Zuurkool-rijstschotel met spek

Ingrediënten voor 4 personen:

300 g rijst
1 theelepel kummelzaadjes (karwij)
1 theelepel dille
1 theelepel tijm
10 zwarte peperkorrels
1 laurierblad
750 g naturel- of wijnzuurkool
1 stuk zuurkoolspek van 350 g
1 dl witte wijn
1 ui
2 eetlepels olijfolie
300 g rundergehakt
2 tenen knoflook
zout, peper
1 eetlepel paprikapoeder
1 runderrookworst
2 dl zure room
2 1/2 dl volle yoghurt
1 ei

Bereiding:

Kook de rijst als aangegeven op de verpakking gaar.
Schep de kummel, de dille, de tijm, de peperkorrels en de laurier door de uitgelekte zuurkool.
Leg het spek in een pan, schep er de zuurkool op, schenk er de wijn bij en
stoof de zuurkool in een gesloten pan in 20-25 minuten zachtjes gaar.
Bak het gehakt in de olijfolie rul en bak de gesnipperde ui en de uitgeperste knoflook mee.
Breng op smaak met zout, peper en het paprikapoeder en bak nog 1 minuut.
Breng ruim water aan de kook, leg er de worst in, zet het vuur direct uit en
laat de rookworst zo 20 minuten wellen.
Neem het spek uit de zuurkool en snijd dit en de worst in plakjes.
Roer de zure room met de yoghurt en het ei los en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 175ºC.
Schep de helft van de zuurkool in een ingevette ovenschaal, verdeel er de
helft van de worst, de helft van de rijst en de helft van het gehaktmengsel
over en schenk de helft van het roommengsel over de laagjes.
Herhaal alle laagjes, verdeel er de spekplakjes over en schenk er de rest van de room over.
Bak het gerecht in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar.

Voor straks eet lekker !