Recept 1488

Zelfgemaakt pizzadeeg (voor 1, 2, 3 of 4 pizza's)

Ingrediënten voor 1, 2, 3 of 4 pizza's:

Voor 1 pizza: 5 g verse gist (of bijna een half zakje - 2 g gistkorrels), ½ theel. suiker, ca. 35 ml lauw water, 70 g bloem, snufje zout, 1 eetl. olijfolie, 2 eetl. bloem voor het bestuiven, 2 eetl. olijfolie voor de bakplaat

Voor 2 pizza's: 10 g verse gist (of bijna een half zakje - 2,5 g gistkorrels), ¾ theel. suiker, ca. 70 ml lauw water, 140 g bloem, snufje zout, 1½ eetl. olijfolie, 3 eetl. bloem voor het bestuiven, 3 eetl. olijfolie voor de bakplaat

Voor 3 pizza's: 15 g verse gist (of een half zakje - 3,5 g gistkorrels), 1 theel. suiker, ca. 110 ml lauw water, 200 g bloem, snufje zout, 2 eetl. olijfolie, 4 eetl. bloem voor het bestuiven, 4 eetl. olijfolie voor de bakplaat

Voor 4 pizza's: 20 g verse gist (of ruim een half zakje - 4,5 g gistkorrels), 1½ theel. suiker, ca. 150 ml lauw water, 270 g bloem, snufje zout, 2½ eetl. olijfolie, 5 eetl. bloem voor het bestuiven, 5 eetl. olijfolie voor de bakplaat

Bereiding:

Verkruimel de verse gist of los de gistkorrels op volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje. Los de gist met de suiker op in een beetje lauw water. Stort de bloem met het zout in een kom en druk in het midden een kuiltje. Giet het gistmengsel en de olijfolie in het kuiltje. Roer met een vork de bloem vanuit het midden door het vocht. Als gist en olijfolie zijn opgenomen door de bloem wordt de rest van het water beetje bij beetje door de bloem gemengd. Kneed het pizzadeeg nu met de handen verder tot een deegbal. Leg de bal deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg door het met de palm van de hand naar voren en naar achteren te duwen. Draai het deeg een slag en rek het opnieuw uit. Na enkele minuten voelt het deeg droger aan. Leg het deeg in een kom die wordt afgedekt en op een warme plaats gezet. Laat het deeg bijna een uur rijzen. Verwarm de oven voor op de maximale temperatuur: 275-300ºC. Druk het deeg plat en kneed het dan nog even door. Verdeel de bal in 1, 2, 3 of 4 stukken. Rol elk stuk met een deegroller uit tot een ronde lap, waarvan de rand iets dikker is dan het midden. De rand zorgt dat de vulling niet van de pizza kan vallen. Besmeer een bakplaat met de olijfolie en leg de 1 of 2 pizza's op de bakplaat. Herhaal dit bij meer pizza's. Smeer eventueel ook de pizza's zelf dun in met olijfolie voordat de vulling er wordt opgelegd. Bak de pizza's ongeveer 10-12 minuten in de hete oven. Recept aangepast voor 1, 2, 3, of 4 pizza's.

Voor straks eet lekker !