Voorbereiden:
Giet de melk in een saus- of steelpan. Snijd het vanillestokje in de
lengte in. Schraap de kleine zwarte korreltjes los en doe ze met het
stokje in de melk. Zet
4 kleine vuurvaste bakjes klaar. Verwarm de oven voor op 190ºC.
Bereiden:
Verwarm de melk met de vanille. Laat de melk ongeveer 20 minuten
trekken - houd de melk daarbij tegen de kook aan. Pas op voor
overkoken. Klop de hele eieren, de eidooiers en 2 eetlepels suiker
los in een kom. Schep de overgebleven suiker in een pannetje met
dikke bodem. Verhit de suiker op een niet te hete hittebron. De
suiker moet een goudbruine karamelkleur krijgen en mag niet
verbranden. Plaats de bodem van de pan, zodra de karamel de juiste
kleur heeft, in een bak met koud water om het verhittingsproces te
stoppen. Te heet of te lang gebrande suiker heeft namelijk een
bittere smaak. Verdeel de karamel over de bakjes. Haal het
vanillestokje uit de melk. Giet al roerend met een garde bij kleine
beetjes tegelijk de warme melk bij het
eimengsel. Vul de bakjes met dit mengsel. Zet de bakjes in een
vuurvaste schaal die met heet water is gevuld. De bakjes moeten voor
driekwart in het water staan. Plaats de schaal met bakjes in de
oven. Na ongeveer 20 minuten is de crème karamel gaar en klaar. Haal
de bakjes uit de schaal en laat afkoelen. Keer de bakjes om op een
dessertbord. |