Deze klassieker Lasagne
al Forno is ideaal om te combineren met een verse tomatensalade.
14-15 plakjes lasagne (á 250g)
15 ml (1 eetlepel) olijfolie
1 grote ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
250 g "half-om-half" gehakt
45 ml (3 eetlepels) tomatenpuree
zout en versgemalen zwarte peper
15-30 ml (1 … 2 eetlepels) diverse, fijngesneden verse kruiden zoals
rozemarijn, oregano en tijm
potje van 200 g crème fraîche
125 ml melk
40 g verse Parmezaanse kaas, geraspt
40 g boter |
Kook de lasagne ongeveer
2 minuten voor in een grote pan water met een beetje zout.
Vervolgens afspoelen met koud water en goed laten uitlekken.
Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook in ongeveer 10
minuten onder af en toe roeren op een laag vuur.
Voeg gehakt, tomatenpuree, smaakmakers en kruiden toe en doe er
indien nodig nog een beetje water bij. Deksel erop, aan de kook
brengen en ongeveer 30 minuten onder af en toe roeren zachtjes laten
koken.
Meng de crème fraîche en melk met de Parmezaanse kaas in een kom en
breng dit met zout en peper op smaak.
Leg een plakje lasagne in een licht ingevette ovenschaal. Giet hier
een laagje vleessaus overheen en leg hier weer een plakje lasagne
bovenop, gevolgd
door een laagje crèmesaus.
Ga door met het maken van deze laagjes, tocht alle pasta en saus op
zijn. Eindig met een laagje crémesaus.
Strijk er boter overheen en bak de lasagne 30-45 minuten in een
voorverwarmde oven op 200ºC., stand (gasoven), totdat de bovenkant
goudbruin is en de inhoud kookt.
Serveertip:
Serveren met een verse tomatensalade en knapperig stokbrood.
Variaties:
Vervang "half-om-half" door gehakt kippen- en kalkoenvlees.
Vervang de ui door 2 preien.
Gebruik cheddar in plaats van Parmezaanse kaas. |