Kip in wijnsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

1 hele kip
½ l kippenbouillon van kippenvleugels en nekjes
halve liter rode wijn
1 teentje gepelde gehakte knoflook
selderij en peterselietakjes
1 geschraapte gesnipperde wortel
6 gekneusde peperkorrels
75 g roomboter en 1 eetlepel roomboter
100 g mager ontbijtspek in blokjes
12 kleine uitjes of lente uien in stukjes
zout
1 eetlepel bloem

Bereiding:

Breng de bouillon in de kookpan aan de kook.
Met de wijn, de knoflook, de kruiden, de wortel en de peper.
En laat dit ruim een half uur zachtjes trekken.
Verwarm 75 gram boter in de braadpan en roerbak hierin het spek.
Voeg de uitjes toe en bak ze licht goudbruin.
Neem de uitjes daarna uit de pan en bewaar ze.
Braad de kip in de bakboter snel rondom bruin en voeg de uitjes toe.
Zeef het bouillon-wijnmengsel en laat dit inkoken tot ca. 5 dl.
Voeg dit toe aan de kip en sluit de pan.
Stoof de kip ca. 1½ uur, neem dan kip en uitjes uit de pan en houd ze warm in de folie.
Roer de overige boter zacht in een kommetje en voeg de bloem toe.
Voeg een schepje van deze beurre manié toe aan het stoofvocht.
Schep het volgende boter-bloemmengsel pas toe als het vorige geheel is opgenomen.
Laat de saus zo licht binden.
Giet de rode wijnsaus over de kip.
Lekker met gekookte krieltjes.