Recept 93

Ovenschotel met vis, prei en wortelen.

Ingrediënten voor 4 personen:

Een licht en verfijnd gerecht, deze ovenschotel met kabeljauw en julienne van prei en wortelen. Het heerlijke sausje met room maakt het helemaal af.

500 g *kabeljauwhazen
4 prei, in fijne reepjes
500 g wortelen, in reepjes
1 eidooier
5 dl visbouillon
1 dl lichte room
1 el olijfolie
1 kl venkelzaad, geplet
nootmuskaat
peper en zout

*Kabeljauwhaas of filet?
Haas is duurder qua prijs dan filet, de reden hiervan is omdat de haas gesneden wordt van de bovenkant van de kabeljauw. Dit stuk is mooi dik en volledig graat loos, kabeljauwfilet wordt gefileerd van de onderkant staart tot aan de buik waardoor het mogelijk is dat er nog enkele visgraten over kan blijven. Al bij al is kabeljauwhaas een ware delicatesse.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°C.
Roerbak de preireepjes 1 minuut in een eetlepel olijfolie. Kruid met venkelzaadjes, peper en zout. Dek af en laat 5 minuten stoven.
Kook de wortelreepjes 5 minuten in de visbouillon. Giet ze af en van de bouillon op.
Snijd de kabeljauw in vier gelijke porties. Kruid met peper en zout. Schep de gestoofde prei samen met de wortelen in een ovenschaal en leg er de vis bij.
Laat de kippenbouillon tot de helft inkoken. Doe er de room bij. Laat 1 minuut doorkoken. Roer alles goed en haal van het vuur. Voeg de eidooier bij de saus en kruid af met nootmuskaat, peper en zout.
Lepel de saus over de vis en zet 15 minuten in de oven.
 Ingezonden door Berend.