Jonagoldstrudel met gedroogde pruimen

Ingrediënten voor 6 personen:

3 kleine Jonagold appelen
50 g beschuiten
80 g gedroogde pruimen
100 g bruine cassonade (basterdsuiker)
een snuifje kaneel
een snuifje zout
boter
500 g bladerdeeg
bloem
40 g poedersuiker

Bereiding:

Schil de Jonagold appelen en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd de appelen in fijne plakjes.
Kruimel de beschuiten klein.
Snijd de pruimen in fijne plakjes.
Meng de appel- en de pruimenplakjes, 40 g beschuitkruim, de bruine suiker, de kaneel en het zout door elkaar.
Smelt 25 g boter.
Leg het bladerdeeg op een bebloemde tafel en rol het uit tot een lap van 30 x 30 x 2.5 cm. Met zowel links als rechts een marge van 9 tot 10 cm.
Duid deze marge aan door zijdelings met een lat het deeg in te drukken.
Strijk het deeg met een kwastje in met gesmolten boter. Verdeel het mengsel over het middelste gedeelte. Klap de marge links en rechts naar binnen en druk aan met de deegrol.
Druk het deeg met de vingers bovenaan en aan alle naden heel goed aan, zodat de vulling er bij het bakken niet uitloopt. Schik het met de naad naar beneden op een met boter ingestreken bakplaat.
Strijk het bovenaan in met boter en strooi er het resterende broodkruim over.
Bak de strudel eerst 15 minuten af op 200ºC. en daarna nog eens 15 tot 20 minuten op 150ºC.
Strooi eventueel wat poedersuiker over de Jonagold-strudel en geef hierbij een lekker kopje koffie.
Tip: Controleer af en toe of de strudel niet te bruin bakt. Pas de temperatuur en de bakduur eventueel aan. De strudel kan U zowel warm als lauw serveren, in plakken gesneden en vergezeld van een toef gesuikerde slagroom.

Voor morgen eet lekker !