinke scheut brandy (cognac)

Bereiding:
Klop de boter met 375 g poedersuiker flink op. Voeg beetje bij beetje de melk toe, onder voortdurend roeren. Voeg dan de sujee (griesmeel) toe en meng alles goed. Laat de massa minstens 1 uur staan. Splits de eieren (bewaar 2 eiwitten). Klop de 12 eidooiers op met de rest van de suiker. Voeg de gesuikerde eidooiers in kleine hoeveelheden tegelijk toe aan het sujeemengsel. Klop de 2 eiwitten halfstijf en schep dat door het mengsel. Voeg dan de amandelen, de gezeefde bloem en het bakpoeder toe. Vervolgens de brandy en de vanille. Roer alles goed dooreen. Vul een ingevette cakevorm voor drievierde met dit mengsel. Bak de cake in een voorverwarmde oven van 170°C. gedurende 1 uur.Recept 82, Slovenië: eieren in groene saus.

Nodig voor 4 personen:
2 eetlepels mayonaise - 250 ml sour cream (zure room) - sap van 1 citroen - 9 hardgekookte eieren - ½ theelepel zout - ¼ theelepel peper - ½ theelepel suiker - 375 g fijngehakte verse groene kruiden, zoals dille, bieslook, peterselie, dragon

Bereiding:
Meng de mayonaise met de zure room en het citroensap. Hak 1 hardgekookt ei heel fijn en meng dit door het mayonaisemengsel. Roer er het zout, de peper en de suiker door. Meng er vervolgens de fijngehakte groene kruiden door. Breng de massa over in een schaal. Halveer de rest van de eieren, leg deze in de saus en serveer.Recept 83, Slowakije: ovenschotel uit Bratislava.

Nodig voor 4 personen:
4 eieren, gesplitst - 60 g suiker - 1 eetlepel aardappelmeel - zout - geraspte schil van 1 citroen - 2 eetlepels suiker voor het bestrooien

Bereiding:
Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimige massa en voeg dan het aardappelmeel, wat zout en de geraspte citroenschil toe en spatel er vervolgens voorzichtig het stijf geslagen eiwit door. Doe de massa in een ingevette ovenschaal, bestrooi de bovenkant dik met suiker en brand met een gloeiend gemaakte ijzeren staaf diagonale strepen in de bovenkant. Zet de schaal in een op 180°C. voorverwarmde oven en laat het gerecht 40 minuten bakken.

Opmerking:
Als smakelijke variatie kan men geraspte chocolade, zure vruchten of in rum of cognac geweekte biscuitkruimels meebakken.Recept 84, Spanje: tortilla.

Nodig voor 6 personen:
3 grote aardappelen - 3 middelgrote uien - 12 eieren - 8 eetlepels olijfolie - zout en peper

Bereiding:
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Schil en hak de uien. Als u nieuwe aardappelen gebruikt, is het niet noodzakelijk om ze te schillen: u kunt ze ook wassen en goed afborstelen. Fruit de uien in een koekenpan met 4 eetlepels olijfolie. Zet het vuur wat hoger om ze mooi bruin te laten worden en voeg de aardappelschijfjes toe. Laat ongeveer 10 minuten bakken op middelmatig hoog vuur. Breek de eieren in een kom en klop ze goed. Haal de aardappelen en de uien uit de koekenpan en laat ze uitlekken. Maak de pan niet schoon. Doe de aardappelen en de uien bij de eieren, voeg zout en peper toe en meng alles goed door elkaar. Giet de rest van de olie in de koekenpan en verwarm die. Verdeel het eiermengsel over de pan en laat het bakken totdat de randen goed stevig zijn en de onderkant mooi bruin is. Draai de omelet om en laat ook de andere kant mooi bruin worden. De oppervlakte moet stevig zijn, de binnenkant zacht verend. Doe de tortilla op een schaal en serveer.

Opmerking:
Tortilla kan warm of koud opgediend worden. Als u ze warm wilt serveren, wacht dan niet te lang want de tortilla koelt snel af. Maar koud smaakt een tortilla ook prima. U kunt de tortilla bijvoorbeeld in blokjes snijden en serveren bij een aperitief. En bij een picknick is een tortillasandwich een stevige maaltijd.
Het Spaanse woord tortilla betekent omelet. De volledige naam van dit recept is dan ook tortilla de patatas, aardappelomelet. Dit is het meest klassieke recept, dus als u vraagt om een tortilla zonder verdere precisering, krijgt u deze. Maar er bestaan natuurlijk vele variaties: met tomaten, met paprika's, met spinazie, met croutons... Maar allemaal zijn ze mooi gebakken en gebruind aan beide zijden.Recept 85, Spanje: tortilla met rode paprika.

Nodig voor 4 personen:
6 eetlepels olijfolie - 500 g aardappelen (geschild en in blokjes gesneden) - 1 ui (gepeld en in stukjes gesneden) - 1 rode paprika (kleingesneden) - 5 eieren - 1 eetlepel gehakte verse peterselie -  zout - versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Verhit de olie in een grote koekenpan. Doe de aardappelen, de ui en de paprika in de pan. Leg de deksel op de pan en smoor alles boven een kleine hittebron in 15-20 minuten gaar, maar niet bruin. Schep alles af en toe om. Schenk het restant van de olie uit de pan en bewaar dit. Klop in een grote kom de eieren los. Meng het gesmoorde mengsel en de peterselie erdoor. Breng het eiermengsel op smaak met wat zout en peper en laat het 10 minuten staan. Maak de pan schoon met keukenpapier. Verhit opnieuw een dun laagje olie in de pan en verdeel het eiermengsel gelijkmatig over de panbodem. Bak de tortilla boven een matig vuur tot de onderkant bruin begint te worden, schud de pan af en toe heen en weer. Leg een groot plat bord op de pan en houd deze met een hand vast. Keer de pan snel om zodat de tortilla op het bord valt. Zet de pan weer op het vuur, voeg wat olie toe en laat de tortilla in de pan glijden, nu met de gebakken kant naar boven. Bak de andere kant lichtbruin. Laat de tortilla op een serveerschaal glijden. Serveer hem heet of op kamertemperatuur.
Serveertip:
Ook lekker als (koud)borrelhapje, een zogenaamde Spaanse tapa (dan is dit recept geschikt voor 8 personen).

Recept 86, Sri Lanka: vattalappam (nagerecht).

Nodig voor 6 personen:
10 eieren - 500 g jaggery (palmsuiker) - 7½ dl kokosmelk - gemalen kaneel - gemalen kardemom - nootmuskaat - olie voor de vorm - zout

Bereiding:
Scheid de eiwitten van de eidooiers. Klop ze eerst apart en daarna tezamen. Breek het stuk suiker en los het op in een klein beetje lauw water. Meng het goed met de eieren, de kokosmelk, een mespuntje kaneel, een grote mespunt kardemom en een mespunt zout. Rasp er een beetje nootmuskaat over. Vet een vorm in met de olie en giet het mengsel erin. Dek af met een stuk vetvrij papier, zet de vorm in de oven en laat de crème in 1¼ uur au bain marie gaar worden. Serveer warm of koud.

Opmerking:
De jaggery (goela djawa in Indonesië en goela melaka in Maleisië) is geperste bruine palmsuiker. Het wordt in blokken verkocht.Recept 87, Sudan: karamelvla.

Nodig voor een 1-liter vorm:
8 eieren - 1 liter melk - 250 g suiker - 30 g boter - 1 eetlepel vanille-extract (of bananen-extract, indien verkrijgbaar)
Garnering: bigarreaux of gekonfijte kersen

Bereiding:
Klop in een grote kom de eieren met de melk en 125 g suiker tot het mengsel schuimig is. Voeg dan de boter en het vanille-extract toe. Smelt in een aluminium puddingvorm de rest van de suiker en laat die karameliseren. Draai met de vorm om de karamel over alle zijden van de vorm te verdelen. Klop het eiermengsel nog een keer op en schenk het snel in de vorm. Bedek de vorm met aluminiumfolie, dat u aan de onderkant goed beboterd hebt. Zet de vorm in een grotere pan, die half gevuld is met water. Zet alles in de oven en laat het 30 minuten staan bij 180°C. Verwijder de folie en controleer met een mes of de vla gaar is (als het mes er droog uitkomt, is de vla gaar). Laat de karamelvla in de vorm afkoelen. Stort ze dan op een dienblad. Garneer bovenop en aan de zijkanten met bigarreaux of gekonfijte kersen.


 

Recept 88, Syrië: dadels met eieren.

Nodig voor 4 personen:
3 eetlepels maïsolie - 1 kleine ui, fijngehakt - 250 g ontpitte dadels - ¼ theelepel peper - 4 eieren - ½ theelepel zout

Bereiding:
Verhit de olie in een koekenpan en bak de uien goudbruin. Voeg de dadels en peper toe en laat het geheel op laag vuur nog 3 minuten bakken. Maak 4 kuiltjes in het mengsel en breek in elk kuiltje een ei. Strooi er zout over laat alles nog 3 minuten doorbakken.
Serveer warm, 1 ei en wat dadels per persoon.

Opmerking:
Dit gerecht wordt vooral geserveerd bij het ontbijt: voedzaam en zeer smakelijk.Recept 89, Swaziland: aardappel-eitaart.

Nodig voor 6 personen:
3 of 4 in plakjes gesneden gekookte aardappelen - 6 in plakjes gesneden hardgekookte eieren - 50 g geraspte kaas - paneermeel - boter
Saus: 250 ml melk - 1 eetlepel bloem - zout en peper

Bereiding:
Maak eerst een witte saus van de genoemde ingrediënten. Leg vervolgens een laag aardappelplakjes in een ingevette ovenschaal. Leg daarop een laag eierplakjes. Strooi er wat geraspte kaas over. Voeg dan nog een laag aardappelplakjes en vervolgens een laag eierplakjes toe. Strooi de rest van de kaas erover. Bedek met de witte saus. Strooi wat paneermeel over het geheel en leg wat klontjes boter daar weer bovenop. Zet het gerecht in de oven op 180°C. tot de bovenkant goudbruin is.
Variaties:
1. Snijd een ui in plakjes en bak die goudbruin in een koekenpan. Leg de ui bovenop elke laag aardappelplakjes.
2. Leg een dun laagje gekookte spinazie bovenop elk laagje aardappelplakjes.
3. Laat het paneermeel weg. Vermeng de kaas met de witte saus. Meng alle ingrediënten goed door elkaar terwijl ze nog warm zijn en verhit het gerecht bovenop het fornuis in plaats van in de oven.


 

Recept 90, Taiwan: omelet met noedels en kip.

Nodig voor 4 personen:
500 g kipfilet in dunne reepjes - 7½ dl kippenbouillon (van tablet mag) - 2 theelepels kerriepoeder - knoflookpoeder - 100 g Chinese eiernoedels - 6 eieren - 2 bosuitjes (gehakte) - boter om in te bakken

Bereiding:
Breng de bouillon aan de kook in een grote pan, doe de kipreepjes erin en zet het vuur uit. Neem na 15 minuten het vlees uit de bouillon en houd het apart. Vul de bouillon met water aan tot 1 liter. Kook daarin de noedels volgens de gebruiksaanwijzing. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken. Knip de noedels kleiner met een keukenschaar. Klop de eieren met kerrie- en knoflookpoeder los in een schaal. Roer de kip en de noedels erdoor. Fruit in een koekenpan met zware bodem in 1 eetlepel boter de ui en knoflook zacht. Giet de eiermassa in de pan en schep om. Laat de eieren op een zacht vuur stollen en kleuren, keer de omelet en bak ook de onderkant mooi bruin.
Lekker met salade van paprika en komkommer.Recept 91, Thailand: kokoscrème.

Nodig voor 4 personen:
150 g geraspte kokos - 2½ dl melk - 4 eieren - 100 g suiker

Bereiding:
Doe de geraspte kokos met de melk in een pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 minuten koken. Doe het mengsel in een met een fijne doek afgedekte zeef en druk het goed uit om alle kokossap op te vangen. Breek de eieren in een kom en klop ze met een vork. Voeg de suiker toe en roer met een garde totdat het geheel schuimt en wittig is geworden. Voeg beetje bij beetje de kokosmelk toe onder voortdurend roeren. Giet de crème over in de pan en laat het gedurende 5 minuten op zacht vuur koken, onder voortdurend roeren, totdat de crème wat dikker geworden is. Giet de crème in vuurvaste schaaltjes en laat ze op het aanrecht afkoelen. Zet ze daarna in de koelkast tot u de crème opdient.

Opmerking:
Indien u een steviger crème wilt krijgen, giet u de crème direct van de kom in de vuurvaste schaaltjes. Dek ze af met aluminiumfolie en zet ze gedurende 40 minuten au bain marie in de oven.Recept 92, Tsjechië: schuimbrioches (nagerecht).

Nodig voor 6 personen:
6 brioches
Banketbakkerscrème: 1 liter melk - 6 eieren - 125 g bloem - 150 g suiker - 50 g boter - 1 theelepel vanille-extract - 150 g gekonfijte vruchten - ½ dl kirsch
Schuim: 200 g suiker - 50 g geschaafde amandelen

Bereiding:
Maak de banketbakkersroom. Verwarm daarvoor de melk met de vanille. Breek 2 hele eieren in een kom. Breek de andere 4 eieren en scheid daarvan de witten van de dooiers. Bewaar de eiwitten. Giet de eidooiers in de kom. Klop de eieren met de suiker. Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe en vervolgens de kokende melk in een dun straaltje. Doe alles in een pan op laag vuur. Laat ongeveer 5 minuten koken onder voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Meng er dan achtereenvolgens de boter, de kirsch en de gekonfijte vruchten door. Snijd elke brioche in 4 horizontale plakken. Doe op elke plak wat van de crème en zet de brioches weer in elkaar. Zet tenslotte het hoedje erop. Verwarm de oven voor op 210°C.
Maak het schuim klaar. Klop de bewaarde eiwitten totdat ze stevig zijn en doe er op het einde beetje bij beetje de suiker bij. Zet de brioches in een ovenvaste schaal, giet het schuim eromheen en garneer met de amandelen. Zet ze 10 minuten in de oven.
Koel bewaren tot het moment van serveren.


 

Recept 93, Tunesië: zeevruchtenflapjes.

Nodig voor 8 personen:
8 filodeegvelletjes van ongeveer 20 x 20 cm - 1 kg mosselen - 1 bouquet garni - 8 grote garnalen - 1 bosje peterselie - 1 bosje koriander - 1 ui - 1 dl olijfolie - 8 eieren - frituurolie - zout en peper

Bereiding:
Maak de mosselen zorgvuldig schoon door ze herhaalde malen in koud water te wassen. Verwijder mosselen die open blijven, zelfs als u er een tik tegen geeft. Doe de mosselen met het bouquet garni en wat zout in een pan en laat ze op een hoog vuur in ongeveer 15 minuten opengaan. Schud ze regelmatig op. Doe intussen de garnalen in kokend gezouten water en laat ze ongeveer 5 minuten koken. Laat ze uitlekken. Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit hun schelp. Laat de garnalen afkoelen en pel ze. Was en hak de peterselie en de koriander. Schil de ui en snijd haar fijn. Giet de olie in een koekenpan en fruit hierin de mosselen, de garnalen, de ui en de verse kruiden (peterselie en koriander). Voeg zout en peper toe en laat nog ongeveer 5 minuten sudderen. Laat deze vulling afkoelen. Leg de velletjes filodeeg op uw werkblad. Leg de vulling in het midden van de velletjes. Let er wel op dat op elk velletje een garnaal ligt, en maak de bovenkant plat. Breek 1 ei bovenop elke vulling en vouw de velletjes dubbel in de vorm van een driehoek. Laat de frituurolie warm worden. Leg de flapjes hier een voor een in. Laat ze in 5 minuten aan beide kanten goudbruin worden. Haal de flapjes met een schuimspaan uit de olie, laat ze snel uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.Recept 94, Turkije: eiercake.

Nodig voor 4-6 personen:
9 eidooiers - 60 ml water - zeer fijngeraspte schil van ½ citroen - 150 g suiker - 3 eiwitten - 250 g meel - 80 g maïzena - zout

Bereiding:
Klop de eidooiers los in een pan. Voeg de geraspte citroenschil, water en suiker toe. Breng aan de kook en laat alles op heel zacht vuur 6-7 minuten koken tot het dik en romig is. Haal de pan van het vuur. Voeg beetje bij beetje het meel en de maïzena toe en meng alles goed dooreen. Klop de eiwitten met een beetje zout tot ze stijf zijn. Schep de eiwitten op het dooiermengsel en roer tot u een gladde massa verkregen hebt. Breng alles over in een ingevette schaal. Bak de inhoud in de oven 1 uur op middelmatige hitte.Recept 95, USA: eiersandwich-rolletjes.

Nodig voor 4 personen:
1 witbrood, in lengte gesneden - 8 eieren - 2-3 eetlepels mayonaise - 2 eetlepels room - 1 theelepel fijngeknipte dragon - 1 eetlepel fijngeknipte bieslook - 1 eetlepel fijngeknipte peterselie - 2 theelepels kerriepoeder - zout en peper - mooie zachte spinazieblaadjes

Bereiding:
Laat het brood door uw bakker in de lengte snijden, zodat er lange plakken ontstaan. Snijd de korsten van het brood. Rol de broodplakken iets uit met een deegroller. Kook de eieren hard in ongeveer 7 minuten. Laat ze afkoelen, pel ze en prak ze fijn. Meng de fijngeprakte eieren met de mayonaise, room, dragon, bieslook, peterselie, kerrie, zout en peper. Bestrijk de broodplakken met dit eiermengsel. Verwijder de steeltjes van de spinazie en verdeel de spinazieblaadjes over de broodplakken. Rol de plakken vanaf de smalle kant op. Rol de rollen in plasticfolie en laat ze ongeveer 2 uur in de koelkast opstijven. Snijd voor het serveren de rollen in mooie plakjes.


 

Recept 96, Venezuela: eieren in kokosmelk.

Nodig voor 4 personen:
6 hardgekookte eieren - 1 fijngehakt teentje knoflook - 1 kleine ui, in ringen - 1 eetlepel olie - ½ theelepel zout - peper - 1 eetlepel kerriepoeder - 250 ml kokosmelk - 1 kleine paprika

Bereiding:
Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in vieren. Fruit de ui en de knoflook in de hete olie tot ze goudbruin zijn. Voeg het zout, de kerriepoeder en naar smaak peper toe. Roer door elkaar en voeg beetje bij beetje de kokosmelk toe. Vervolgens de in stukjes gesneden paprika. Breng alles aan de kook en laat de saus indikken. Haal de pan van het vuur, schenk de saus in een schaal en leg er de kwarten ei in.


 

Recept 97, Vietnam: opgerolde omeletten.

Nodig voor 4 personen:
4 hele eieren en 1 eidooier - 40 g rijstebloem - olie - zout en peper
Vulling: 6 gedroogde paddenstoelen - 50 g sojavermicelli - 16 grijze garnalen - 100 g krabvlees - 1 gekookte kipfilet - 1 teentje knoflook - 1 ui - 1 bindsla-hartje - 1 wortel - olie - sojasaus

Bereiding:
Laat de gedroogde paddenstoelen gedurende ongeveer 30 minuten in lauw water weken. Giet ze af, laat ze uitlekken, haal de steeltjes eraf en snijd de hoeden in dunne plakjes. Leg de sojavermicelli gedurende 5 minuten in kokend water, van het vuur af. Spoel ze af met koud water, laat ze uitlekken en knip ze met een schaar in kleine stukjes.
Doe de garnalen in kokend water en laat ze ongeveer 2 minuten koken. Laat ze afkoelen en pel ze. Snijd het krabvlees in kleine stukjes. Haal het vel van de kipfilet. Snijd het vlees in dunne plakjes. Schil de ui en de knoflook. Snijd de ui fijn en pers de knoflook uit. Was en droog de sla en snijd haar in kleine stukjes. Schrap en was de wortel en snijd ze met de dunschiller in fijne linten.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Braad hierin de knoflook, de ui, de garnalen, de krab en de kip aan onder voortdurend roeren. Voeg de wortel, de sla, de paddenstoelen en de vermicelli toe en giet er 2 eetlepels sojasaus over. Voeg peper toe en laat nog 7-8 minuten koken onder voortdurend roeren. Houd warm.
Meng de rijstebloem met de hele eieren en de eidooier. Voeg voorzichtig zout en peper toe. Voeg 1 of 2 eetlepels water toe en klop het mengsel. Doe een klein beetje olie in een koekenpan met een diameter van 18 cm. Schenk een kwart van het eiermengsel in een dunne laag, ter dikte van een pannenkoek, in de pan. Laat op zacht vuur de omelet in 15 minuten aan beide zijden gaar worden. Maak zo de vier omeletten.
Leg op elke omelet een kwart deel van de vulling en rol de omelet dan op. Blijf de omeletten warm houden. Serveer de opgerolde omeletten op een bedje van groene sla.Recept 98, Wales: kedgeree.

Nodig voor 4 personen:
500 g gerookte schelvisfilets - 250 g rijst - 5 hardgekookte eieren - 50 g boter - cayennepeper - zout

Bereiding:
Breng in een pan water met zout aan de kook en doe de rijst erin. Laat de rijst ongeveer 20 minuten koken. Giet af. Snijd intussen de schelvisfilets in kleine stukjes. Pel de eieren, leg er 1 apart en snijd de andere in tweeën. Doe de eidooiers in een aparte kom en prak ze met een vork zorgvuldig fijn. Hak de eiwitten grof met een mes. Smelt de boter in een hapjespan. Voeg de schelvisfilets toe en verwarm ze gedurende 10 minuten op een heel zacht vuur. Voeg dan het gehakte eiwit toe onder voortdurend roeren, zodat het niet aanzet. Laat het eiwit niet te lang fruiten, dan wordt het taai. Voeg de rijst toe en breng op smaak met de cayennepeper. Doe de kedgeree over in een schaal en strooi het geprakte eigeel erover. Snijd het laatste ei in plakjes en garneer het gerecht hiermee.

Opmerking:
Let er op dat de visfilets niet te gezouten is. Zo ja, ontzilt de filets dan door ze tenminste 2 uur in water of melk (of in een mengsel van melk en water) te laten liggen.Recept 99, Wit-Rusland (Belarus): eierrol met aardappelen.

Nodig voor 4 personen:
6 aardappelen - 9 eieren - ¼ liter melk - 3 eetlepels boter - 2 eetlepels bloem - fijngehakte groene kruiden - gesmolten boter - 1 eetlepel geraspte kaas - zout

Bereiding:
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Bak ze aan beide kanten mooi bruin in 1 eetlepel boter. Meng 8 eieren met de melk. Voeg de bloem toe en meng alles goed. Verhit de rest van de boter in een koekenpan, schenk het omeletmengsel erin en bak het in de oven gedurende 5-7 minuten. Haal de koekenpan uit de oven. Leg de omelet op het werkblad. Leg er een laag gebakken aardappelen op, bestrooi die met de fijngehakte groene kruiden en zout. Klop het laatste ei los en bestrijk er de bovenkant mee. Rol de omelet voorzichtig op, leg ze op een bakplaat. Bestrooi ze met de geraspte kaas en besprenkel ze met wat gesmolten boter. Schuif de bakplaat in de oven en bak de omeletrol 2-3 minuten. Snijd de rol in stukjes van 1½-2 cm, sprenkel er wat gesmolten boter over en garneer ze met wat fijngehakte groene kruiden.Recept 100, Zuid-Afrika: macaroni met eieren.

Nodig voor 6-8 personen:
8 hardgekookte eieren - 2 eetlepels boter - 3 eetlepels bloem - 500 ml melk - 1 theelepel geraspte ui - paneermeel gemengd met een beetje olie - 750 g gekookte macaroni - wat gesmolten boter - 1 theelepel zout - ½ theelepel peper - 2 tomaten

Bereiding:
Snijd de eieren in plakjes. Smelt de boter, voeg al roerend de bloem toe en vervolgens de melk. Blijf 3 minuten lang roeren terwijl de massa kookt. Voeg dan de eieren en alle andere ingrediënten, behalve de tomaten en het paneermeel toe aan de saus. Doe het geheel over in een ingevette ovenschaal. Snijd de tomaten in vieren en druk ze met het velletje naar boven in de massa. Strooi het paneermeel erover en zet het gerecht gedurende 20-30 minuten in de oven op 180°C. totdat de tomaten goed gaar zijn.Recept 101, Zweden: ovenpannenkoeken.

Nodig voor 6-8 personen:
100 g boter - 100 g bloem - 3 dl water - 3 dl slagroom - 6 eieren - wat vanille-extract - boter om te bakken - poedersuiker - jam

Bereiding:
Meng met een houten lepel de boter met het water en de bloem in een pan. Laat de inhoud op zacht vuur koken tot het mengsel enigszins ingedikt is. Het beslag moet zo dik zijn dat u de bodem van de pan kunt zien als u erin roert. Haal de pan van het vuur en blijf roeren tot het beslag iets afgekoeld is. Splits de eieren. Roer de eidooiers een voor een door het beslag. Klop de slagroom halfstijf. Klop de eiwitten stijf, maar nog niet droog. Schep de slagroom, de eiwitten en wat vanille-extract voorzichtig door het beslag. Smelt een beetje boter in een grote koekenpan. Als die net gesmolten is, schept u steeds 1-2 eetlepels beslag in de pan. Bak de pannenkoeken (met een doorsnede van ongeveer 8 cm) tot ze aan één kant goudbruin zijn. Haal ze dan uit de pan. Maak van de pannenkoeken sandwiches, met de ongebakken kanten op elkaar. Leg de sandwiches op een met bakpapier beklede bakplaat. Vlak voor het serveren zet u de pannenkoek-sandwiches 7-8 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Bestrooi ze met poedersuiker en geef er naar smaak ijskoude jam bij.

Opmerking:
Het bijzondere aan deze pannenkoeken is dat ze van tevoren bereid moeten worden. Vlak voor het serveren worden ze in de oven geplaatst en ziet u ze rijzen als soufflés. Dan snel naar de tafel! Laat uw gasten, net als bij een soufflé, wachten op de pannenkoeken en niet andersom!Recept 102, Zwitserland: Züricher eieren.

Nodig voor 4 personen:
700 g aardappelen - 1½ dl melk - zout en peper - nootmuskaat - 100 g ham - 100 g geraspte kaas - 250 g tomaten - 4 eieren - fijngehakte peterselie

Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met wat zout. Verhit de melk. Stamp de aardappelen met de melk tot een puree. Maak die op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Snijd de ham in dunne reepjes en schep die met de geraspte kaas door de puree. Was de tomaten en snijd die in plakjes. Vet 4 ovenschaaltjes in en beleg de bodem met plakjes tomaat. Verdeel daar de aardappelpuree over. Druk met een vochtige juslepel kuiltjes in de puree. Breek de eieren boven die kuiltjes. Zet de nestjes 15 minuten in een voorverwarmde oven (175°C) tot de eieren gestold zijn. Bestrooi ze voor het opdienen met fijngehakte peterselie.