Baklava met walnoten.

Ingrediënten voor 35 Porties:
4 personen:

Dit is een eenvoudig baklava recept met walnoten en er zit minder boter in dan in de meeste baklava-recepten.
500 g filodeeg
450 g walnoten
100 g basterdsuiker
1 eetlepel kaneelpoeder
5 eetlepels boter of margarine
5 eetlepels plantaardige olie
700 g basterdsuiker
500 ml water
2 eetlepels citroensap

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC / gasoven stand 4. Vet een bakvorm (20x30 cm) in.
Snijd filodeeg in de maat van de schaal en plaats de helft van de vellen de bodem. Hak de walnoten met 100 g suiker en kaneel in de keukenmachine of met een staafmixer fijn. Verdeel het gehakte walnoten mengsel gelijkmatig over het filodeeg. Plaats de resterende vellen filodeeg boven op het walnoten mengsel.
Smelt de boter met de olie in een kleine steelpan op laag vuur of in de magnetron. Smeer het gesmolten mengsel over bovenste laag filodeeg. Snijd baklava in ruiten met een scherp mes.
Om de siroop te maken: Combineer 700 g suiker, water en citroensap in een grote pan op matig hoog vuur. Breng aan de kook en haal vervolgens van het vuur. Laat afkoelen.
Bak de baklava gedurende 30 minuten in het midden van de oven, of totdat het goudbruin kleurt. Giet de afgekoelde siroop over het warme gebak. Laten afkoelen voordat je het serveert.