Basis recept pizza maken

IngrediŽnten voor 4 pizza's:

15 g gist
350 g bloem (farina qualitŗ)
dl lauw water
1 theelepel zout
olijfolie

Bereiding:

Zelf pizza maken is een fluitje van een cent, en eigenlijk ook veel leuker dan bestellen, omdat je helemaal zelf kunt bepalen hoe je hem belegt. De ingrediŽnten zijn lang houdbaar, dus eigenlijk behoren die tot de basisuitrusting van je keukenkastjes. Het belangrijkste onderdeel van de pizza is natuurlijk de bodem, en voor het maken ervan kun je het beste het traditionele recept volgen. Natuurlijk zijn er ook een aantal tips & tricks die handig van pas komen bij het pizzabakken.

1) Los de gist op in ľ dl lauw water, schep er 2 eetlepels bloem bij en maak er een glad papje van. Laat dit 30 min rusten onder een theedoek.

2) Maak een hoopje van de bloem en maak een diepe kuil in het midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water, 3 eetl. olijfolie en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met bebloemde handen 10 minuten goed door.

3) Verdeel het deeg in vier gelijke delen en maak hier ballen van en laat deze 2 uur rijzen onder een theedoek.

4) Rol de bal (zonder deze nogmaals te kneden) zo dun mogelijk uit, en gebruik je knokkels om een ; cornicione, opstaande rand te creŽren.

5) Nu nog beleggen en la pizza kan in 12 minuten op 275ļC. worden afgebakken.

Tips bij het maken van pizzadeeg:
Hoe langer het deeg kan rijzen, hoe beter de pizza wordt. Daarom kun je het deeg beter een nachtje laten staan.
heb je geen zin om 2 uur te wachten tot het rijzen achter de rug is, gebruik dan warm water om de gist in op te lossen. Het deeg moet tenminste twee keer in zijn omvang groeien.
Het is beter om het deeg in kleine ballen te laten rusten, zo kan het beter rijzen.
Laat de deegballen niet in een kom, maar op een platte ondergrond (op een bord) rusten.