Het liefst eet ik zo gezond mogelijk, dat wil zeggen dat ik zelden groente uit een pot, diepvries of blik zal kopen. Het liefste zet ik iedere dag verse groente op tafel. Het is niet alleen lekkerder, maar voor mijn gevoel ook gezonder. Maar soms grijp ik mis. Dan heb ik ineens trek in (bijvoorbeeld) pompoen en dat kan ik dan nergens vinden.

Buiten het seizoen...
Blijkbaar zoek ik dan buiten het seizoen. Of ik kan het wel vinden, maar die specifieke groente die ik zoek, is schreeuwend duur. Dat is ook niet helemaal de bedoeling. Als ik daar pas in de supermarkt achter kom, baal ik behoorlijk. Want dan heb ik een recept in mijn hoofd en moet ik ineens omschakelen en bedenken wat ik dan wl ga eten.
Lastig want schakelen is niet mijn allerbeste eigenschap. Mijn even snel tussen de werkzaamheden door boodschappen doen verandert dan al snel in een tijdrovende bezigheid.

Gebruik van de groentekalender scheelt in de prijs!

Heb jij ook geen idee wanneer een bepaalde groente te koop is? Op zoek naar asperges in februari en schorseneren in mei? Dan kan deze groentekalender een handig hulpmiddeltje zijn! Op deze groentekalender kun je precies zien, wanneer een bepaalde groente te verkrijgen is! Makkelijk n goedkoop. Want als je seizoensgroente in het juiste seizoen koopt scheelt dat aanzienlijk in de prijs.

 

Januari Februari Maart
Aardappelen (hele jaar) *zie onderaan ! Artisjok Andijvie
Biet Biet Biet
Boerenkool Boerenkool Boerenkool
Groene kool Champignon Broccoli
Knolselder Groene kool Champignon
Koolraap Kolselder Knolselder
Pastinaak Koolraap Koolraap
Pompoen Pastinaak Oesterzwam
Postelein Pompoen Pastinaak
Prei Postelein Postelein
Raap Prei Prei
Rammenas Raap Raap
Rode kool Rammenas Rammenas
Savooienkool Rode kool Rode kool
Schorseneer Savooienkool Schorseneer
Sojascheut Schorseneer Spinazie
Spruit Sojascheut Sojascheut
Veldsla Spruit Veldsla
Witlof Veldsla Witlof
Witte kool Venkel Witte kool
Wortel Witlof Zuurkool
  Witte kool  
  Wortel  
April Mei Juni
Andijvie Andijvie Andijvie
Asperges Artisjok Artisjok
Biet Asperge Asperge
Boerenkool Bloemkool Aubergine
Broccoli Champignon Bloemkool
Champignon Koolrabi Broccoli
Koolrabi Kropsla Champignon
Kropsla Peultje Chinsese kool
Postelein Postelein Doperwt
Prei Raap Komkommer
Raap Raapsteel Koolrabi
Raapsteel Radijs Kropsla
Radijs Selder Mas
Selder Sla Peultje
Sla Snijbiet Postelein
Spinazie Sojascheut Prei
Tuinkers Spinazie Raap
Waterkers Spitskool Raapsteel
Witlof Tuinkers Radijs
  Waterkers Savooienkool
  Wortel Selder
    Sla
    Snijbiet
    Sojascheut
    Spinazie
    Spitskool
    Tuinboon
    Tuinkers
    Waterkers
    Wortel
Juli Augustus September
Andijvie Andijvie Andijvie
Artisjok Artisjok Artisjok
Aubergine Aubergine Aubergine
Augurk Augurk Augurk
Biet Biet Biet
Bloemkool Bloemkool Bloemkool
Broccoli Broccoli Broccoli
Chinese kool Champignon Champignon
IJsbergsla Chinese kool Chinese kool
Courgette Courgette Courgette
Doperwt Groene kool Groene kool
Komkommer IJsbergsla IJsbergsla
Koolrabi Komkommer Komkommer
Kropsla Koolrabi Koolrabi
Pastenaak Kropsla Kropsla
Postelein Mas Mas
Prei Paprika Paprika
Radijs Pompoen Pompoen
Rode kool Postelein Postelein
Savooienkool Prei Prei
Selder Radijs Radijs
Sla Rode kool Rammenas
Snijboon Savooienkool Rode kool
Sperzieboon Selder Savooienkool
Spinazie Sla Selder
Spitskool Snijboon Sla
Tomaat Sperzieboon Snijboon
Tuinboon Spinazie Sperzieboon
Tuinkers Spitskool Spinazie
Venkel Tomaat Spitskool
Waterkers Tuinboon Tomaat
Witte kool Tuinkers Tuinkers
Wortel Venkel Venkel
  Waterkers Waterkers
  Witte kool Witte kool
  Wortel Wortel
Oktober November December
Andijvie Andijvie Biet
Artisjok Biet Boerenkool
Aubergine Bloemkool Champignon
Biet Boerenkool Groene kool
Bloemkool Champignon Knolselder
Boerenkool Chinese kool Koolraap
Broccoli Groene kool Paksoi
Champignon Koolraap Pompoen
Chinese kool Kropsla Postelein
Groene kool Pastinaak Prei
IJsbergsla Pompoen Raap
Komkommer Prei Rammenas
Koolraap Raap Rode kool
Kropsla Rammenas Savooienkool
Paprika Rode kool Schorseneer
Pompoen Savooienkool Selder
Prei Schorseneer Spruit
Raap Selder Ui
Rammenas Spruit Veldsla
Rode kool Ui Witlof
Savooienkool Veldsla Witte kool
Schorseneer Venkel Wortel
Selder Witlof  
Snijboon Witte kool  
Sojascheut Wortel  
Spruit    
Tomaat    
Ui    
Veldsla    
Venkel    
Witlof    
Witte kool    
Wortel    

Niet de maand, toch verkrijgbaar...

Het kan natuurlijk dat een groente in een bepaalde maand niet voorkomt volgens bovengenoemde tabel, maar toch verkrijgbaar is. De groentekalender toont alleen aan wanneer het aanbod van de groente het grootst is en daarmee ook het voordeligst (en kwalitatief het best n dus het gezondst).

                

* Wat is het aardappelseizoen?
Aardappels zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De nieuwe oogst, de primeur aardappels, zijn slechts een korte tijd van het jaar verkrijgbaar. Op deze pagina lees je meer over het aardappelseizoen.
De nieuwe oogst, vaak primeur aardappels genoemd, wordt jong geoogst. Deze primeur aardappels zijn nog fijn of middelgroot van formaat. Ze worden vers geoogst direct verkocht voor consumptie. De eerste primeur aardappels verschijnen in april in de winkel en komen uit landen rond de Middellandse Zee. Denk aan Malta, Isral, Egypte en Portugal. In deze landen worden de aardappels al gepoot in november en december en geoogst van maart tot en met mei. In deze periode zijn er in de winkels ook nog aardappels uit de voorgaande herfst te koop.

De vroegste Nederlandse primeur aardappels worden gepoot in februari en groeien onder afdekking, zodat ze warmer blijven. Traditioneel vindt begin juni op het eiland Tholen de veiling van de eerste Nederlandse aardappels plaats. Op Tholen zijn de omstandigheden voor primeur aardappels wegens het zachte winterklimaat en zandzavelgrond namelijk erg goed. Na de veiling van de eerste primeur aardappels neemt de vroege oogst steeds verder toe en worden de hoeveelheden die worden geoogst ook steeds groter. Gek genoeg wordt de komst van de 'eerste nieuwe' Nederlandse aardappel tot nu toe nauwelijks opgemerkt. Deze vroege aardappels worden veelal bij de groentespeciaalzaken verkocht.

In de rest van Nederland wordt in de normale teelt de aardappel gepoot in april en geoogst in september en oktober. Aardappels gaan na het oogsten direct naar de schuur omdat ze door blootstelling aan licht groen kunnen verkleuren. In de schuur worden ze aan de buitenkant snel droog geventileerd. Gedurende de eerste week wordt de temperatuur relatief hoog (ongeveer 15 graden) gehouden zodat kleine wondjes die tijdens de oogst ontstaan zijn kunnen helen. Daarna wordt de temperatuur, afhankelijk van het ras, verlaagd tot 4-7 graden. Ventilatie gebeurt doorgaans met buitenlucht (in de nacht) en soms met koelinstallaties. De aardappels blijven bij de teler in de schuur tot het moment van afleveren aan de koper. Doordat in de afgelopen jaren de apparatuur sterk is verbeterd en ook de kennis van telers flink is toegenomen, zijn de aardappels zelfs na een half jaar in de opslag nog in uitstekende conditie. Geschikte rassen in goed uitgeruste schuren kunnen dus wel tot juli van het volgende jaar worden bewaard.

Bron: Nederlandse aardappel organisatie !

Bron: Marion Middendorp !