Kalfsrollade in kruidige roomsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

Kalfslenderollade ca. 750 gram
1 ui
¼ l (slag)room
3 eetlepels Vermouth
3 takjes selderij
2 eetlepels peterselie
1 eetlepel bieslook
citroen- of limoensap
boter
1 bakje tuinkers
zout en versgemalen peper

Bereiding:

Snipper de ui. Maak het vlees droog met keukenpapier. Verwarm 75 gram boter in een braadpan op middelmatig vuur. Pak de rollade in het midden vast en schroei eerst de beide zijkanten dicht. Leg daarna de rollade in de pan en kleur de rollade rondom goudbruin. Voeg de uisnippers er aan toe en laat ze enkele minuten meebakken. Bestrooi het vlees (indien niet gekruid) met wat zout en peper. Temper de warmtebron, schenk de slagroom (op kamertemperatuur) erbij en voeg de bladselderij toe. Leg het deksel op de pan en laat de rollade in 35 tot 40 minuten gaar worden. Keer het vlees enkele malen en bedruip het daarbij met de saus.
Neem de rollade uit de pan en houd hem in aluminiumfolie warm. Zeef de saus en breng het in een kleine pan opnieuw aan de kook. Voeg er de droge witte vermouth aan toe en laat er even de kook over komen. Proef de saus en doe er naar eigen smaak en inzicht wat zout, peper en enkele druppels citroen- of limoensap bij. Roer er daarna de fijngehakte peterselie en de fijngesneden bieslook door. Verwijder de draad of het touwtje waarmee de rollade werd opgebonden. Snijd het vlees met een scherp niet gekarteld mes in het gewenste aantal plakken. Let ze dakpansgewijs op een voorverwarmde schaal. Schenk 1/3 van de saus over het vlees. Garneer het gerecht eventueel met een toefje tuinkers. Dien de rest van de saus apart in een sauskom op.
Lekker met gebakken aardappels en spruitjes, of peultjes met worteltjes.