Traditioneel is Filosoof
een ovenschotel van bonen, vlees met appels en aardappelpuree in
lagen. Ik doe gewoon alles bij elkaar in een pannetje, behalve dan
de aardappels. Het smaakt heel lekker bij elkaar, maar het is
eigenlijk wat overdadig, vlees čn bonen čn spek.
400 g droge bruine bonen of rode kidneybonen
water om de bonen te koken (dubbele hoeveelheid)
1 afgestreken theelepel bonenkruid
1 grote ui, geschild en in schijfjes gesneden
1 of 2 teentjes knoflook, fijngesneden
1/2 eetlepel olijfolie
400-500 g soepvlees
vers gemalen zwarte peper
4 zure appels (Granny Smith) van klokhuizen ontdaan en in stukjes
gesneden
1 afgestreken theelepel gemalen kruidnagelen
10 reepjes bacon of ontbijtspek
aardappels |
De avond tevoren, was de
bonen en zet ze in de week. Ververs het water af en toe.
Neem het vlees uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten
komen.
Zet de bonen op met vers water en breng ze aan de kook; zet ook een
fluitketel met eenzelfde hoeveelheid water op.
Giet het water van de bonen af als die net koken, spoel ze af in een
vergiet, spoel de pan om, en zet de bonen weer op met het kokende
water uit de fluitketel. Voeg het bonenkruid toe. Laat de bonen 2
1/2 tot 3 uur koken.
Verhit olie in een braadpan en fruit de ui zachtjes; voeg na een
paar minuten de knoflook toe en laat die een paar minuten zachtjes
meebakken.
Strooi peper over het vlees en doe het dan bij de uien, schroei het
vlees dicht en zet dan het vuur laag, zodat het heel zachtjes kookt.
Voeg eventueel een klein beetje water toe.
Roer een uur voor het opdienen twee appels door het vlees, en een
halfuur later nog twee, en de kruidnagel. Zorg dat het zachtjes aan
de kook blijft.
Bak het spek nog even uit, breek het in stukjes en doe het bij het
vlees.
Kook de aardappels.
Meng de bonen door het appels-vlees-uien mengsel. |