1 kg braadkuiken
zout
1 witte ui
2 tenen knoflook
2 theelepels sambal oelek
10 lombok rawit
2 eetlepels ketjap bantang manis
1 theelepel bruine basterdsuiker
2 eetlepels citroensap |
Verdeel de kip
in 8 stukken.
Snipper de ui en pers de knoflook.
Maak de stukken kip met keukenpapier droog, wrijf ze in met zout,
laat ze 10 minuten staan en maak ze dan opnieuw met keukenpapier
droog.
Verhit de olie in een wok of wadjan en bak de stukken kip hierin aan
alle kanten goudbruin en knapperig.
Wrijf intussen de ui, de knoflook, de sambal oelek en de lomboks tot
een vrij gladde pasta. Hiervoor kunt u natuurlijk ook de elektrische
keukenmachine gebruiken.
Neem de stukken kip uit de pan en laat ze op keukenpapier even
uitlekken.
Fruit de pasta 2 minuten in de resterende olie.
Voeg 2 dl kokend water (of nog liever kippenbouillon) toe, doe er
ook de sojasaus en de bruine basterdsuiker bij en roer alles
krachtig om.
Leg de stukken kip terug in de wok, temper het vuur, leg het deksel
schuin op de pan en laat de kip in ± 30 minuten zachtjes gaar
worden.
Schep van tijd tot tijd wat saus over de stukken kip en voeg water
toe als te veel vocht verdampt en de kans bestaat dat de stukken kip
zullen aanbranden.
Schuif de stukken kip vlak voor ze uit de wok worden genomen even
naar één kant.
Roer het citroensap dor de rest van de saus en laat er nog weer even
de kook over komen. |