Sukerbôle-toetje

Ingrediënten voor 4 personen:

stuk oud suikerbrood ongeveer 125 g, 100 g suiker, 30 ml water, 125 ml slagroom, 125 ml volle melk, 15 ml Beerenburg, 2 eieren

Bereiding:

Nagerecht voor Friese smulpapen. Van droog geworden suikerbrood maakt u dit heerlijke nagerecht. Met een klein tikje Beerenburg voor een speciaal effect. Scheur het suikerbrood in kleine blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm. en verdeel de blokjes over een kleine ovenschaal. Doe de suiker met het water in een steelpannetje en draai een beetje met de pan zodat het water wordt opgenomen. Zet de pan op middelhoog vuur en laat het langzaam aan de kook komen; roer niet, maar houd het wel goed in de gaten. Meng ondertussen de slagroom, de melk en de Beerenburg in een maatbeker en kluts de eieren in een kommetje. Houd de karameliserende suiker goed in de gaten; het duurt drie tot vijf min. totdat het licht goudbruin van kleur is. Draai dan het vuur lager en roer het melkmengsel er voorzichtig door terwijl u stevig blijft roeren met een garde. Het gaat eerst even flink spetteren en bubbelen, let dus goed op. Blijf roeren op het lage vuur totdat alle hard geworden karamel is gesmolten. Haal de pan dan van het fornuis en voeg al roerend de eieren toe. Giet de vla over de stukjes suikerbrood en laat tien min. intrekken. Verwarm de oven voor op 175ºC. en zet de ovenschaal erin. Zet het toetje ongeveer twintig min. in de oven en tast toe ! Warm is dit toetje het lekkerst, maar ook koud is het prima te eten.

 

Bron: www.landleven.nl