Kerstrecept 05

Grootmoeders Oliebollen

Ingrediėnten voor ca. 45 ą 50 stuks:

voor het beslag:
1 kg. bloem, 1 l lauwe melk, 80 g gist, 80 g (zachte) boter, 50 g witte basterd suiker, 20 g citroensap, 10 g zout, 3 eieren, (zonnebloemolie voor het frituren )
voor het garnituur:
75 g krenten, 100 g rozijnen, 100 g bigarreaux (geconfijt fruit) in stukjes, 200 g appel (goudrenetten)
voor de afwerking :
1 bus poedersuiker

Bereiding:

Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauw warm water. Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. ¾ cm. Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen. Los de gist op in de lauwe melk. Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat. Voeg de citroensap en en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen. Laat het geheel nu ca. 30 min. op een temperatuur van ca. 30°C. rijzen. Let dus wel op, dat je de kom groot genoeg gekozen hebt, daar je anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst. Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 min. sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen. Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van ca. 175°C. Zij gebruikte daarvoor een natgemaakte juslepel, maar beveel indien je deze bezit een ijsbollen schep aan, die uiteraard ook even natgemaakt dient te worden. Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven.

           

   

Fijne feestdagen en eet lekker !