Kook 1 aardappel
en maak hier puree van. Snijd een halve ui ragfijn en hak een bosje
peterselie eveneens ragfijn.
Doe de aardappelpuree samen met 300 g half-om-half gehakt, de
fijngehakte peterselie, de fijngesneden ui, 1 ei, 4-5 eetl.
paneermeel, 1/2 theel. knoflookpoeder, 1/2 theel. pimentpoeder (of
nootmuskaat) en een flinke snuf zout en peper in kom en maak hier
mooie ronde gehaktballetjes van. Met deze hoeveelheid maak je circa
20 gehaktballen.
Zweedse gehaktballen maken:
Doe een flinke klont boter in de koekenpan en bak de gehaktballen op
matig vuur rondom bruin. Keer geregeld.
◾Haal de balletjes als ze gaar zijn uit de pan en zet even weg.
Doe wederom een flinke klont boter in de pan en voeg 2 ruime el
bloem toe. Roer de bloem op laag vuur door de gesmolten boter.
Voeg nu 200 ml warm water toe en een half verkruimeld runder
bouillonblokje. Voeg ook 80 ml kookroom toe, 1 eetl. worcestersaus
en 2-3 theel. scherpe (Dijon) mosterd. Meng alles goed door elkaar.
Voeg de balletjes toe aan de saus en laat op matig vuur warm worden.
Laat de saus een beetje indikken. Serveer met verse peterselie.
That’s all, ät smaklig!
Ingezonden
door Sonja.
|