Hollandse sushi

Ingrediënten voor 4 personen:

1 venkelknol
100 ml witte wijn
6 peperkorrels
1 bosje dille
4 steranijs
1 laurierblad
1 sjalotje, gepeld en gehalveerd
3 maatjesharingen
100 ml slagroom (Melkan)
2 eiwitten
2 blaadjes gelatine
25 g boter
2 eetl. crème fraîche (Melkan)
1 eetl. pernod
zout en versgemalen peper
2 kropsla
8 kookringen (ø 5 cm)

Bereiding:

Maak de venkel schoon en verwijder bladgroen en stengels. Snijd de onderkant eraf, verwijder de harde kern en snijd de venkel in reepjes. Doe deze samen met de wijn, peperkorrels, dille, 3 steranijs, laurierblad en het sjalotje in een pan en vul met water tot alles onder staat. Breng het geheel aan de kook, en laat de venkel in circa 10 minuten gaar koken. Giet de venkel af en verwijder alle kruiden. Snijd de maatjesharing zo dat deze rechtop in de kookringen past. Klop de slagroom lobbig en sla het eiwit stijf in een vetvrije kom. Week de gelatine in koud water.
Verhit de boter en roerbak de venkel enkele minuten. Blus af met crème fraîche en pernod en voeg 1 steranijs toe. Laat het geheel nog 2 minuten zachtjes pruttelen. Pureer tot een gladde puree en breng op smaak met zout en peper. Knijp de gelatine goed uit, en laat deze in de venkelpuree oplossen. Spatel dan de slagroom en vervolgens het eiwit voorzichtig door de puree. Zet in het midden van iedere kookring 2 stukjes maatjesharing rechtop tegen elkaar, en vul ze tot de rand met de venkelmousse. Dek af met folie, en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Pluk de bladeren van de kropsla. Snijd de bladeren langs de nerf doormidden, en verwijder de nerf. Blancheer de bladeren in een pan met kokend water gedurende 10 seconden. Laat de bladeren direct afkoelen in de kom met koud water. Snijd vervolgens de sla in lange banen zo breed als de kookringen. Haal nu de venkelmousse uit de koelkast. Verwijder de mousse uit de ring en rol deze voorzichtig op in een baan kropsla. Snijd dan een rolletje doormidden zodat er 2 sushi’s ontstaan. Plaats deze op een schaal en serveer direct of bewaar ze afgedekt in de koeling.

Bron: www.boodschappen.nl

Voor morgen eet lekker !