Voor alle andere lekkere recepten op de site, klik hieronder op banner !

 Alle recepten worden gewaardeerd door sterren ( van 1 t/m 5 sterren) !

1 = lekker, 2 = erg lekker, 3 = heel lekker, 4 = geweldig lekker, 5 = super lekker !

            

De lekkerste 4 Seizoenen recepten !

Op deze pagina komen een aantal erg lekkere recepten die met de lente, zomer, herfst en de winter te maken hebben. Elk seizoen kent zijn eigen producten die in de gerechten tot zijn recht komen.
Er zijn gerechten uit eigen land en uit buitenlandse keukens, in geijkte, maar ook in niet alledaagse combinaties. De recepten zijn ingedeeld naar de seizoenen. De recepten zijn met zorg uitgezocht om een verscheidenheid van verschillende gerechten te komen, die in de vier seizoenen te maken zijn. Veel plezier met het bereiden en later met het nuttigen van de heerlijke gerechten !
 

     

Recepten zijn voor 4 personen, tenzij in recept anders vermeld.

De Recepten:



Lente is mijn lievelingsseizoen, de warme kleren kunnen weer in de kast, alles
wordt weer fris en groen buiten en je ruikt de zoete geuren van ontluikende
bloemen. Maar niet alleen de natuur verandert, je lichaam verandert ook.
Je behoefte aan voedsel verandert qua hoeveelheid, ingrediënten en bereidingen.
Lichte gerechten zijn dit seizoen het meest in trek, lekkere pasta's, salades en veel verse groenten.
Echte seizoenproducten van de lente zijn bijvoorbeeld nieuwe aardappelen,
(wilde) spinazie, asperges, jonge voorjaarsgroenten, meiknolletjes, lamsvlees,
kalfsvlees, mosselen, nieuwe haring, verse ananas en meikaas en deze producten heb ik in de volgende recepten verweven.

  Salade met nieuwe haring

  Salade met meikaas, kerstomaatjes, meiknolletjes en sugarsnaps

  Kabeljauw met peultjes

  Gerookte makreelsalade met boerenkaas en nieuwe aardappelen

  L

  L

  L



In de zomer wordt volgens mij de minste tijd aan koken besteed. Iedereen is
lekker buiten, in de tuin of naar het strand en na zo'n lange lome dag heb je vaak geen zin meer om te koken.
Ook verbrandt je lichaam minder energie, omdat het warmer is en heb je ook minder trek in een stevige maaltijd.
Salades met vers stokbrood en vers fruit zijn dit seizoen dan ook erg in trek.
Echte seizoensproducten voor de zomer zijn bijvoorbeeld maïskolven,
artisjokken, tuinbonen, venkel, paprika, tomaat, spare-ribs, garnalen,
sardines en tropisch fruit. Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de vele producten die in dit seizoen verkrijgbaar zijn.
Ook de barbecue kun je bij de zomer natuurlijk niet meer wegdenken en daarom
heb ik in deze recepten een aantal grillgerechten verwerkt die tevens geschikt zijn voor de barbecue.
 

Maaltijdsalade met rougetfilets en gamba's

Regenboogforel met groenekruidensaus en gesauteerde tuinbonen

Gemarineerde gamba's met Chinese groenten

Gegrilde sardines met koriander en tomaat

Z

Z

Z



Nog prachtige, zwoele avonden, regen en wind, heerlijke boswandelingen,
ronddwarrelende blaadjes, overal steken de paddenstoelen hun kopjes omhoog en de natuur heeft een groot scala aan kleuren.
Qua voedsel kun je dit seizoen veel kanten op, lichte en zware maaltijden zijn beide in trek.
Zelf maak ik in deze periode vaak hartige taarten, lasagnes en ovenschotels of een lekkere maaltijdsoep.
Ook is dit het seizoen voor het inmaken jam en compote.
Vroeger ging ik rond deze tijd vaak met mijn broertje en zusjes op zoek naar bramen, vlierbessen of
rozenbottels waar mijn moeder dan heerlijke jam van maakte.
Andere echte seizoensproducten voor de herfst zijn bijvoorbeeld schorseneren,
broccoli, bleekselderij, pompoen, vele soorten paddenstoelen, mosselen, noten, dadels en druiven.

Kipcurry

Pompoensoep met zure room

Nijlbaars met botersnijbonen

Karper uit de oven, gestoofd in rode wijn

Pittige mosselen

Bieflapjes met stroganoffsaus

H

H

H

H



Winterjassen, wanten, sneeuw en kou.
Je verbrandt veel energie om dit seizoen nog een beetje warm te blijven; je lichaam schreeuwt dan ook om een stevige maaltijd.
Het is het seizoen van schaatsen, warme chocolademelk, erwtensoep, kerst, wild, ovenschotels en stamppot.
Die laatste zul je in dit kookboek niet tegenkomen, want ik heb vroeger te
vaak kruimig gekookte aardappelen moeten eten, waardoor ik die nu dus niet meer lekker vind.
Alleen wat lichtere soorten stamppot met luchtig geklopte puree en
bijvoorbeeld peultjes of rauwe selderij met ham kan ik wel waarderen, maar er
zijn genoeg andere stevige maaltijden om de winter door te komen.
Echte seizoensproducten in de winter zijn bijvoorbeeld bonen, rodekool,
zuurkool, spruitjes, prei, winterpenen, wild en gevogelte, gedroogd fruit, mandarijntjes.

Kalkoen met gedroogde zuidvruchten

Bourgondische stoofpot

Varkenshaas met bacon en perzik

Mexicaanse bonenschotel

Zuurkoolschotel

Zoeteaardappelgratin met kaneel, tuttifrutti en hazelnoten

Tahoe met taugé, prei en gember (Veg.)

W

W

W

W

 

Bron: Mascha Hoogeboom.