| 25 g gedroogde 
			groene erwten25 g sperziebonen
 75 g gekookte ham
 1 laurierblaadje
 2 kruidnagels
 3 uien
 2 eierdooiers
 2 teentjes knoflook
 50 g vet
 125 g worteltjes
 125 g bloemkool
 125 g spruitjes
 125 g aardappelen
 1 dl slagroom
 
			Voor de balletjes:50 g boter
 1 ei
 80 g bloem
 2-3 eetlepels slagroom
 zout, peper, nootmuskaat
 | 
		
			| Week de 
			gedroogde erwten en sperziebonen met de ham en de kruiden één nacht 
			in 1 liter koud water.Hak de geschilde uien en de teentjes knoflook en fruit ze in hete 
			boter goudgeel.
 Voeg alle verse groenten eraan toe en laat ze 2 minuten smoren.
 Voeg er de geweekte ingrediënten en het vocht aan toe en laat 35 
			minuten koken.
 Haal de ham eruit, snijd hem in reepjes en voeg die er weer aan toe.
 Bind de soep met de eierdooiers, die eerst met slagroom zijn 
			vermengd; laat niet meer koken.
 Roer voor de balletjes de boter tot crème, roer daar het ei, de 
			bloem en de slagroom door en kruid dit.
 Vorm van deze massa met een theelepel balletjes en laat die in 
			gezouten water 5 minuten zachtjes koken.
 Haal de balletjes met een schuimspaan uit het water en laat ze in de 
			soep glijden.
 
 |