Leg het brood
zonder korst in melk of water, knijp het vocht eruit. Kneed het
gehakt met het ei, het brood, zout, peper en nootmuskaat. Draai er
met natgemaakte handen 4 ballen van.
Schil de aardappels, haal de bonen af. Kook de aardappels in 20
minuten gaar.
Verhit 30 g boter, bak de gehaktballen op hoog vuur rondom bruin,
laat de
gehaktballen op een laag pitje, met een deksel op de pan in circa 20
minuten gaar worden. Draai ze af en toe om.
Kook de sperziebonen in 10-12 minuten gaar en laat ze in een vergiet
uitlekken. Doe 1 klontje boter, 2 eetlepels water en de inhoud van
het zakje Groente Rijk Kruiden-Spek in de pan en laat de boter
smelten. Voeg de sperziebonen toe en schud de pan om.
Schenk een scheutje warm water (van de aardappel) bij de
gehaktballen. Breng de jus met zout en peper op smaak en eventueel 1
lepel ketjap. Serveer alles.
Hete ballen: Voeg aan het gehakt andere smaakjes toe, zoals groene
kruiden,
1/2 theelepel bouillonpoeder, sambal, nasikruiden, kerriepoeder
enzovoort.
Geef een satésaus of tomatensaus bij de gehaktballen en serveer ze
met rijst.
Zwemballen: Maak extra lekkere jus met 1 zakje Knorr Jus met uitjes.
Knetter ballen: Bak een gesnipperd uitje of wat champignons mee.
Kouwe kakbal: Een koude gehaktbal is heerlijk op brood als lunch of
bij een picknick.
|