Mama's appeltaart.

Ingrediënten voor 8 Porties:

Als een klein jongetje hielp ik mijn moeder altijd met het maken van allerlei taarten. Helaas leeft mijn moeder niet meer maar haar legendarische appeltaart maak ik nog steeds. Ik beloof je dat je deze taart echt heel erg lekker zult vinden!
Deeg
200 g bloem
100 g zelfrijzend bakmeel
1/2 theel. zout
1 eetl. basterdsuiker
250 g ongezouten boter
4 eetl. zure room of yoghurt
1/8 theel. citroensap
Vulling
5 grote Granny Smith appels - geschild, klokhuis verwijderd en in plakken gesneden
100 g basterdsuiker
2 eetl. bloem
1/2 eetl. gemalen nootmuskaat
1/8 theel. citroensap
1 geklopt ei

Bereiding:

Vet een taartvorm (diameter 23 cm) in.
Zo maak je het deeg: Meng in een grote kom de bloem, zelfrijzend bakmeel, zout en suiker. Voeg de boter toe en snij in stukjes net zolang tot een kruimelig deeg ontstaat. Roer de zure room en citroensap erdoor en blijf roeren tot een bal deeg (het is niet erg als het deeg nog enigszins klonterig is). Wikkel de bal in wat plastic huishoudfolie en leg 1 uur koelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
Als het deeg goed koud is, haal het dan uit de koelkast en snij het doormidden. Leg de ene helft terug in de koelkast (hiermee ga je de bovenkant van de taart zometeen maken).
Rol het deeg uit tot het 5 mm dik is. Het deeg kun je heel makkelijk en zonder te scheuren over de taartvorm leggen door het eerst om een met bloem ingesmeerde deegroller te rollen en het dan voorzichtig weer af te rollen boven de taartvorm. Snij de overhangende stukjes deeg weg met een scherp mes.
Voor de vulling leg de je eerst een laag appels op het deeg. Vervolgens meng je in een klein kommetje de suiker, bloem en nootmuskaat goed door elkaar. Verdeel dit mengsel over de appels en sprenkel er een beetje citroensap over. Leg de taart in de koelkast, haal de andere helft van het deeg uit de koelkast en rol dit uit.
Haal de taart uit de koelkast en bestrijk de buitenkant van het deeg met een beetje losgeklopt ei. Leg het zojuist uitgerolde deeg bovenop het appelmengsel en druk de randjes goed aan met en vork. Bestrijk de hele bovenkant met wat losgeklopt ei en maak met een mes 4 sneetje in de bovenkant.
Bak de taart 45 minuten in en voorverwarmde oven op 180 graden Celsius tot hij mooi lichtbruin is. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem serveert. Serveer hem warm met wat slagroom of vanille ijs.