500 g mager mals
rundvlees (biefstuk, rosbief)
2 eetlepels sojasaus (manis)
2 eetlepels tamarindevocht
1 fijngehakte middelgrote ui
2 teentjes knoflook
1/2 theelepel laos
11/2 theelepel sambal oelek
1/2 theelepel trassie
2 eetlepels arachideolie
11/2 kop kokosmelk
1 daoen salam
1 spriet citroengras
2 theelepels palmsuiker of bruine suiker |
Snijd het vlees
in langwerpige stukjes (1/2 x 21/2 cm).
Doe de sojasaus, het tamarindevocht, de ui en de knoflook in een
blender en meng alles goed door elkaar.
Doe er daarna de laos, de sambal oelek en de trassie bij en laat
alles heel even draaien.
Verhit de olie in een wok en fruit het mengsel uit de blender al
omscheppend enkele minuten.
Voeg het vlees toe en schep alles 1 minuut goed om.
Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en schep alles goed
om.
Temper het vuur en laat de saus zachtjes pruttelen tot het grootste
deel van het vocht is verdampt.
Steek de reepjes vlees daarna dubbelgevouwen aan satéstokjes en
rooster ze onder een hete grill of boven de barbecue tot ze
donkerbruin zien.
Is er in de wok toch wat saus achtergebleven, besprenkel de saté's
daar dan tijdens het roosteren mee of schenk de saus vlak voor het
opdienen over de saté's.
Eigenlijk behoort bij saté boemboe geen saus apart te worden
gegeven. |