Bloem, suiker en baksoda
in een grote kom zeven. Al roerend langzaam ei en melk toevoegen tot
een glad beslag ontstaat.
Een koekenpan op een middelhoog vuur verwarmen en licht met boter
invetten. 2 eetlepels (30 ml) beslag in de pan scheppen. Bakken tot
aan het oppervlak bubbels ontstaan, keren en de andere kant
lichtbruin bakken (1-2 minuten per kant). Voor elke pannenkoek de
pan invetten. - *Baksoda is chemisch geen zuur maar een base en zal
een ietwat bittere smaak opleveren, tenzij het gecombineerd wordt
met een zuur, zoals in karnemelk, azijn, citroensap, zure room,
yoghurt, chocolade, cacao, honing, rietsuiker, vruchten. Bakpoeder
bevat baksoda en een zuur, plus een zetmeel om vocht te ontrekken,
zodat de boel niet meteen begint te werken in de verpakking en die
combinatie heeft - qua smaak - een neutraliserend effect. Recepten
met bakpoeder hebben vaak ook andere neutraal smakende ingrediënten,
zoals melk. Baksoda wordt vaak aan een recept met bakpoeder
toegevoegd om de zuren te neutraliseren en wat zachtheid te
produceren.
|