100 g snijbonen,
in reepjes
4 eieren
4 middelgrote nieuwe aardappelen, beetgaar gekookt
8 cherrytomaatjes
een handvol slablaadjes van het seizoen
400 g tonijn uit blik
4 ansjovisfilets
ca. 16 zwarte olijven
Dressing
olijfolie, extra vergine
2 eetl. witte wijnazijn |
Breng een pan
met water aan de kook. Kook hierin de snijbonen in 1 minuut
beetgaar. Haal de snijbonen uit het water en spoel deze af onder
koud water. Zet het vuur laag en kook de eieren ongeveer 6 minuten
in de pan met water. Spoel de eieren na het koken af met koud water,
pel ze, en snijd ze in 4 stukken.
Neem een grote kom en meng hierin de beetgaar gekookte aardappels,
tomaten, snijbonen, sla, tonijn, ansjovis, olijven en de dressing.
Breng op smaak met peper en zout. Serveer de salade met de eieren er
bovenop.
In 1903 schreef Heyraud, de auteur van ‘La Cuisine a Nice’ dat de
ware salade Niçoise slechts uit artisjokkenharten, rauwe paprika,
tomaten, zwarte olijven en ansjovisfilet bestaat. Geen tonijn,
aardappen, bonen, eieren of sla dus. Vandaag de dag gaat de
discussie vooral over de vraag of er verse tonijn of tonijn uit blik
gebruikt moet worden.
|