Basissaus, plus 6 sauzen

Ingrediënten voor 4 personen:

20 g boter
2 eetlepels bloem
3 dl melk
peper, zout
nootmuskaat
evt. wat ketjap of tamari

Smelt de boter, voeg de bloem toe en warm dit goed door.
Giet er in gedeelten onder goed roeren de melk bij tot een gladde saus is
ontstaan.
Maak de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat en evt. wat ketjap of
tamari.
In plaats van melk kunt u ook groente- of kruidenbouillon gebruiken of
half groentekookvocht en half melk.

Bereiding: Kaassaus
Roer 75 g geraspte kaas door de basissaus.

Bereiding: Mosterdsaus
Roer een eetlepel mosterd door de basissaus en maak de saus op smaak met
een scheutje azijn.

Bereiding: Kruidensaus
Roer van het vuur af 2 eetlepels kleingesneden peterselie, selderij of wat
dille door de basissaus.

Bereiding: Champignonsaus
Voeg 150 g in plakken gesneden champignons en wat tijm aan de basissaus
toe. Kook de saus nog 3 minuten zacht door.

Bereiding: Kerriesaus
Fruit een kleingesneden uitje in de boter met 1 theelepel kerrie. Voeg dan
de bloem toe en maak de saus verder af als boven beschreven.

Bereiding: Tomatensaus
Gebruik voor de saus geen melk, Roer er 3 in stukken gesneden tomaten door
en kook ze 5 minuten mee. Maak de saus op smaak met tijm en tamari.

Al deze 6 recepten komen van: