750 g
aardappelen
4 preien (ca. 500 g)
500 g rundergehakt
2 uien
2 tenen knoflook
2 eetlepels olie
vers gemalen witte peper
cayennepeper
1 eetl. bieslook gevriesdroogd
2 1/2 dl zure room
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
100 g jonge kaas, geraspt
stukjes boter
boter om mee in te vetten |
De aardappelen
schoonboenen, in de schil met water aan de kook brengen en gaar
laten worden. Afgieten, heet schillen en af laten koelen. In plakjes
snijden.
De preien schoonmaken en het groene deel verwijderen op ca. 10 cm
na; in ringen snijden en grondig wassen. In kokend water leggen, aan
de kook brengen en 2-3 minuten blancheren. In een zeef uit laten
lekken.
Uien en knoflook schillen en fijnsnijden. De olie verhitten en de ui
en knoflook daarin glazig fruiten. Het gehakt toevoegen en al
roerend bakken. Op smaak brengen met zout, peper en cayennepeper.
De zure room vermengen met de peterselie en de bieslook en op smaak
brengen met zout en peper.
Een ovenschaal goed invetten, de helft van de aardappelen en de prei
erin scheppen en bestrooien met wat zout.
De helft van de room erover verdelen en er het gehaktmengsel
overheen scheppen. Afdekken met de rest van de aardappelen en de
prei, bestrooien met zout en overgieten de rest van de room.
Bestrooien met geraspte kaas en stukjes boter over verdelen.
De schaal op het rooster in voorverwarmde oven zetten en goudbruin
laten worden op 200ºC. in circa 40 minuten. |