Groentetaart á la Ed.

Ingrediënten voor 4 personen:

1-2 eetl. boter of olie
1 eetl. bloem
8 plakjes diepvriesbladerdeeg
150 g gerookte spekblokjes
zout
versgemalen peper
300 g bloemkool, in kleine roosjes
3 wortels, geschild en in stukjes
300 g broccoli, gewassen en in stukjes
4 eieren
200 ml slagroom of crème fraîche
nootmuskaat, kerrie
100 g geraspte belegen kaas
springvorm van 28 cm Ø

Bereiding:

Vet de springvorm in met wat boter of olie en bestuif met een beetje bloem. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verdeel ze over de springvorm. Druk de randen goed aan en laat het deeg over de rand hangen. Zet de vorm in de koelkast zodat het deeg kan opstijven. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan uit en laat de wortel stukjes 2 min. meebakken. Breng een pan met water en zout aan de kook en blancheer hierin de bloemkool en broccoli 2 minuten. Spoel koud af en laat uitlekken. Schep de spekjes uit de pan en verwarm nog een eetlepel boter in de pan. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren los met de room, zout, peper, kerrie en nootmuskaat en schep hier alle groenten en spekjes doorheen. Giet alles in de springvorm en bestrooi met de geraspte kaas. Vouw het overhangende deeg losjes terug over de groenten en bak de taart in 30 à 40 minuten gaar en bruin. Laat de taart even rusten voordat hij wordt aangesneden.

Serveersuggestie: Erg lekker met een groene salade erbij.