De beroemde
Australische lamingtons zijn vierkantjes sponscake die eerst in
chocoladeglazuur en vervolgens in kokos gedipt worden. In deze
versie is de binnenkant wat steviger en royaal gevuld met
geroosterde amandelen.
Koek:
250 g bloem
1 tl bakpoeder
1/4 theel. zout
175 g boter, op kamertemperatuur
150 g basterdsuiker
1 theel. vanille-extract
3 eieren
175 g amandelen, gehakt
Glazuur en bovenlaag:
400 g geraspte kokos
700 g glaceersuiker
50 g cacaopoeder
2 theel. vanille-extract
150 ml melk, of naar behoefte |
De oven
voorverwarmen op 190ºC./gasstand 5. Een ondiepe bakplaat van 25x38
cm invetten en in lengterichting beleggen met een stuk vetvrij
bakpapier van 55 cm. Het papier gladstrijken en in randjes en
hoekjes drukken. Overmatig papier over de rand laten hangen en het
vetvrije papier met boter invetten.
In en middelgrote kom bloem, bakpoeder en zout vermengen en apart
zetten.
In een grote mengkom boter, suiker en vanille licht en luchtig
opkloppen. Eieren 1 voor 1 toevoegen en elke keer goed vermengen.
Het bloemmengsel in porties van 50 gr per keer toevoegen en elke
keer goed vermengen. Gehakte noten erdoor roeren en het beslag
gelijkmatig over de bakplaat verdelen.
10-15 minuten bakken tot een vleespen schoon uit het midden
verwijderd kan worden. Vetvrij papier bij de uiteinden vastpakken,
de koekbodem van de bakplaat nemen en op een rooster laten afkoelen.
Voor de glazuur: in een grote kom glaceersuiker en cacao opkloppen
tot alle klontjes zijn verdwenen. Vanille en 4 eetlepels melk
toevoegen. Voldoende van de resterende melk toevoegen tot een glad,
romig glazuur van matig vloeibare consistentie ontstaat.
Een grote bakplaat met vetvrij papier beleggen. De kokos op een
groot bord leggen. De koekbodem in 48 repen van 3x6 cm snijden.
De koekjes aan een vork prikken, in de chocolade dippen en boven de
kom even laten uitlekken. Het koekje vervolgens in de kokos dippen,
gebruik 2 vorken om de koekjes te keren zodat beide kant een
kokoslaagje hebben. Over de bakplaat verdelen en in de koelkast
stevig laten worden. In een luchtdicht bakje bij kamertemperatuur 1
week houdbaar. Invriezen als u ze langer wilt bewaren. |