| Giouvetsi is een 
			echte Griekse klassieker. Het wordt (meestal) gemaakt met lamsvlees 
			(maar het kan ook met rundvlees gemaakt worden) dat gestoofd wordt 
			in een Giouvetsi,  een aardewerken pot. Omdat dit gerecht wel 
			enige tijd moet stoven tot het gaar is, werd dit gerecht meestal op 
			zon- en feestdagen klaargemaakt (als er wat meer tijd was). De 
			Giouvetsi werd soms zelfs naar de plaatselijke bakker gebracht om in 
			de broodoven te laten garen. Het lamsvlees, samen met de andere 
			ingrediënten zoals tomaat en Orzo (ook wel Kritharaki genoemd en dit 
			is geen rijst, maar een Griekse pasta soort) werden in de Giouvetsi 
			gedaan en dan een paar uren in de bakkersoven gezet.
 Bereidingswijze:
 Kruid het in dobbelstenen gesneden lamsvlees met zout en peper. Laat 
			de olie heet worden in een Braadpan en braad het lamsvlees bruin. 
			Voeg de 2 fijngesnipperde uien toe en laat deze lichtbruin bakken. 
			Doe de knoflookpasta bij het vlees en de uien. Voeg daarna de in 
			halve ringetjes gesneden bleekselderij toe en roer dit ook even goed 
			mee om. Voeg de tomatenpuree toe en roer dit gedurende 1 minuut goed 
			door. Voeg de rode wijn toe en laat dit tot ongeveer de helft 
			inkoken. Voeg nu het potje lamsfond toe. Neem nu de halve ui en 
			snijd deze over het midden in tot op de helft, steek hierin het 
			laurierblad. Steek dan aan beide zijden van het laurierblad telkens 
			2 kruidnagels in de ui. Voeg de ui met de kruiden toe aan de saus.
 Giet het vlees met de saus nu in een voorgeweekte Römertopf of 
			Tajineen laat de saus gedurende 2 uur stoven in een warme oven. Het 
			vlees moet bijna uit elkaar vallen op het eind, laat het anders 
			gerust nog wat langer staan. Want hoe zachter het vlees, hoe 
			lekkerder. Als het vlees goed gaar en zacht is voeg je de Orzo toe. 
			Laat deze 15 à 20 minuten mee pruttelen in de saus(let goed op dat 
			er voldoende vocht in de pan is om de Orzo gaar te laten worden,voeg 
			indien nodig nog wat heet gekookt water toe. Verwijder de ui met de 
			laurier en de kruidnagels. Bestrooi de schotel met de geraspte kaas 
			en dien direct op.
 
 Serveertips:
 Maak er een heerlijke Griekse boerensalade bij!
 
 
 
  
	 
			  |