Schil de aardappels.
Halveer de schoongemaakte haringen. Er liggen nu 12 stukken haring
klaar.
Kook de hele aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze
uitlekken en stoom ze droog. Laat de aardappels afkoelen en snijd ze
in de lengte doormidden. Snijd deze halve aardappels nog een keer in
de lengte doormidden. Er liggen nu 12 aardappelparten. Leg op elk
bord 3 parten aardappel met een platte kant op het bord en de bolle
kant naar boven gericht. Houd tussen de aardappels ruimte vrij.
Besmeer de bolle kant met een kleine beetje mierikswortelsaus. Leg
er een stuk haring bovenop. Leg tussen de stukken aardappel een
toefje tuinkers.
Tip:
Maak zelf mierikswortelroomsaus. Meng door 2 eetlepels crème fraîche
ongeveer 1 theelepel wasabi (Japanse groene mierikswortel). Wasabi
is te koop in tubes en potjes. Gebruik eventueel kant-en-klare
voorgekookte plakjes aardappel.
Variatie:
Vervang de stukjes haring door reepjes gerookte zalm of ansjovis uit
blik. Vervang de mierikswortelsaus door crème fraîche die op smaak
is gebracht met versgemalen peper. |