voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
¾ kg appels, paneermeel, suiker, kaneel 2 eieren, 2 eetl. melk 40 g
suiker |
Eenvoudig gistdeeg zonder
ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet
wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en
lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek
afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen
is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem
bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat inboteren en het deeg erin
doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat
opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op
een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork
inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept en bestrooi
deze met paneermeel. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en
snijd ze in dunne schijfjes. Verdeel de appelstukjes op de vlaai en
bestrooi ze met suiker en kaneel. Bak de vlaai dan 7 min. bij 200ºC.
Haal de vlaai uit de oven en giet een mengsel van 2 losgeklopte
eieren, 2 eetl. melk en 40 g suiker over de appels. De vlaai terug
in de oven zetten en in ± 20 min. bij 180ºC. verder bakken. Het
eimengsel moet na het bakken iets vast aanvoelen. Zonodig kan men de
vlaai hierna bestrooien met suiker.
|