Recept 12, Australische karbonades.

Ingrediënten voor 4 personen:

4 haaskarbonades van ongeveer 175 g per stuk
2 teentjes knoflook
peper
zout
75 g boter
1 ui
2 dl witte wijn
¼  l gezeefde tomaten
1 laurierblad
1 kruidnagel
4 eetlepels olie
200 g champignons
30 g bloem
3 dl bouillon
4 eetlepels gehakte peterselie

Bereiding:

Pel de knoflookteentjes en pers ze uit. Wrijf de karbonades in met knoflook en bestrooi ze met peper en zout. Maak de ui schoon en snipper deze. Prik de kruidnagel in het laurierblad. Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes. Verhit de helft van de boter in een pan en bak hierin de karbonades rondom bruin. Verhit in een andere pan de rest van de boter en fruit hierin de ui glazig. Voeg dan de wijn en gezeefde tomaten toe en leg het laurierblad met de kruidnagel in de pan. Breng de saus aan de kook. Giet de saus bij karbonades in de pan. Draai de hittebron wat lager, leg een deksel op de pan en laat de karbonades in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar stoven. Verhit de helft van de olie in een pan en fruit hierin de champignons een paar minuten. Leg de gefruite champignons bij het vlees in de pan. Verhit de rest van de olie in een pan, roer er de bloem door en giet er beetje voor beetje de bouillon bij. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Breng de saus op smaak met peper en zout en roer er de peterselie door. Haal de gare karbonades uit de pan en leg ze op een schaal. Schep de bouillonsaus door de champignon – tomatensaus en giet dit over het vlees. Lekker met aardappelpuree.