Recept 148, Portugeese Bonenschotel.

Ingrediënten voor 4 personen:

5 ons varkensvlees. Varkensvlees: Het roze tot lichtrode varkensvlees is de meest verkochte vleessoort. De kwaliteit is afhankelijk van het voer waarmee het dier is gemest. Men onderscheidt het speenvarken, vleesvarken, spekvarken en het baconvarken. of schouderkarbonade
2 1/2 ons goud salami
blik bruine bonen (1 liter)
 blikje gepelde tomaten. Cherrytomaat: Vruchtgroente van een van oorsprong tropische plant uit Zuid Amerika. Tegenwoordig worden er vele soorten gekweekt, zoals de vleestomaat, het cherrytomaatje en het kleine gele peertomaatje. (1/2 Liter)
 uien
 knoflook
 vlees bouillonblokje
 laurierblaadjes
 enkele worteltjes
 cayennepeper. Cayennepeper: Scherpe, gemalen Spaanse peper waaraan vaak andere specerijen en zout worden toegevoegd. In verband met de scherpte spaarzaam gebruiken.
 paprikapoeder
 olijfolie
 peterselie

Bereiding:

Varkensvlees en Salami in dobbelsteentjes snijden. Snijden: Het in plakken, blokjes, reepjes enzovoorts snijden van rauwe of gare levensmiddelen. Uien en wortelen snijden (grof of fijn, naar eigen inzicht). Het vlees en de uien in ruim olijfolie aanbraden. Tomaten - Salami - bouillonblokje - en laurier toevoegen en op smaak maken met paprikapoeder, cayennepeper of iets gewone peper. Laat het geheel op een laag pitje doorsudderen tot het vlees lekker mals is geworden. Met schouderkarbonade is het vlees lekker mals en stevig, met magere varkenslappen duurt het sudderen gewoon iets langer en is het vlees wat droger. Als het vlees voldoende gaar is de (uitgelekte) bonen erbij doen. Afmaken met vers gehakte peterselie.
Lekker met warm stokbrood of Turkse brood. Brood: Oud en verdroogd brood wordt weer ovenvers (en zacht) al het korte tijd in een vochtige doek wordt gewikkeld en 20 tot 30 minuten opnieuw in de oven wordt gebakken. met kruidenboter.