Zelf pizza maken
is een fluitje van een cent, en eigenlijk ook veel leuker dan
bestellen, omdat je helemaal zelf kunt bepalen hoe je hem belegt. De
ingrediënten zijn lang houdbaar, dus eigenlijk behoren die tot de
basisuitrusting van je keukenkastjes. Het belangrijkste onderdeel
van de pizza is natuurlijk de bodem, en voor het maken ervan kun je
het beste het traditionele recept volgen. Natuurlijk zijn er ook een
aantal tips & tricks die handig van pas komen bij het pizzabakken.
1) Los de gist op in ¼ dl lauw water, schep er 2 eetlepels bloem bij
en maak er een glad papje van. Laat dit 30 min rusten onder een
theedoek.
2) Maak een hoopje van de bloem en maak een diepe kuil in het
midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water, 3 eetl.
olijfolie en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met
bebloemde handen 10 minuten goed door.
3) Verdeel het deeg in vier gelijke delen en maak hier ballen van en
laat deze 2 uur rijzen onder een theedoek.
4) Rol de bal (zonder deze nogmaals te kneden) zo dun mogelijk uit,
en gebruik je knokkels om een ; cornicione, opstaande rand te
creëren.
5) Nu nog beleggen en la pizza kan in 12 minuten op 275ºC. worden
afgebakken.
Tips bij het maken van pizzadeeg:
Hoe langer het deeg kan rijzen, hoe beter de pizza wordt. Daarom kun
je het deeg beter een nachtje laten staan.
heb je geen zin om 2 uur te wachten tot het rijzen achter de rug is,
gebruik dan warm water om de gist in op te lossen. Het deeg moet
tenminste twee keer in zijn omvang groeien.
Het is beter om het deeg in kleine ballen te laten rusten, zo kan
het beter rijzen.
Laat de deegballen niet in een kom, maar op een platte ondergrond
(op een bord) rusten.
|