voor eenvoudig gistdeeg
zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30
g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte
basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken,
zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg verse abrikozen, 2½ dl appelsap, 10 g aardappelmeel, suiker |
Eenvoudig gistdeeg zonder
ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet
wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en
lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek
afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen
is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem
bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat in boteren en het deeg
erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de
plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog
eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork
inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept. De verse
abrikozen ontpitten en de grote in schijfjes snijden en de kleine
halveren. De vlaai dik beleggen met abrikozen en bakken in ± 20 min
bij 200ºC. in een voorverwarmde oven. Laat de vlaai afkoelen en maak
intussen een gelei van het vruchtensap door het te binden met het
aardappelmeel en suiker naar smaak toe te voegen. Doe dan de lauwe
gelei over de abrikozen en laat dit in zijn geheel afkoelen.
|