Dit is een geweldig
recept voor falafel. Iedereen waarvoor ik dit gerecht heb
klaargemaakt vond het heerlijk. Serveer het in een pitabroodje met
komkommersaus en tomaten.
175g magere yoghurt
1/2 komkommer - geschild, ontzaad en fijngehakt
1 eetl. gehakte verse dille
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
1 eetl. mayonaise
1 (400g) blik kikkererwten, uitgelekt
1 ui, gehakt
1/2 bosje peterselie
2 teentjes knoflook, gehakt
1 ei
2 theel. gemalen komijn
1 theel. gemalen koriander
1 theel. zout
snufje peper
snufje cayennepeper
1 theel. citroensap
1 theel. bakpoeder
1 eetl. olijfolie
100 g droge broodkruimels
olie voor frituren |
Maak de saus: Doe de
yoghurt, komkommer, dille, zout, peper en mayonaise in een kom en
zet dit minstens 30 minuten in de koelkast.
Prak de kikkererwten samen in een grote kom tot en dikke brij;
gebruik geen blender want anders wordt het te dun. Pureer de ui,
peterselie en knoflook in een blender en roer dit door de geprakte
kikkererwten.
Doe het ei, komijn, koriander, zout, peper, cayennepeper, citroensap
en bakpoeder in een kom en roer dit, samen met de olijfolie, door
het kikkererwtenmengsel heen. Voeg geleidelijk aan de broodkruimels
toe tot het mengsel niet plakkerig is maar nog wel goed een geheel
blijft vormen; voeg meer of minder broodkruim toe indien nodig. Vorm
er 8 ballen van en druk ze plat.
Verhit de olie in grote bakpan over matig heet vuur. Frituur de
falafel in de hete olie aan alle kanten bruin. |