|
|
Ed's keuze, Erwtensoep. |
Ingrediënten voor 4 personen: |
500 g groene erwten, 500 g spliterwten, 5 l water, 500 g schenkel met been, 250 g krabbetjes, 5 preien, 2 grote winter wortels, 250 g spruitjes, 1 knolselderij, 2 uien, 2 aardappels, 1 rookworst, zout, peper, 1 bouillonblokje, 1 laurierblad |
Bereiding: |
Week de groene- en
spliterwten in een grote pan in 5 l water tenminste 12 uur. Zet ze
met het weekwater, de krabbetjes en het vlees op. Kook dit alles
tezamen 2½ - 3 uur. Regelmatig afschuimen en omroeren. Voeg wat zout
en peper toe, de gesneden en gewassen prei, de geschilde en in
kleine blokjes gesneden knolselderij, het laurierblad, en de
schoongemaakte en in kleine stukjes gesneden winterwortel. Maak de
spruitjes schoon, snijd ze doormidden, was ze en voeg ze ook toe.
Schil de uien, en snijd er dunne ringen van, en voeg ze ook toe.
Schil de aardappels, was ze en snijd ze in kleine blokjes, voeg deze
ook toe en laat alles een uurtje doorkoken. Haal de krabbetjes en de
schenkel eruit. Laat het even afkoelen. Haal de botjes en de randjes
zwoerd en vet eraf, snijd het vlees in kleine stukjes en voeg het
weer bij de soep. Snijd de rookworst in plakjes, en voeg deze bij de
soep. Haal het laurierblad eruit, en gooi dit weg. Doe het
bouillonblokje erbij, proef de soep, zo nodig nog wat zout
toevoegen. Laat het geheel nog een half uurtje zachtjes pruttelen.
Lekker met roggebrood met roomboter, belegd met plakjes ontbijtspek.
|