Dit prachtige
gebak is ook wel bekend als bougatsa. Een romige griesmeelvla tussen
laagjes beboterd filodeeg. Een prachtig Grieks dessert!
1 liter melk
400 g basterdsuiker
1 citroen, haal de schil er in het geheel af met een dunschiller
125 g griesmeel
4 eieren
1/4 theelepel vanille-extract
12 vellen filodeeg
225 g boter, gesmolten |
Verwarm de melk
en citroenrasp in een steelpannetje. Roer de griesmeel erdoor met
een houten lepel totdat het mengsel grondig gemengd is.
Klop de eieren, suiker en vanille tot het lichtgekleurd beslag. Doe
in de pan erbij, en blijf roeren op een laag vuur, totdat het een
romige vla is geworden.
Haal van het vuur, haal de citroenschil eruit, gooi deze weg en laat
volledig afkoelen. Roer af en toe om te voorkomen dat er een vel op
komt.
Vet een bakblik ter grootte van het filodeeg in met wat boter. Bedek
de bodem met 8 vellen filodeeg, maar besmeer elk vel goed met de
gesmolten boter nadat je het in het bakblik legt.
Schenk de vla op het deeg. Vouw overtollig deeg over de vla. Bedek
met het resterende filodeeg, bestrijk weer elk vel met boter. Maak
de bovenste vellen met een mes passend aan het bakblik.
Besprenkel de bovenkant met een beetje water en bak op 180ºC. /
gasovenstand 4 gedurende 30-40 minuten, totdat de bovenkant
goudbruin is.
Bestrooi met suiker en kaneel terwijl het nog warm is. Snijd op maat
en serveer.
|