| 
			 We weten dat 
			sommige mensen dezer dagen onze Zweedse balletjes missen”, reageert 
			Lorena Lourido, foodmanager bij de meubelketen. ,,Thuisblijven kan 
			lastig zijn, maar we willen helpen door het leven iets makkelijker 
			en leuker te maken. Bon appétit of smaklig måltid, zoals we dat 
			zeggen in Zweden!” Recept vrijgegeven door Ikea zelf (20-4-2020). 
			Voor de gehaktballetjes: 
			500 g rundergehakt 
			250 g varkensgehakt 
			1 ajuin, fijn gesneden 
			1 teentje look (geplet of gesneden) 
			100 g broodkruimels 
			1 ei 
			5 eetlepels volle melk 
			zout en peper 
			Voor de saus: 
			scheutje olie  
			40 g boter 
			40 g bloem  
			150 ml groentebouillon 
			150 ml runderbouillon 
			150 ml (slag)room 
			2 theelepels sojasaus 
			1 theelepel Dijonmosterd  | 
		
		
			| 
			 Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. 
			Voeg er de ajuin, look, broodkruimels en het ei aan toe, en meng 
			alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en 
			peper.  
			Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek 
			het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor 
			zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken). 
			Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het 
			warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken 
			tot ze aan alle kanten bruin kleuren.  
			Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en 
			plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op 
			zo’n 180 graden C.  
			Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij 
			en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en 
			blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het 
			geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker 
			kan worden.  
			Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen - 
			frietjes, krieltjes of puree.  |