Recept 129

Indische speklapjes in ketjap-tomatensaus.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 eetl. zonnebloemolie
4 scharrelspeklappen
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, in plakjes
4 tomaten, in stukken
75 ml ketjap manis
1 bosui, fijngesneden
witte rijst en seroendeng*, voor erbij

Bereiding:

Verhit de olie in een stoofpan. Bestrooi de speklappen met zout en peper. Bak het vlees in ± 4 min. bruin aan. Neem de speklappen uit de pan.
Bak in het bakvet de ui met de knoflook. Schep de tomaat erdoor en bak ± 2 min. mee. Voeg de ketjap met 50 ml water toe en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en stoof de speklappen afgedekt in ± 20 min gaar. Haal de laatste 5 min. het deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken.
Bestrooi de speklappen met de bosui en serveer met witte rijst en seroendeng.
* De seroendeng moet je absoluut zelf maken! Dat is heel eenvoudig: verhit in eenkoekenpan een beetje zonnebloemolie.
Fruit 1 theel. gemalen komijn en 1 tl gemalen korianderzaad tot de specerijen geuren. Schep 50 g gemalen kokos erdoor en bak tot de kokos goudgeel kleurt. Schep 50 g gedopte pinda’s erdoor en bak nog 1-2 min. Breng op smaak met zout en laat afkoelen. Bewaar de seroendeng in een luchtdicht afgesloten pot.
Bereiden ± 15 min. / stoven ± 20 min.
 Ingezonden door Moniek.