Recept 1066

Tajine van rundvlees, pruimen en aubergines

Ingrediënten voor 4 personen:

2 uien
1 aubergine
zout
400 g tomaten of 1/2 l blik stukjes tomaat
750 g doorregen riblappen
versgemalen peper
5 eetl. olijf- of zonnebloemolie
12 gedroogde pruimen zonder pit
2 theel. kaneelpoeder
1 eetl. vloeibare honing
1 eetl. sesamzaadjes

Bereiding:

Snipper de gepelde uien. Snijd een stukje van de uiteinden van de aubergine en snijd hem vervolgens in de lengte in plakken. Snijd de plakken in blokjes en bestrooi deze met zout. Laat de blokjes 20 minuten in een vergiet staan. Dep ze dan droog met keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Snijd het vlees in grote dobbelstenen en bestrooi met zout en peper.
Verhit de olie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui al roerend enkele minuten. Roer de dobbelstenen vlees door de gebakken uien en bak het vlees kort aan alle kanten aan. Voeg de aubergineblokjes, de stukjes tomaat, pruimen, het kaneelpoeder en de honing toe. Giet zoveel water in de pan dat alle ingrediënten voor driekwart onder staan. Breng het water aan de kook en temper vervolgens de hittebron. Laat alles heel langzaam gedurende 2,5 uur stoven. Giet enkele druppels olie in een kleine koekenpan en rooster de sesamzaadjes lichtbruin. Schep ze meteen uit de pan. Bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes.
Tip:
Couscous smaakt hier heerlijk bij (zie Recept 1067).
Variatie:
Vervang de riblappen door blokjes lamsvlees.

Voor straks eet lekker !

Bron: www.boodschappen.nl