Recept 154, Schotse pikelets (pannenkoeken).

Ingrediënten voor 4-5 personen:

125 g zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels suiker
1/4 theelepel *baksoda
1 ei, licht geklopt
175 ml melk
15 g boter

Bereiding:

Bloem, suiker en baksoda in een grote kom zeven. Al roerend langzaam ei en melk toevoegen tot een glad beslag ontstaat.
Een koekenpan op een middelhoog vuur verwarmen en licht met boter invetten. 2 eetlepels (30 ml) beslag in de pan scheppen. Bakken tot aan het oppervlak bubbels ontstaan, keren en de andere kant lichtbruin bakken (1-2 minuten per kant). Voor elke pannenkoek de pan invetten. - *Baksoda is chemisch geen zuur maar een base en zal een ietwat bittere smaak opleveren, tenzij het gecombineerd wordt met een zuur, zoals in karnemelk, azijn, citroensap, zure room, yoghurt, chocolade, cacao, honing, rietsuiker, vruchten. Bakpoeder bevat baksoda en een zuur, plus een zetmeel om vocht te ontrekken, zodat de boel niet meteen begint te werken in de verpakking en die combinatie heeft - qua smaak - een neutraliserend effect. Recepten met bakpoeder hebben vaak ook andere neutraal smakende ingrediënten, zoals melk. Baksoda wordt vaak aan een recept met bakpoeder toegevoegd om de zuren te neutraliseren en wat zachtheid te produceren.