Leidse hutspot
II De echte Leidse
hutspot, zoals die bij Leidens ontzet in het verlaten Spaanse kamp
werd gevonden, bevatte geen aardappelen, om de eenvoudige reden, dat
er toen in Europa nog geen aardappelen werden gegeten.
In het volgende recept proberen we het originele Spaanse recept
zoveel mogelijk te benaderen. |
Ingrediënten voor 4
personen: |
300 g mager vers spek
2 varkenspootjes (hoefjes)
300 g klapstuk
400 g witte bonen
1 kg winterwortel
500 g pastinaken*
500 g uien
zout, peper |
Bereiding: |
Zet de bonen een nacht
van tevoren in de week en laat ze in het weekwater bijna gaar koken
met het spek, de varkenspootjes en het klapstuk. Zorg dat er niet al
te veel water meer op staat.
Voeg dan de kleingesneden wortelen, pastinaken en uien toe en laat
alles met elkaar zachtjes gaar koken.
Roer het losjes door elkaar (hutselen, niet stampen!) en breng het
op smaak met wat zout en royaal versgemalen peper.
(*) Pastinaken zijn een soort witte penen. In Nederland worden ze
vrijwel alleen nog als veevoer of als delicatesse verkocht. In
België zijn ze nog wat vaker in de groentewinkels te vinden. Zijn ze
echt niet te krijgen, dan kunt u ze door schorseneren vervangen, of
helemaal weglaten.

|
|