Een oud Frans
boerengerecht; Schenkel als feestgerecht, subliem in zijn eenvoud
Voorbereiding:
Zet een Braadpan op en laat het spek even zachtjes uitsmelten met de
olie. Voeg de ui toe. schep even om. het is niet de bedoeling dat
het gaat bakken.
Leg de runderschenkel erbij, haal dit goed aan alle kanten door het
vet en de uien. giet er de voorverwarmde armagnac over, steek de
damp aan en laat uitbranden. voeg dan tijm en laurier bij, de zout
en royaal vers gemalen peper en de voorverwarmde rode wijn. laat dit
aan de kook komen - 5 min pruttelen.
Bereidingswijze:
Alles overbrengen in de aardewerken pot (römertopf), leg de deksel
er goed op; het moet goed afsluiten, anders een rolletje waterdeeg
of natgemaakte watten of keukenpapier ertussen zodat het goed
afsluit. Pot in zeer matige oven ca 150 graden en ongeveer 3 uur
laten stoven. kan een dag van te voren - volgende dag nog lekkerder
Serveertips:
Eten met stokbrood of grof bruinbrood in stukken - lekker dopen in
de saus, stoere rode wijn erbij - eventueel met sla voor wat fris
erbij
Bron:
Uit een chique damesblad van 30 jaar geleden
|