Snij de kip in
grote stukken. Bak de uien en de knoflook in olie. Voeg de kruiden
toe en de kip.
Voeg voldoende water toe om de kip onder water te laten staan. Trek
een krachtige soep van
de ingrediënten. Het lekkerste is, als je de kip een halve dag of
meer op laat staan. De lekkerste smaak wordt echter verkregen door
de kip langzaam gaar te koken.
Schep eventueel overtollig vet van de soep af; een soepkip kan erg
vet zijn.
Haal het borststuk eruit; dat heb je nodig voor een van de
bijgerechten.
De soepselderij pas op het laatst toevoegen
De bijgerechten:
Het is niet noodzakelijk al deze bijgerechten te serveren. Maak zo
nodig een keuze. Andere bijgerechten zijn ook mogelijk; je kunt naar
eigen smaak uitbreiden.
- Hard gekookt ei. Kook, pel en laat het in de soep een kleurtje
krijgen.
- Minifrietjes: schil aardappelen, was ze en rasp ze met een grove
rasp. Frituur ze in heet vet. Laat ze uitlekken op vetvrij of
keukenpapier. Opgelet: geraspte aardappel kan veel water bevatten
met daarin aardappelzetmeel. Het laat niet alleen het frituurvet
spatten of overkoken (brandgevaar!) maar verpest ook het vet.
Laat de geraspte aardappel daarom uitlekken of beter nog, droog het
in een slacentrifuge (theedoek erin, anders kruipt de helft door de
gaatjes heen) of in een schone doek.
De minifrietjes zijn ook kant en klaar verkrijgbaar, dat spaart veel
ergernis. Neem wel ongezouten frietjes.
- Droog gebakken uien: (bawang goreng) koop deze kant en klaar; het
is erg lastig om ze zelf zo droog te krijgen.
- Gefrituurde mihoen van bonenmeel. Doe beetje bij beetje enkele
seconden in hete olie en laat het op papier uitlekken. Dit
bijgerecht is desondanks vreselijk vet! Het is met enig zoeken ook
kant en klaar te vinden bij de toko. Minder vet maar ook heel anders
van smaak is gekookte mihoen.
- Gebakken blokjes kippenborst: Verwijder vel, vet en botten van de
kippenborst uit de soep en snij het vlees in dobbelsteentjes van 1
of 2 centimeter en frituur ze. Pas op: dit kan hevig en onverwacht
spatten.
- Peper (uiteraard): wrijf een stukje ui en een heet pepertje (adyuma,
madame janet of rawit) in een tjobek/vijzel fijn. Voeg sojasaus toe,
een beetje zoete ketjap, suiker (eventueel goela djawa) en een
beetje water en breng het aan de kook.
- Tauge: deze 1 minuut in kokend water doen en afgieten. Erg lekker
is soja- tauge, die grotere 'erwten' heeft.
|