Het liefst eet ik zo gezond mogelijk, dat wil
zeggen dat ik zelden groente uit een pot, diepvries of blik zal kopen. Het
liefste zet ik iedere dag verse groente op tafel. Het is niet alleen lekkerder,
maar voor mijn gevoel ook gezonder. Maar soms grijp ik mis. Dan heb ik ineens
trek in (bijvoorbeeld) pompoen en dat kan ik dan nergens vinden.
Buiten het seizoen...
Blijkbaar zoek ik dan buiten het seizoen. Of ik kan het wel vinden, maar die
specifieke groente die ik zoek, is schreeuwend duur. Dat is ook niet helemaal de
bedoeling. Als ik daar pas in de supermarkt achter kom, baal ik behoorlijk. Want
dan heb ik een recept in mijn hoofd en moet ik ineens omschakelen en bedenken
wat ik dan wél ga eten.
Lastig want schakelen is niet mijn allerbeste eigenschap. Mijn ‘even snel tussen
de werkzaamheden door boodschappen doen’ verandert dan al snel in een
tijdrovende bezigheid.
Gebruik van de groentekalender scheelt in de prijs!
Heb jij ook geen idee wanneer een bepaalde groente te koop is? Op zoek naar asperges in februari en schorseneren in mei? Dan kan deze groentekalender een handig hulpmiddeltje zijn! Op deze groentekalender kun je precies zien, wanneer een bepaalde groente te verkrijgen is! Makkelijk én goedkoop. Want als je seizoensgroente in het juiste seizoen koopt scheelt dat aanzienlijk in de prijs.
Januari | Februari | Maart |
Aardappelen (hele jaar) *zie onderaan ! | Artisjok | Andijvie |
Biet | Biet | Biet |
Boerenkool | Boerenkool | Boerenkool |
Courgette | Courgette | |
Groene kool | Champignon | Broccoli |
Knolselder | Groene kool | Champignon |
Koolraap | Kolselder | Knolselder |
Pastinaak | Koolraap | Koolraap |
Pompoen | Pastinaak | Oesterzwam |
Postelein | Pompoen | Pastinaak |
Prei | Postelein | Postelein |
Raap | Prei | Prei |
Rammenas | Raap | Raap |
Rode kool | Rammenas | Rammenas |
Savooienkool | Rode kool | Rode kool |
Schorseneer | Savooienkool | Schorseneer |
Sojascheut | Schorseneer | Spinazie |
Spruit | Sojascheut | Sojascheut |
Veldsla | Spruit | Veldsla |
Witlof | Veldsla | Witlof |
Witte kool | Venkel | Witte kool |
Wortel | Witlof | Zuurkool |
Witte kool | ||
Wortel |
April | Mei | Juni |
Andijvie | Andijvie | Andijvie |
Asperges | Artisjok | Artisjok |
Biet | Asperge | Asperge |
Boerenkool | Bloemkool | Aubergine |
Broccoli | Champignon | Bloemkool |
Courgette | Courgette | Courgette |
Champignon | Koolrabi | Broccoli |
Koolrabi | Kropsla | Champignon |
Kropsla | Peultje | Chinsese kool |
Postelein | Postelein | Doperwt |
Prei | Raap | Komkommer |
Raap | Raapsteel | Koolrabi |
Raapsteel | Radijs | Kropsla |
Radijs | Selder | Maïs |
Selder | Sla | Peultje |
Sla | Snijbiet | Postelein |
Spinazie | Sojascheut | Prei |
Tuinkers | Spinazie | Raap |
Waterkers | Spitskool | Raapsteel |
Witlof | Tuinkers | Radijs |
Waterkers | Savooienkool | |
Wortel | Selder | |
Sla | ||
Snijbiet | ||
Sojascheut | ||
Spinazie | ||
Spitskool | ||
Tuinboon | ||
Tuinkers | ||
Waterkers | ||
Wortel |
Juli | Augustus | September |
Andijvie | Andijvie | Andijvie |
Artisjok | Artisjok | Artisjok |
Aubergine | Aubergine | Aubergine |
Augurk | Augurk | Augurk |
Biet | Biet | Biet |
Bloemkool | Bloemkool | Bloemkool |
Broccoli | Broccoli | Broccoli |
Chinese kool | Champignon | Champignon |
IJsbergsla | Chinese kool | Chinese kool |
Courgette | Courgette | Courgette |
Doperwt | Groene kool | Groene kool |
Komkommer | IJsbergsla | IJsbergsla |
Koolrabi | Komkommer | Komkommer |
Kropsla | Koolrabi | Koolrabi |
Pastenaak | Kropsla | Kropsla |
Postelein | Maïs | Maïs |
Prei | Paprika | Paprika |
Radijs | Pompoen | Pompoen |
Rode kool | Postelein | Postelein |
Savooienkool | Prei | Prei |
Selder | Radijs | Radijs |
Sla | Rode kool | Rammenas |
Snijboon | Savooienkool | Rode kool |
Sperzieboon | Selder | Savooienkool |
Spinazie | Sla | Selder |
Spitskool | Snijboon | Sla |
Tomaat | Sperzieboon | Snijboon |
Tuinboon | Spinazie | Sperzieboon |
Tuinkers | Spitskool | Spinazie |
Venkel | Tomaat | Spitskool |
Waterkers | Tuinboon | Tomaat |
Witte kool | Tuinkers | Tuinkers |
Wortel | Venkel | Venkel |
Waterkers | Waterkers | |
Witte kool | Witte kool | |
Wortel | Wortel |
Oktober | November | December |
Andijvie | Andijvie | Biet |
Artisjok | Biet | Boerenkool |
Aubergine | Bloemkool | Champignon |
Biet | Boerenkool | Groene kool |
Bloemkool | Champignon | Knolselder |
Boerenkool | Chinese kool | Koolraap |
Broccoli | Groene kool | Paksoi |
Champignon | Koolraap | Pompoen |
Chinese kool | Kropsla | Postelein |
Courgette | Courgette | Courgette |
Groene kool | Pastinaak | Prei |
IJsbergsla | Pompoen | Raap |
Komkommer | Prei | Rammenas |
Koolraap | Raap | Rode kool |
Kropsla | Rammenas | Savooienkool |
Paprika | Rode kool | Schorseneer |
Pompoen | Savooienkool | Selder |
Prei | Schorseneer | Spruit |
Raap | Selder | Ui |
Rammenas | Spruit | Veldsla |
Rode kool | Ui | Witlof |
Savooienkool | Veldsla | Witte kool |
Schorseneer | Venkel | Wortel |
Selder | Witlof | |
Snijboon | Witte kool | |
Sojascheut | Wortel | |
Spruit | ||
Tomaat | ||
Ui | ||
Veldsla | ||
Venkel | ||
Witlof | ||
Witte kool | ||
Wortel |
Niet de maand, toch verkrijgbaar...
Het kan natuurlijk dat een groente in een bepaalde maand niet voorkomt volgens bovengenoemde tabel, maar toch verkrijgbaar is. De groentekalender toont alleen aan wanneer het aanbod van de groente het grootst is en daarmee ook het voordeligst (en kwalitatief het best én dus het gezondst).
* Wat is het aardappelseizoen?
Aardappels zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De nieuwe oogst, de
primeur aardappels, zijn slechts een korte tijd van het jaar verkrijgbaar. Op
deze pagina lees je meer over het aardappelseizoen.
De nieuwe oogst, vaak primeur aardappels genoemd, wordt jong geoogst. Deze
primeur aardappels zijn nog fijn of middelgroot van formaat. Ze worden vers
geoogst direct verkocht voor consumptie. De eerste primeur aardappels
verschijnen in april in de winkel en komen uit landen rond de Middellandse Zee.
Denk aan Malta, Israël, Egypte en Portugal. In deze landen worden de aardappels
al gepoot in november en december en geoogst van maart tot en met mei. In deze
periode zijn er in de winkels ook nog aardappels uit de voorgaande herfst te
koop.
De vroegste Nederlandse primeur aardappels worden gepoot in februari en groeien
onder afdekking, zodat ze warmer blijven. Traditioneel vindt begin juni op het
eiland Tholen de veiling van de eerste Nederlandse aardappels plaats. Op Tholen
zijn de omstandigheden voor primeur aardappels wegens het zachte winterklimaat
en zandzavelgrond namelijk erg goed. Na de veiling van de eerste primeur
aardappels neemt de vroege oogst steeds verder toe en worden de hoeveelheden die
worden geoogst ook steeds groter. Gek genoeg wordt de komst van de 'eerste
nieuwe' Nederlandse aardappel tot nu toe nauwelijks opgemerkt. Deze vroege
aardappels worden veelal bij de groentespeciaalzaken verkocht.
In de rest van Nederland wordt in de normale teelt de aardappel gepoot in april
en geoogst in september en oktober. Aardappels gaan na het oogsten direct naar
de schuur omdat ze door blootstelling aan licht groen kunnen verkleuren. In de
schuur worden ze aan de buitenkant snel droog geventileerd. Gedurende de eerste
week wordt de temperatuur relatief hoog (ongeveer 15 graden) gehouden zodat
kleine wondjes die tijdens de oogst ontstaan zijn kunnen helen. Daarna wordt de
temperatuur, afhankelijk van het ras, verlaagd tot 4-7 graden. Ventilatie
gebeurt doorgaans met buitenlucht (in de nacht) en soms met koelinstallaties. De
aardappels blijven bij de teler in de schuur tot het moment van afleveren aan de
koper. Doordat in de afgelopen jaren de apparatuur sterk is verbeterd en ook de
kennis van telers flink is toegenomen, zijn de aardappels zelfs na een half jaar
in de opslag nog in uitstekende conditie. Geschikte rassen in goed uitgeruste
schuren kunnen dus wel tot juli van het volgende jaar worden bewaard.
Bron: Nederlandse aardappel organisatie !
Bron: Marion Middendorp !