Khow Phad Sapparod I (gebakken rijst met ananas)

Ingrediënten voor 4 personen:

300 g witte rijst
1 grote ananas
125 g verse garnalen
125 g krabvlees
125 g Chinese saucijsjes
1 sjalot
2 teentjes knoflook
2 verse rode pepers
50 ml plantaardige olie
2 theelepels vissaus
25 ml lichte sojasaus
versgemalen zwarte peper
25 g knapperig gefruite sjalotten

Bereiding:

Kook de rijst tot die driekwart gaar is, laat ze uitlekken en zet ze apart.
snijd de ananas in de lengte doormidden, hol de ene helft uit (bewaar de andere helft voor een ander gerecht) en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes.
Pel de garnalen en hak ze in kleine stukjes.
Pluk het krabvlees uit elkaar en hak de saucijsjes in stukken.
Hak tenslotte de sjalotten, de knoflook en de pepers in stukken.
Verwarm de olie in een wadjan en fruit de sjalotten, de knoflook en de peper 3-4 minuten.
Doe de garnalen erbij en bak nog 3 minuten door.
Doe er dan het krabvlees en de saucijsjes bij en roer alles goed door elkaar.
Doe de rijst erbij en breng die op smaak met de vissaus, de sojasaus en de versgemalen zwarte peper.
Doe er eventueel nog een beetje olie bij.
Kook de rijst, onder voortduren omscheppen, op hoog vuur tot die zacht en helemaal gaar is.
Doe er dan de helft van de stukjes ananas door en laat het gerecht nog 1 minuut bakken.
Serveer de rijst in de uitgeholde ananashelft, strooi er de knapperige sjalotten over en garneer met de overgebleven stukjes ananas.