500 g
varkensfilet
peper, zout
250 g tomaten
250 g champignons
100 g gekookte ham
1 teentje knoflook
tijm, rozemarijn, salie
1 kopje zure room
1 eetlepel tomatenketchup
boter |
Snijd het vlees
in plakjes en bestrooi die met peper en zout.
Snijd de ontvelde tomaten in schijfjes en vermeng die met de in
vieren gesneden champignons.
Bekleed de natgemaakte Römertopf met gekookte ham en leg hierop laag
om laag het vlees en het groentemengsel; dek dit af met gekookte
ham.
Vermeng de room met de fijngewreven knoflook, de ketchup en de
kruiden, giet dit mengsel over de ham en leg er enkele klontjes
boter op.
Leg het deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de
oven in op 225ºC. en smoor het gerecht in ± 1 uur gaar.
Dien de schotel op met spaghetti, salade en rode wijn.
Variaties:
Strooi geraspte kaas tussen de lagen.
Of: Roer 2 eidooiers los met 1/2 kop geraspte kaas, vermeng dit met
de stijfgeslagen eiwitten, spreid dit mengsel als bovenste laag op
de ham uit en bestrooi ruim met gehakte peterselie. |