De margarine in de wok
bruin laten worden en hierin de stukken kip rondom bruin bakken.
Vervolgens de gesnipperde uien en de in zeer kleine stukjes gesneden
ham toevoegen en meebakken.
Zodra de uien beginnen te kleuren, de appelstukjes, gember, kaneel,
nootmuskaat, tijm, laurierblaadjes en uitgeperste knoflook
toevoegen. Goed omscheppen en even laten bakken.
De tomaten uit laten lekken en met een vork fijnprakken.
Daarna de santen in kleine stukjes hakken en oplossen in 2 dl heet
water.
Zodra de kipdelen rondom gekleurd zijn, ze bestrooien met
kerriepoeder. De tomaten en santen toevoegen. Op smaak brengen met
zout en peper.
Daarna alle ingrediënten goed mengen en het vuur zacht zetten.
Zonder deksel 30 minuten laten sudderen.
Halverwege omscheppen en controleren of de saus niet teveel is
ingedikt. Zo nodig wat lauw water toevoegen.
Na 30 minuten de crème fraîche en het citroensap toevoegen en het
gerecht nog 10 minuten op zacht vuur laten pruttelen.
Voor het opdienen de laurierblaadjes en de takjes tijm verwijderen.
Notities:
*Santen is een vloeistof die gemaakt wordt van het geraspte
vruchtvlees van de kokosnoot. Dit vruchtvlees wordt gemengd met
water en vervolgens uitgeperst. Er ontstaat dan een witte vloeistof
welke in de Indonesische keuken wordt gebruikt als melk of room.
Santen is meestal verkrijgbaar in ingedikte vorm als blokken (Creamed
Coconut) in de vorm van boterpakjes. Deze blokken zijn in de
koelkast goed houdbaar. Tegenwoordig is ook santen in poedervorm
verkrijgbaar is. Beide soorten moeten opgelost worden in water.
Eenmaal aangemaakte santen is zeer beperkt houdbaar. Indien een
gerecht bestemd is om in te vriezen, dan verdient het aanbeveling om
de santen pas na het ontdooien toe te voegen. |