In de schijnwerpers de...

Recept 9, Witlof op Vlaamse wijze uit de Römertopf.

Ingrediënten voor 4 personen:

800 g witlof
2 eetlepels boter
1 citroen
1 kop bouillon
peper, zout

Bereiding:

Was de struikjes witlof, laat ze uitlekken, snijd met een scherp mesje het bittere gedeelte weg en leg de struikjes in de natgemaakte Römertopf.
Vermeng de bouillon met het citroensap, peper en zout en giet dit over de witlof.
Leg het deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de oven in op 220ºC. en stoof de witlof in ± 30 minuten gaar en zacht.
Geef deze schotel met aardappelpuree en rolletjes gekookte ham.
Variaties:
Vermeng 1 kop (zure) room met 1 kop geraspte kaas en giet dit mengsel over de witlof.
Of: Maak de saus pikant af met kerrie.
Of: Bestrooi de witlof ruim met gehakte rauwe ham.
Of: Geef de gare witlof een bruin korstje.
Witlof met ham:
Wikkel ieder struikje witlof voor het gaar stoven in een schijfje gekookte ham.
Bind de saus met geraspte kaas.