Dit bijzondere gerecht
combineert een kruidig brooddeeg met een topping van uien, tomaten,
kaas en pepertjes - met een romige saus erover.
Voor de bodem:
500 g volkorenbloem
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel zeezout
1 theelepel gemalen karwijzaad
2 eieren
1,75 dl lauwe melk
70 g boter, gesmolten en afgekoeld
Voor de topping:
200 g uien
25 g boter
400 g vleestomaten
4 verse Spaanse pepers
400 g emmentaler
Voor de saus:
200 g zure room
2 dl slagroom
3 eieren
3 eetlepels volkoren bloem
1 theelepel zeezout, versgemalen zwarte peper, naar smaak
versgeraspte nootmuskaat, naar smaak 2-3 eetlepels karwijzaad |
Zeef de bloem in een
grote kom en meng de gist, de koriander, het zout, het gemalen
karwijzaad, de eieren, melk en boter erdoor. Kneed er een soepel
deeg van en laat dat op een warme plaats rijzen tot een dubbele
hoeveelheid. Kneed het deeg opnieuw en rol het uit op een ingevette
bakplaat.
Hak voor de topping de uien fijn. Smelt de boter in een pan en fruit
daarin de uien. Laat ze daarna afkoelen.
Snijd de tomaten en zet ze apart. Verwijder het zaad uit de
pepertjes en snijd ze in ringetjes. Rasp de kaas. Verdeel alle
topping ingrediënten over de pizzabodem.
Voor de saus mixt u de zure room, slagroom, eieren, bloem, zout,
peper en nootmuskaat in de keukenmachine. Schenk de saus over de
topping en bestrooi de pizza met karwijzaad.
Doe de bakplaat in een koude oven en bak de pizza ongeveer 50
minuten op 200°C/gasstand
6.
Serveer de pizza direct.
Serveersuggestie:
Een verse salade en warme ciabatta smaken hier heerlijk bij.
Variaties:
Gebruik prei in plaats van uien.
Vervang de emmentaler door gruyère of cheddar. |